Τι έγινε και τι δεν έγινε για το ποδήλατο στην Αθήνα

Τι έγινε και τι δεν έγινε για το ποδήλατο στην Αθήνα

Tα χρόνια περνάνε αλλά οι υποδομές για το ποδήλατο στην Αθήνα με ρυθμούς χελώνας προχωράνε...

Έρχονται και πάλι δημοτικές εκλογές – πότε πέρασαν 5 χρόνια έ; - και είναι μία καλή ευκαιρία να κάνουμε μία «σούμα» και να εξετάσουμε σ’ αυτή την πενταετία τι έγινε και τι δεν έγινε για το ποδήλατο

στην Πρωτεύουσα. Ποιες υποσχέσεις έμειναν στα χαρτιά και ποιες όχι. Η καταγραφή δείχνει ότι κατασκευάστηκε μόλις ένας ποδηλατόδρομος. Και αυτό δεν ήταν έργο του Δήμου.

Λίγο πριν από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές του 2014 οι «Ορθοπεταλιές» είχαν ρωτήσει όλους του υποψήφιους Δημάρχους (και τον νυν Δήμαρχο Γιώργο Καμίνη) τι έργα προτίθενται να κάνουν για το ποδήλατο στην Αθήνα στην περίπτωση που εκλεγούν. Συνεπώς μπορείτε ανατρέξετε και σ’ εκείνο το κείμενο για να να έχετε μία καλή εικόνα για τι υλοποιήθηκε από τις τότε εξαγγελίες. Αλλά και για αυτά που πρότειναν οι αντίπαλοι του κ.Καμίνη που είναι τώρα στην αντιπολίτευση και στο δημοτικό συμβούλιο και κάποιοι εξ αυτών ξανά υποψήφιοι. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:

ΤΙ ΕΓΙΝΕ:

*Σχεδιάστηκε Δίκτυο ποδηλατόδρομων στιις 1η , 3η , 6η και 7η Δημοτικές Κοινότητες.και το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την υλοποίησή του. Προβλέπεται η δημιουργία ποδηλατόδρομων τόσο σε γειτονιές όσο και στο Κέντρο της Πρωτεύουσας. Ήταν κάτι που είχε εξαγγελθεί και είναι τουλάχιστον ελπιδοφόρο ότι δρομολογήθηκε και θα γίνει αν και χρειάστηκε μία ολόκληρη δημαρχιακή θητεία.

Πάντως είναι δύσκολο να προλάβει να κατασκευάσει τους ποδηλατόδρομους η παρούσα δημοτική αρχή.

*«Γειτονιές με ποδήλατο». Πρόκεται για το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από τον Δήμο Αθηναίων σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Πόλεις για Ποδήλατο» το 2016 και το 2017 σχεδόν σε όλες τις δημοτικές κοινότητες της πόλης με στόχο οι Αθηναίοι να ανακαλύψουν τις γειτονιές τους με ποδήλατο.

*Εγκαταστάθηκαν κοινόχρηστα ποδήλατα στην Τεχνόπολη – τα «ΑthensΒikes». Εντούτοις τα ποδήλατα είναι διαθέσιμα μόνο τις ώρες λειτουργίας της Τεχνόπολης και είναι μόνο 10.

*Έγινε έρευνα για σημεία όπου μπορούν να μπουν δέστρες ποδηλάτου.

*Τέλη του 2015 λειτούργησε ο ποδηλατόδρομος Γκάζι – Φάληρο. Επρόκειτο για έργο του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ένα από τα ελάχιστα ποδηλατικά έργα την πενταετία 2014-2019. Ο ποδηλατόδρομος Γκάζι-Φάληρο.

ΤΙ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ:

*Έως σήμερα ο Δήμος δεν έχει προλάβει να κατασκευάσει ποδηλατόδρομο.

*Είχε εξαγγελθεί η άμεση υλοποίηση ποδηλατοδρόμου που θα συνδέει τον Κεραμεικό με την Ακαδημία Πλάτωνος, μέσω των οδών Σαλαμίνος και Μοναστηρίου.

*Έχει εξαγγελθεί η ολοκλήρωση της μελέτης για την κατασκευή ποδηλατόδρομου από το σταθμό του μετρό "Κατεχάκη" μέχρι την Πολυτεχνειούπολη. Ούτε αυτός υλοποιήθηκε.

* Είχε εγκριθεί η χωροθέτηση σταθμών για την εγκατάσταση Συστήματος Κοινοχρήστων Ποδηλάτων. Επρόκειτο να ξαναγίνει διαγωνισμός. Τελικά κοινόχρηστα ποδήλατα, μόλις 10, μπήκαν μόνο στην Τεχνόπολη

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα