Τι φέρνει στην κυβέρνηση ο Κυριάκος μετά την αποπομπή Διαματάρη

Ως μήνυμα «μη ανοχής» του Μαξίμου απέναντι στην παραβίαση του μοντέλου «νέο ύφος και ήθος εξουσίας» που έχει καθορίσει ο Πρωθυπουργός «διαβάζει» η κυβερνητική μηχανή την αποπομπή του Αντώνη Διαματάρη από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η πρώτη απομάκρυνση στελέχους ήρθε προτού ολοκληρωθεί το εξάμηνο διακυβέρνησης, στον μήνα συνολικής «βαθμολόγησης» υπουργών, των αναπληρωτών τους και υφυπουργών - όπως όλοι γνωρίζουν -, με βάση την ποιοτική και ποσοτική διαχείριση του χαρτοφυλακίου τους. Το πρωθυπουργικό αίτημα για παραίτηση του υφυπουργού για τον Απόδημο Ελληνισμό, μετά τις αποκαλύψεις

για παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα στις ΗΠΑ, δείχνει την αγωνία του Μαξίμου να μην υπάρχουν «σκιές» πάνω από το κυβερνητικό έργο και να μην προκαλείται «θόρυβος» την ώρα που επιδιώκονται μόνο θετικές ειδήσεις για τους πολίτες.

Και επιπλέον εγείρει εκ νέου το ερώτημα αν, πότε και σε ποιο βαθμό θα αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης γενικευμένες διορθωτικές κινήσεις στον κυβερνητικό μηχανισμό.

Δοµικές αλλαγές στη λειτουργία

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις Μητσοτάκη τους επόμενους μήνες θα αφορούν «δομικές» αλλαγές στην κυβερνητική λειτουργία - και όχι τόσο τα πρόσωπα -, με στόχο την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και την αντιμετώπιση δυσλειτουργιών. Ηδη έχουν γίνει συστάσεις σε υπουργούς και υφυπουργούς να ανεβάσουν ταχύτητες, να επιδείξουν μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και να συνεργάζονται καλύτερα στις «έδρες» τους. Φαίνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα ρισκάρει να αναστατώσει την κυβερνητική μηχανή με έναν ευρύτερο ανασχηματισμό πριν από την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας τον ερχόμενο Μάρτιο.

Δεν θεωρείται τυχαίο ότι στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, την περασμένη εβδομάδα, η πρωθυπουργική παρέμβαση ξεκίνησε με «εύσημα» για την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και την παραγωγή νομοθετικού έργου. «Καταφέραμε μέχρι στιγμής να κάνουμε περισσότερα και γρηγορότερα από όσα είχαμε δεσμευθεί» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονώνοντας τη διάθεση των υπουργών.

Μέχρι την προεδρική εκλογή θεωρείται πιθανότερο να γίνουν κινήσεις για να εξασφαλιστούν η ευελιξία και η αποτελεσματικότητα στην παραγωγή έργου, λένε πηγές κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο. Αυτό σημαίνει ότι δεν αποκλείονται αποφάσεις για μεταφορές αρμοδιοτήτων (σε υπουργεία ή γενικές γραμματείες), παρεμβάσεις στη δομή υπηρεσιών κ.λπ. Ηδη προχωρούν οι πρώτες αλλαγές.

Ενδεικτικά, τη μέρα που ο Πρωθυπουργός βρισκόταν στο Λονδίνο για την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, δημοσιευόταν η απόφαση - με πρωθυπουργική υπογραφή - για δομική αναδιαμόρφωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΚΥΣΕΑ).

Εξακολουθεί να υπάγεται στον Πρωθυπουργό, ωστόσο καθήκοντα γραμματέα του ΚΥΣΕΑ δεν θα ασκεί ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Στέλιος Κουτνατζής, όπως είχε οριστεί αρχικά, αλλά ο προϊστάμενος του Γραφείου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος. Αντίστοιχοι ελιγμοί για αποκατάσταση τυχόν λαθών ή για προσαρμογή στην πραγματικότητα αναμένονται μετά τον συνολικό απολογισμό της εικόνας της κυβέρνησης, στο τέλος του έτους και στις αρχές του 2020, όταν θα τεθούν νέοι στόχοι με χρονοδιαγράμματα ανά τομέα.

Σε κάθε περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει στα στελέχη του ότι κανείς δεν έχει μόνιμη θέση στο υπουργικό σχήμα και όλοι αξιολογούνται ανά τρίμηνο.

Η διαρροή για Διαµατάρη

Ενδεικτική της κεντρικής γραμμής του Μαξίμου είναι η διαρροή από το στενό περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη για την υπόθεση Διαματάρη. Η απόφαση απομάκρυνσής του, έλεγαν κυβερνητικές πηγές, δεν ήταν εύκολη για τον Πρωθυπουργό λόγω της στενής και μακροχρόνιας φιλίας τους, «όμως ο Μητσοτάκης δεν κάνει εκπτώσεις για τις προσωπικές σχέσεις».

Οπως φέρεται ότι είπε στους συνεργάτες του, λίγο πριν από την εντολή απομάκρυνσης του υφυπουργού, «πάνω από οτιδήποτε άλλο είναι το σωστό». Εξάλλου ο ίδιος θεωρεί ότι έδωσε σαφείς οδηγίες με την ανάληψη της διακυβέρνησης. Χαμηλούς τόνους, διαφάνεια και ειλικρίνεια απέναντι στους πολίτες ζητούσε εμφατικά, ενώ είχε προσέλθει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο με… όρια και νέους κανόνες, θέτοντας ασυμβίβαστα για όλους, όχι μόνο στο υπουργικό σχήμα αλλά και στους γενικούς και ειδικούς γραμματείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα