Τι φέρνει το ενδεχόμενο για… παράλληλες κάλπες σε Ελλάδα και Τουρκία

Μπορεί η Ελλάδα να αρχίζει να κινείται δειλά – δειλά σε προεκλογικούς ρυθμούς καθώς – εάν δεν υπάρξει κάποια ανατροπή – αναμένεται να στηθούν οι πρώτες κάλπες εντός του Απριλίου, ωστόσο το ίδιο ισχύει και στην Τουρκία, με τις πιθανότητες μάλιστα Μητσοτάκης και Ερντογάν να… κυκλώσουν κοντινές ημερομηνίες να φαντάζει ως ένα πιθανό σενάριο.

Στο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει ήδη οι κλειστές συσκέψεις σχετικά με τον προγραμματισμό ενόψει των εκλογών, ενώ τα σενάρια για τις πιθανές ημερομηνίες είναι

αρκετά, με αυτά που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες να αφορούν τις δύο πρώτες Κυριακές του Απριλίου, όσον αφορά τις πρώτες εκλογές που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική.

Σήμερα, εξάλλου, o πρωθυπουργός μετά από σύσκεψη αναφέρθηκε στον χρόνο των εκλογών, σημειώνοντας – σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές – ότι ο ίδιος θα προσδιορίσει ποια είναι η κατάλληλη ημερομηνία από τον Απρίλιο και μετά.

Ο έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,  εκτός  από τα εσωτερικά μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει, με τα βασικότερα να αφορούν το κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, ρίχνει το βλέμμα του και στην… γειτονιά μας όπου θα στηθούν και εκεί κάλπες εντός του 2023.

Φαίνεται μάλιστα πως ενώ ο αρχικός προγραμματισμός του Ερντογάν ήταν να διεξαχθούν οι εκλογές εντός του Ιουνίου, όλα δείχνουν ότι θα τις επισπεύσει, με τις πιθανότητες να γίνουν εντός του Απριλίου ή του Μαϊου  να είναι αρκετές.

Τι φέρνουν σε Αθήνα και Άγκυρα οι παράλληλες κάλπες

Το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν σχεδόν… παράλληλες εκλογές σε Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται πως αλλάζει κάπως τα δεδομένα και στις δύο χώρες.

Ο «σουλτάνος» έχει αποδείξει πως δεν διστάζει να αυξάνει την ένταση με την Ελλάδα προχωρώντας σε πολεμικές ιαχές και απειλές ακόμη και με πυραυλικό χτύπημα κατά της Αθήνας.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που εκτιμούν ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές στη γειτονική χώρα, με δεδομένο μάλιστα που ο Ερντογάν όχι μόνο δεν αναμένεται να κάνει… περίπατο αλλά συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες να ηττηθεί (σ.σ ακόμη δεν έχει αποφασιστεί ποιος θα ηγηθεί της Αντιπολίτευσης), κάνει τον ίδιο ακόμη πιο απρόβλεπτο σε σχέση με τις αντιδράσεις του απέναντι στην Ελλάδα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι εμπρηστικές δηλώσεις με τις οποίες επιχειρεί να βάλει «μπουρλότο» στην Ανατολική Μεσόγειο αμφισβητώντας μάλιστα  συχνά την ελληνική κυριαρχία νησιών του Αιγαίου γίνονται για… εσωτερική κατανάλωση, ωστόσο οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για κάποιο «ατύχημα» παραμένουν.

Οι παραβιάσεις και οι υπερπτήσεις από τουρκικά μαχητικά άλλωστε έχουν γίνει καθημερινότητα ενώ την ίδια στιγμή, τούρκοι αξιωματούχοι  επαναφέρουν τις τελευταίες ημέρες το casus belli με πρόσχημα την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια νότια της Κρήτης.

Το βέβαιο είναι ότι τούρκος πρόεδρος έχει ξεκινήσει να τάζει τα πάντα στους Τούρκους ψηφοφόρους για να αντιστρέψει το κλίμα, προχωρώντας μεταξύ άλλων σε αυξήσεις μισθών αλλά και κατάργηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Στην Αθήνα, είναι σίγουρο ότι παρακολουθούν με ενδιαφέρον όλες τις εξελίξεις στη γειτονική χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το επιτελείο σταθμίζουν όλα τα δεδομένα από τις δημοσκοπήσεις και φαίνεται πως διαμορφώνουν εκ νέου την ατζέντα της κυβέρνησης αλλά και τον προγραμματισμό ενόψει των εκλογών.

Ήδη ο πρωθυπουργός έχει δρομολογήσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, μέτρο που θα υλοποιηθεί εντός του Απριλίου του 2023. Σύμφωνα με πληροφορίες ο νέος κατώτατος μισθός θα διαμορφωθεί πάνω από τα 751 ευρώ (αύξηση 5,5%), ενώ στο πλέον αισιόδοξο σενάριο θα φθάσει κοντά στα 780 ευρώ (αύξηση 9,5%), μία εξέλιξη που αναμένεται να δώσει μία νέα μικρή «ανάσα» σε αρκετούς εργαζόμενους.

Ο έλληνας πρωθυπουργός φαίνεται πως θα εστιάσει στην προεκλογική εκστρατεία στο οικονομικό μέτωπο που «καίει» τα νοικοκυριά τα οποία βάζουν καθημερινά βαθιά το χέρι στην τσέπη τόσο για είδη πρώτης ανάγκης, όσο και για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, κινούνται οι συνεχείς παρεμβάσεις της κυβέρνησης ενώ το επόμενο διάστημα, και όσο πλησιάζουμε προς τις κάλπες οι εξαγγελίες θα πυκνώσουν.

Το Μαξίμου όμως, «ζυγίζει το κλίμα και από την γειτονική χώρα, παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, τα ζυγίζει όλα», λένε πρόσωπα κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι η Τουρκία (θα) λειτουργεί ως μία από τις παραμέτρους ειδικής βαρύτητας για την οριστικοποίηση των πρωθυπουργικών αποφάσεων.

Τα εθνικά θέματα έχουν άλλωστε βαρύνουσα σημασία στην προεκλογική τακτική και όχι μόνο των δύο χωρών.

Η Αθήνα όλο το προηγούμενο διάστημα κινήθηκε με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ενώ στη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, έγιναν αρκετές κινήσεις με τα εξοπλιστικά προγράμματα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ικανότητας της χώρας μας απέναντι σε κάθε πρόκληση και αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Άλλωστε, το ζήτημα των εξοπλιστικών προγραμμάτων στην Ελλάδα σε συνδυασμό με το «φρένο» που έχουν βάλει οι ΗΠΑ στην πώληση μαχητικών στην Άγκυρα, έχουν προκαλέσει έντονο εκνευρισμό σε τούρκους αξιωματούχους ενώ «γκρίνια» υπάρχει και από τουρκικά ΜΜΕ αλλά και στρατιωτικούς αναλυτές οι οποίοι εκφράζουν φόβους ότι αλλάζουν οι ισορροπίες στο Αιγαίο υπέρ της Ελλάδας.

Keywords
Τυχαία Θέματα