Τι δείχνει το χρώμα της γλώσσας για την υγεία

Η γλώσσα, το μυϊκό αυτό όργανο που βρίσκεται στο στόμα μας και μας βοηθά να μιλάμε, να γευόμαστε και να καταπίνουμε, έχει μια συγκεκριμένη εμφάνιση όταν είναι υγιές. Κανονικά έχει στρογγυλεμένο, συμμετρικό σχήμα. Είναι γενικά ανοιχτό ροζ σε χρώμα, αν και μπορεί να έχει λίγο μοβ ή καφέ χρωματισμό. Μπορεί επίσης να έχει μια νότα λευκής επίστρωσης. Η επικάλυψη αυτή προέρχεται από μια σκληρή πρωτεΐνη

που ονομάζεται κερατίνη, η οποία βοηθά να μη γρατσουνιστεί η γλώσσα μας όταν τρώμε. Από κοντά, ίσως μπορούμε να δούμε ότι η γλώσσα μας καλύπτεται από μικροσκοπικά εξογκώματα (θηλώματα) που εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς:

Αισθάνονται τη θερμοκρασία και την αφή. Περιέχουν γευστικούς κάλυκες που μας επιτρέπουν να ανιχνεύσουμε εάν το φαγητό είναι γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό ή αλμυρό. Δημιουργούν τριβή για να μας βοηθήσουν να σχηματίσουμε μια μικρή μπάλα τροφής (που μπορούμε να καταπιούμε).

Μερικές φορές η διατροφή μπορεί να ευθύνεται για αλλαγή του χρώματος. Ο καφές, το τσάι και πολλά είδη τροφίμων, όπως πιάτα με κάρι με πολύ κίτρινο κουρκουμά, μπορούν να αφήσουν τα σημάδια τους. Ωστόσο, ο αποχρωματισμός είναι συνήθως προσωρινός. Πίνοντας άφθονο νερό και η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής, θα ξεπλύνει τα τρόφιμα και τις βαφές που κολλάνε στη γλώσσα.

Αλλες φορές όμως η εμφάνιση της γλώσσας είναι σημάδι προβλημάτων υγείας. Μια καφέ ή μαύρη γλώσσα σηματοδοτεί μια κατάσταση που ονομάζεται «μαύρη τριχωτή γλώσσα». Αυτό συμβαίνει όταν τα θηλώματα μακραίνουν πολύ. Τα παχιά λευκά μπαλώματα ή οι λευκές πληγές μπορούν να προκληθούν από καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή ο HIV, οι παρενέργειες των αντιβιοτικών ή η θεραπεία του καρκίνου, η χρήση οδοντοστοιχιών, το κάπνισμα, η ξηροστομία ή η χρήση συσκευών εισπνοής στεροειδών.

Εάν η γλώσσα μας έχει επώδυνες κόκκινες ή κίτρινες πληγές, μπορεί να αντιμετωπίζουμε άφθες (ερεθισμένους ιστούς) ή σε σπάνιες περιπτώσεις καρκίνο του στόματος. Μια λαμπερή κόκκινη γλώσσα μπορεί να υποδηλώνει ότι έχουμε ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 ή μια λοίμωξη από βακτήρια στρεπτόκοκκου στον λαιμό. Εάν έχουμε έντονα κόκκινα μπαλώματα που δεν πονάνε και φαίνεται να μεταναστεύουν από το ένα σημείο της γλώσσας στο άλλο, μπορεί να έχουμε μια αβλαβή πάθηση που ονομάζεται «γεωγραφική γλώσσα».

Ο Θάνος Δημόπουλος είναι καθηγητής Θεραπευτικής Αιματολογίας – Ογκολογίας, τ. πρύτανης του ΕΚΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα