Θρίλερ στις Βρυξέλλες για το Brexit

Αβέβαιο παραμένει το μέλλον του «διαζυγίου» της Βρετανίας με την ΕΕ, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έχουν καταλήξει ακόμη στη διάρκεια της παράτασης που θα δοθεί στη βρετανική κυβέρνηση ώστε να υλοποιήσει τη συμφωνία για την αποχώρηση.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, έχει ζητήσει την αναβολή της ημερομηνίας εξόδου, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, πρόταση την οποία οι «27» απορρίπτουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ηγέτες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν τις δυνατές επιλογές που έχουν σε ό,τι αφορά την

αναβολή του Brexit, εξετάζοντας την πιθανότητα να δώσουν παράταση στη Βρετανία μέχρι τις 7 Μαΐου, ενδεχομένως όμως και μέχρι τα τέλη του έτους ή ακόμη και να αφήσουν ανοιχτή την ημερομηνία προς το παρόν, ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Αρχικά, είχε γίνει γνωστό, μέσω του προσχεδίου της απόφασης της σημερινής Συνόδου Κορυφής, που επικαλείτο το πρακτορείο Reuters, ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να προτείνουν την παράταση του Brexit μέχρι τις 22 Μαΐου, με την προϋπόθεση ότι το βρετανικό κοινοβούλιο θα επικυρώσει την συμφωνία μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύεται να συμφωνήσει, πριν τις 29 Μαρτίου 2019, να χορηγήσει παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου, υπό τον όρο ότι η Συμφωνία Αποχώρησης θα εγκριθεί από τη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα» αναφερόταν χαρακτηριστικά στο κείμενο, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Γαλλία εξέφρασε αντιρρήσεις και πλέον στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βρίσκονται αρκετές εναλλακτικές, καθώς εξετάζεται ως ημερομηνία η 7η Μαΐου, ενώ συζητούνται και τα ενδεχόμενα να προταθεί παράταση έως τα τέλη του έτους ή να μείνει ανοιχτή η ημερομηνία προς το παρόν.

Διπλωμάτης, μιλώντας στο Reuters, είπε ότι η αναβολή αυτή «απλώς θα μας δώσει περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούμε για ένα Brexit άνευ συμφωνίας».

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση για παράταση που ετοιμάζονται να δώσουν οι «27» αντικατοπτρίζει τις αμφιβολίες του μπλοκ ότι η Μέι θα μπορέσει να πάρει το «πράσινο φως» από το βρετανικό κοινοβούλιο μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Τσίπρας: Δεν έχει νόημα να κατατίθενται «απειλές»

Την πρόταση να δοθεί παράταση μέχρι τις 22 Μαΐου στο Ηνωμένο Βασίλειο, διατύπωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ, τόνισε πως αν δεν ψηφιστεί η συμφωνία στο Λονδίνο, τότε υπάρχουν δύο δρόμοι, είτε η αποχώρηση χωρίς συμφωνία είτε η συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου.

Όπως είπε, δεν έχει νόημα να κατατίθενται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «απειλές» που δεν είναι σε θέση να υλοποιηθούν, δηλαδή παράταση με την προϋπόθεση ότι θα περάσει η συμφωνία για το Brexit από το Βρετανικό Κοινοβούλιο. Διότι αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε θα βρεθούν εκτεθειμένοι οι ηγέτες της ΕΕ, προσέθεσε.

Στο «κόκκινο» οι μηχανές για άτακτο Brexit

Σε κάθε περίπτωση, στο Λονδίνο εντατικές είναι οι προεργασίες για ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Sky News», οι ένοπλες δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου, στο πλαίσιο της πλήρους ετοιμότητας των προετοιμασιών για ένα no-deal Brexit., «ενεργοποίησαν μια ομάδα σε πυρηνικό καταφύγιο, κάτω από το κτήριο του υπουργείου Άμυνας».

Αυτό το κέντρο είναι εξοπλισμένο με όλες «τις απαραίτητες υποδομές» και διαθέτει «μια ομάδα έτοιμη να στηρίξει οποιαδήποτε επιχείρηση σε περίπτωση ανάγκης» εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου.

«Καθώς πλησιάζουμε σε μια πιθανή έξοδο (από την ΕΕ) χωρίς συμφωνία, αυτό θα είναι το μέρος όπου η απάντηση θα μπορούσε να συντονίζεται» σημείωσε ο αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, η επιτροπή «Cobra» που είναι πλέον αρμόδια για όλα τα σχέδια πολιτικής προστασίας, αναμένεται να ενεργοποιήσει από την ερχόμενη Δευτέρα 25 Μαρτίου την «επιχείρηση Κίτρινο Σφυρί».

Αυτή περιλαμβάνει 3.500 στρατιώτες που θα βρίσκονται επί ποδός προκειμένου να επέμβουν εφόσον παραστεί ανάγκη. Οι στρατιώτες παραμένουν στις βάσεις τους και θα αναπτυχθούν ανάλογα με τις ανάγκες. Επιπλέον, προσωπικό υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν τα βρετανικά λιμάνια και οι συνοριακοί σταθμοί, ενώ έχει προβλεφθεί και ενίσχυση της αστυνομίας στην περίπτωση που υπάρξουν κοινωνικές ταραχές από έλλειψη φαγητού ή άλλα προβλήματα των πολιτών.

Επίσης, προγραμματίζονται δρομολόγια πλοίων για τη μεταφορά φαρμάκων για τα νοσοκομεία της Βρετανίας. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας φέρεται να έχει επικοινωνήσει με όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες και να έχει ζητήσει να χρησιμοποιούν τα ειδικά δρομολόγια πλοίων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα