Θρίλερ για πάνω από 500 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μονή διεκδικεί 53.000 στρέμματα
Μια έκταση πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που καταλαμβάνει ο Δήμος της Αθήνας διεκδικεί η Μονή Αγίου Βησσαρίωνος (Δούσικου) στον Δήμο Πύλης Τρικάλων. Για την ακρίβεια, διεκδικεί 53.000 στρέμματα (ο Δήμος Αθηναίων καταλαμβάνει μια έκταση 38.960 στρεμμάτων ή 38,95 τετραγωνικών χιλιομέτρων).Και ποιο είναι το πρόβλημα; Το πρόβλημα είναι ότι το τελευταίο διάστημα εκατοντάδες ιδιοκτήτες έχουν… χάσει τον ύπνο τους, αφού κινδυνεύουν να χάσουν ακίνητα, αγροκτήματα κι άλλα περιουσιακά στοιχεία.
Τι έχει γίνει: η Μονή δεν είχε υποβάλει
Το θέμα απέκτησε διαστάσεις τις τελευταίες ημέρες, όταν εκατοντάδες ιδιοκτήτες σπιτιών και οικοπέδων της περιοχής άρχισαν να λαμβάνουν ειδοποιητήρια για την ένσταση που υπέβαλε στο Κτηματολόγιο η Μονή.«Πολλοί ιδιοκτήτες πληροφορήθηκαν το ζήτημα μία ή δύο ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ενστάσεων ή ακόμη και την ίδια ημέρα, με συνέπεια να είναι παντελώς αδύνατο να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Και τώρα, μέχρι να βγουν οι αποφάσεις προς το τέλος του χρόνου, κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα», επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αρης Μερεντίτης.
Υπόμνημα
Από την πλευρά του Δήμου Πύλης, εξηγούν, έχουν καταθέσει υπόμνημα στο Κτηματολόγιο, μια και ο Δήμος εδώ και χρόνια εκμεταλλεύεται την ξυλεία του δάσους. «Θα περιμένουμε την απόφαση του Κτηματολογίου κι αν δεν είναι υπέρ μας θα προσφύγουμε στα πολιτικά δικαστήρια», λένε.
Η έκταση εκτείνεται από το χωριό Στουρναρέικα μέχρι και μετά το Περτούλι καθώς και σε τεράστιες εκτάσεις (και ολόκληρους οικισμούς) στα χωριά Ελάτη, Παράμερο, Καλόγηροι, Ξυλοχώρι, Βροντερό και Νεραϊδοχώρι. Το θέμα, ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Αρης Μερεντίτης, δεν αφορά μόνο τον Δήμο Πύλης αλλά και το Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, καθώς ένα μεγάλο μέρος της διεκδικούμενης έκτασης (30.000 στρέμματα) βρίσκεται στην κατοχή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
«Η έκταση μας ανήκει…». Οπως υποστηρίζει, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο δικηγόρος της Μονής Δήμος Θανάσουλας, η Μονή είναι ιδιοκτήτρια μιας συγκεκριμένης δασικής έκτασης με ισχυρούς και νόμιμους τίτλους από τα χρόνια του Βυζαντίου, που όμως έχουν αναγνωριστεί τόσο από τους Οθωμανούς όσο και από το σύγχρονο ελληνικό κράτος, και μάλιστα με τελεσίδικη και αμετάκλητη δικαστική απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου του υπουργείου Γεωργίας το 1929.
Και συμπληρώνει: «Σήμερα ο Δήμος Πύλης και το ελληνικό Δημόσιο αμφισβητούν τα όρια αυτής της έκτασης. Η Μονή έχει προ πολλού ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να αμφισβητήσει αλλά αναγνωρίζει ιδιωτικά δικαιώματα που τυχόν βρίσκονται σε αυτές τις εκτάσεις».
