Τι είναι το popcorn brain – Μήπως το έχεις και δεν το ξέρεις;

Πόσες φορές σας έχει τύχει να παρακολουθείτε μια ταινία ή σειρά στο σπίτι σας, αλλά ξαφνικά θυμάστε ότι ξεχάσατε να ταΐσετε τη γάτα σας; Σηκώνεστε να της βάλετε φαγητό, ξανακάθεστε στον καναπέ και σας έρχεται μια ειδοποίηση στο κινητό, μπαίνετε στο Instagram και καταλήγετε να σκρολάρετε στη ροή σας, ενώ εκείνη τη στιγμή λαμβάνετε κι ένα newsletter, όπου το αγαπημένο σας brand έχει εκπτώσεις. Αφήνετε το Instagram

και ξεκινάτε το online shopping. Μόλις τελειώνετε με τις αγορές σας, συνειδητοποιείτε ότι η ταινία έχει τελειώσει κι εσείς δεν είδατε τίποτα. Αυτή είναι μια κλασική περίπτωση «popcorn brain».

Ο όρος που εισήγαγε ο David Levy, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον το 2011, αναφέρεται σε μια ψυχική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σκόρπιες σκέψεις, κατακερματισμένη προσοχή και μια τάση για γρήγορη μετάβαση από το ένα θέμα στο άλλο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το popcorn όταν βρίσκεται σε μια κατσαρόλα.

Οι άνθρωποι που παθαίνουν popcorn brain, μπορεί να δυσκολεύονται να επικεντρωθούν σε εργασίες ή να διατηρήσουν μια συνοχή στις σκέψεις τους. Αυτός ο άτυπος όρος απεικονίζει περιπτώσεις ψυχικής υπερφόρτωσης ή γνωστικής «αταξίας». Χαρακτηρίζεται κυρίως από μειωμένη εστίαση, αυξημένο άγχος, κόπωση, υπερφόρτωση πληροφοριών, προβλήματα ελλειμματικής προσοχής, αυξημένο άγχος και γενικά επιζήμια επίδραση στις σχέσεις και την ποιότητα ζωής.

Το φαινόμενο του popcorn brain συνδέεται με τον ψηφιακό τρόπο ζωής μας, όπως τονίζουν οι ειδικοί, αλλά υπάρχουν δύο τρόποι για να το αντιμετωπίσετε.

Κάντε μια παύση από την τεχνολογία

Ο συνεχής βομβαρδισμός πληροφοριών οδηγεί σε καθυστέρηση προσοχής, που είναι κατακερματισμένη από τη συνεχή εναλλαγή εργασιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλός μας να μην μπορεί να επικεντρωθεί σε ένα πράγμα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα, μειώνοντας σημαντικά την ικανότητά μας να συγκεντρωνόμαστε κι εκτροχιάζοντας την παραγωγικότητά μας. Κατά συνέπεια, αυτό οδηγεί σε χάσιμο χρόνου και πυροδοτεί συναισθήματα, όπως η ενοχή και η ντροπή. Γι’ αυτό μπορείτε να ορίσετε χρονικά όρια για τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων για μη βασικές εφαρμογές μπορεί να ελαχιστοποιήσει τους περισπασμούς, επιτρέποντας μεγαλύτερη συγκέντρωση και εστίαση. Επίσης, η μείωση ή η πλήρης εξάλειψη της χρήσης του τηλεφώνου κατά τη διάρκεια των Σαββατοκύριακων μπορεί να σας βοηθήσει να ρυθμίσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης σας και να απαλλαγείτε από τη γνωστική υπερφόρτωση.

«Χτίστε» μια ρουτίνα

Η καθιέρωση μιας δομημένης καθημερινής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του popcorn brain. Η εφαρμογή μικρών τελετουργικών μπορεί να αποτρέψει αποτελεσματικά τις αρνητικές συνήθειες, να καλλιεργήσει θετικές σκέψεις και να προετοιμάσει το μυαλό και το σώμα σας για συνεχείς περιόδους εστιασμένης, παραγωγικής εργασίας που συμπληρώνονται από τακτικά διαλείμματα.

Ξεκινήστε βάζοντας χρονόμετρο, για να μετρήσετε το βασικό επίπεδο συγκέντρωσής σας. Ξεκινήστε μια χρονομετρημένη συνεδρία εργασίας και σταματήστε όταν προκύπτουν περισπασμοί, επεκτείνοντας σταδιακά τα όριά σας. Καλλιεργήστε την αυτογνωσία. Αυτό θα σας βοηθήσει να μετρήσετε την ικανότητά σας για συγκέντρωση και να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους βάσει αυτής.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αποτυγχάνουν να είναι ειλικρινείς σχετικά με τα επίπεδα εστίασής τους κι επομένως δεν μπορούν ποτέ να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό πρόγραμμα. Δημιουργήστε μια καθημερινή ρουτίνα κατανέμοντας μια συγκεκριμένη περίοδο (με βάση το όριο εστίασής σας) την ίδια ώρα και στο ίδιο περιβάλλον καθημερινά για να συγκεντρωθείτε σε μια μεμονωμένη εργασία. Αυτή η συνεπής πρακτική ενισχύει τις συνήθειες και προετοιμάζει το μυαλό και το σώμα σας να επικεντρωθούν σε μια καθορισμένη εργασία για αρκετή ώρα χωρίς να αποκτήσετε «popcorn brain».

* Πηγή: Grace

Keywords
Τυχαία Θέματα