Από την πλευρά του, ο Αρης Μερεντίτης τονίζει πως «όλα τα θιγόμενα ακίνητα, τα τελευταία 100 χρόνια, ήταν στη νομή και την κατοχή είτε του ελληνικού Δημοσίου είτε ιδιωτών, οι οποίοι έκαναν αλλεπάλληλες αγοραπωλησίες ακινήτων, απέκτησαν οικοδομικές άδειες και έχτισαν σπίτια πληρώνοντας τους ανάλογους φόρους. Η Μονή, ακόμη και στην περίπτωση που δεν δικαιωθεί από τις Επιτροπές Ενστάσεων, θα προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια όλων των βαθμών. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα αντέξουν πολλοί ιδιώτες τον χρονοβόρο και κοστοβόρο δικαστικό αγώνα».
Κλείνει το… μάτι στους ιδιώτες
Η Μονή «κλείνει το μάτι» στους ιδιώτες, συνεχίζει ο Αρης Μερεντίτης. Ενδεικτική είναι η επιστολή που έστειλε σε πολλούς ιδιώτες (3 Ιουλίου 2020), στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «(…) επιθυμεί στην παρούσα φάση την κατοχύρωση της περιουσίας της στο σύνολό της και κατόπιν θα πράξει τα δέοντα ώστε να εξασφαλίσει και την επιμέρους αναγνώριση της δικής σας κυριότητας επί της εκτάσεως /εκτάσεων που δικαιούσθε».
Κοινώς, κατά τον ίδιο, η λογική είναι «αφήστε να πάρω εγώ τις ιδιοκτησίες από το Δημόσιο και μετά θα σας δώσω ό,τι (εγώ κρίνω πως) δικαιούσθε (!)».
Οπως εξηγεί ο Αρης Μερεντίτης, σε αντίθεση με τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα που επανεισήχθησαν με διάταγμα του 1835 (με περιορισμούς βέβαια), τα χρυσόβουλα των σουλτάνων δεν αποτελούν πηγή δικαίου για το ελληνικό δικανικό σύστημα.
«Η εγκυρότητά τους ως τίτλων ιδιοκτησίας, σύμφωνα με το ισχύον ελληνικό δίκαιο, έχει απασχολήσει τα δικαστήρια της χώρας. Συντάγματα και νόμοι του ελληνικού κράτους περιόρισαν ένα μεγάλο μέρος του βυζαντινορωμαϊκού δικαίου, προσδίδοντάς του ιστορική απλώς αξία. Ιδίως δε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης αλλοιώθηκε ανά τους αιώνες, όχι μόνο από συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις, αλλά και με διάφορους άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα απώλεια δικαιωμάτων λόγω αχρησίας».
Σηκώθηκε το χαλί και φάνηκαν τα προβλήματα
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΜΙΔΑ Στράτο Παραδιά, το Κτηματολόγιο σήκωσε το… χαλί και φάνηκαν τα προβλήματα από τις κάθε είδους διεκδικήσεις από το Δημόσιο και όχι μόνο. Αυτή τη στιγμή, όπως λέει, έχουν συσσωρευτεί πάνω από 200 χιλιάδες ενστάσεις κατά των κτηματολογικών αναρτήσεων, αλλά και ένας τεράστιος αριθμός δικών στα πολιτικά δικαστήρια.
Ενδεικτικές είναι δύο περιπτώσεις: των Βριλησσίων και του Λάγιου Λακωνίας. Στα Βριλήσσια, το 2018, κοινοποιήθηκαν σε ιδιοκτήτες διαμερισμάτων πάνω από 100 αγωγές από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν παρατάθηκε για όλους η προθεσμία για δικαστικές διορθώσεις. Σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, κατά τη δημοτική Αρχή, οι κάτοικοι εξακολουθούν να βρίσκονται σε «ομηρεία». Στο Λάγιο, σε πέντε μήνες από σήμερα, οι 165 κάτοικοι (αν στο μεταξύ δεν αλλάξει κάτι) θα πρέπει να παραδώσουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους στο κράτος…
Από το Κτηματολόγιο αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αφού, όπως λένε πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, σε πολλά μέρη της χώρας υπήρχαν χρυσόβουλα και χοτζέτια πασάδων, τα οποία επικαλούνται πολλές μονές που διεκδικούν μέχρι και ολόκληρες πόλεις (!). Οπως λένε, «νομοτελειακά το Κτηματολόγιο θα "αναγκάσει" Πολιτεία και Εκκλησία να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να διαπραγματευτούν».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αντώνης Σαμαρας: Η τραγική φιγούρα στο προεδρικό μέγαρο
- Προεδρικό Μέγαρο: Τι φόρεσαν οι κυρίες - Ποιες στιλιστικές επιλογές ξεχώρισαν (φωτό)
- Ραγδαίες εξελίξεις: Αεροπλανοφόρο και 12 πολεμικά πλοία των ΗΠΑ καταφθάνουν στη Μεσόγειο
- «Μόνοι μας έως 24 ώρες αν γίνει κάτι στο Αιγαίο»
- Το ελληνικό νησί που δεν έχει δρόμους, καταστήματα, ΑΤΜ και αυτοκίνητα
- Φωτιά στα κόκκινα η Έφη Αχτσιόγλου μαγνήτισε τα βλέμματα στη δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο
- Προεδρικό Μέγαρο: Έκλεψαν την παράσταση - Και είναι λογικό
- Η ατάκα Μητσοτάκη σε δημοσιογράφους για την Αγία Σοφία
- Γ. Φίλης στο MEGA: Θα έχει κακό τέλος ο Ερντογάν
- Απέτρεψαν αρπαγή ανήλικης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Θρίλερ για πάνω από 500 ιδιοκτήτες ακινήτων - Μονή διεκδικεί 53.000 στρέμματα
- Εικονική ξενάγηση στο Α’ Νεκροταφείο - Μοναδικά γλυπτά, έργα τέχνης
- Παγκόσμια κατακραυγή για το σόου Ερντογάν στην Αγία Σοφία
- Κοροναϊός και καύσωνας - Πώς αλληλεπιδρούν
- Κοροναϊός : Ρεκόρ κρουσμάτων μέσα σε μία ημέρα
- Ιερώνυμος για Αγία Σοφία : Προσευχηθήκαμε να μην εξαπλωθεί η βαρβαρότητα
- Παρέμβαση Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Αγία Σοφία : Απογοητευμένες οι ΗΠΑ από την απόφαση Ερντογάν
- Διαβάστε στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο»: Τα τρία μυστικά της Αγίας Σοφίας
- Φτάνει νότια της Κρήτης το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο «Αϊζενχάουερ» – Μήνυμα στην Τουρκία
- Σακελλαροπούλου : Η Τουρκία υπονομεύει ανοικτά τον διάλογο και εργαλειοποιεί τη συμφωνία για το προσφυγικό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βερολίνο: Η Αγία Σοφία και οι γεωτρήσεις εμπόδια για έναν διάλογο ΕΕ - Τουρκίας
- Καιρός για παραλία σήμερα – Στα ύψη ο υδράργυρος!
- Μάτσου Πίτσου: Γιορτάζει τα 109α ''γενέθλιά'' του χωρίς τουρίστες
- Κρατερός Κατσούλης: "Συνειδητοποίησα ότι ποτέ δεν ξέρει κανένας μας τι θα φέρει ο χρόνος"
- Ρεκόρ 159 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε 24 ώρες στην Καλιφόρνια
- Fitch για Ελλάδα: Υφεση 7,9% αλλά και ισχυρή ανάκαμψη το 2021
- Η λατρεία του Τραμπ στο Twitter - Πόσο συχνά μετανιώνει για αναρτήσεις του
- Βραζιλία: «Θύμα» του κορωνοϊού το καρναβάλι του Σάο Πάολο - Προς αναβολή και του Ρίο
- «Χαστούκι» Γερμανίας στην Τουρκία: Ακατανόητη η απόφαση για την Αγιά Σοφία – Δεν γίνεται λογικός διάλογος
- Σαββατοκύριακο με ζέστη - Σε ποιες περιοχές θα αγγίξει τους 38 βαθμούς o υδράργυρος