Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνια
Τα Θεοφάνια είναι μια μεγάλη εορτή του Χριστιανισμού, σε ανάμνηση της Βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό από τον Άγιο Ιωάννη τον Πρόδρομο (ή Βαπτιστή). Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου και είναι η τρίτη και τελευταία εορτή του Δωδεκαημέρου, που ξεκινά με τα Χριστούγεννα. Λέγεται, επίσης, Επιφάνια και Φώτα.
Το όνομα της εορτής προκύπτει από τη φανέρωση των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδας, που σύμφωνα με τις Γραφές συνέβη κατά τη Βάπτιση του Ιησού. Στις Δυτικές
Όταν ο Ιησούς έγινε 30 ετών βαπτίστηκε στον Ιορδάνη Ποταμό από τον Ιωάννη τον Πρόδρομο, που ήταν έξι μήνες μεγαλύτερός του και ασκήτευε στην έρημο, κηρύσσοντας το βάπτισμα της μετανοίας. Τη στιγμή της Βάπτισης, κατέβηκε από τον ουρανό το Άγιο Πνεύμα υπό μορφή περιστεράς στον Ιησού και ταυτόχρονα ακούσθηκε φωνή εξ ουρανού που έλεγε: «Ούτος εστί ο Υιός του Θεού ο αγαπητός, δια του οποίου ευδόκησε ο Θεός να σώσει τους αμαρτωλούς». Το γεγονός αυτό έχουν καταγράψει οι τρεις από τους τέσσερις Ευαγγελιστές, ο Μάρκος, ο Ματθαίος και ο Λουκάς. Αυτή δε είναι η πρώτη και μοναδική εμφάνιση στη Γη της Αγίας Τριάδας, σύμφωνα με τις Γραφές.
Σύμφωνα με το sansimera, το πότε καθιερώθηκε να εορτάζονται τα Θεοφάνια δεν είναι γνωστό με βεβαιότητα. Ο Κλήμης ο Αλεξανδρεύς αναφέρει ότι κάποιοι αιρετικοί Γνωστικοί γιόρταζαν από τις αρχές του δεύτερου αιώνα τη Βάπτιση του Ιησού, κατ’ άλλους μεν στις 6 Ιανουαρίου, κατ’ άλλους στις 10 Ιανουαρίου.
Ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος παραδέχεται και περιγράφει την εορτή ως αρχαία πανήγυρη στην Αντιόχεια τη Μεγάλη και ότι από εκεί την παρέλαβαν οι Γνωστικοί. Κατά τον τέταρτο αιώνα, η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται πλέον με λαμπρότητα σε όλη την Εκκλησία ως εορτή του φωτισμού της ανθρωπότητας δια του Αγίου Βαπτίσματος, απ’ όπου και το όνομα «Τα Φώτα», εορτή «των Φώτων».
Οι τελετέςΔύο είναι οι κυριότερες τελετές των Θεοφανίων:
Ο Μέγας Αγιασμός, που λαμβάνει χώρα εντός των Εκκλησιών.Η Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού, που ακολουθεί τον Μεγάλο Αγιασμό.Ο Σταυρός καταδύεται σε θαλάσσιο χώρο εντός λιμένων, σε όχθες ποταμών ή λιμνών και στην ανάγκη σε δεξαμενές νερού, όπως στην Αθήνα, κατά μίμηση της Βάπτισης του Θεανθρώπου. Η εκδήλωση αυτή στη χώρα μας έχει και πολιτικό χαρακτήρα, καθώς παρίστανται οι Αρχές της κάθε περιοχής. Στην πρωτεύουσα, η επίσημη κατάδυση ορίστηκε να γίνεται από το 1900 στον Πειραιά έναντι της παλαιάς βασιλικής αποβάθρας ή του παλιού Δημαρχείου, σήμερα μπροστά από τον Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα. Παρόμοιες τελετές γίνονται σε όλους τους νομούς της χώρας.
Ο εκκλησιαστικός ύμνος που κυριαρχεί την ημέρα και βρίσκεται στα χείλη κάθε πιστού είναι το Απολυτίκιο των Θεοφανίων:
Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε
η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις
του γαρ Γεννήτορος η φωνή προσεμαρτύρει Σοι
αγαπητόν Σε Υιόν ονομάζουσα
και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς
εβεβαίου του λόγου το ασφαλές
Ο επιφανής Χριστέ ο Θεός
Και τον κόσμον φωτίσας δόξα Σοι.
Κάλαντα των Φώτων. Ψάλλονται από τα παιδιά την παραμονή της εορτή σε πολλές παραλλαγές. Οι περισσότερες αρχίζουν με τους στίχους:
«Σήμερα είν’ τα Φώτα και ο φωτισμός / και χαρά μεγάλη και αγιασμός…»
Ανέλκυση του Σταυρού (το «πιάσιμο του Σταυρού») από κολυμβητές, τους λεγόμενους Βουτηχτάδες, κατά την τελετή της Κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού. Νεαρά, κυρίως, άτομα βουτούν στα παγωμένα νερά για να πιάσουν πρώτα τον Σταυρό και να λάβουν την ευλογία του ιερωμένου, αλλά και να δεχθούν τις τιμές και τις ευχές των συντοπιτών τους. Στον Πειραιά απαγορεύτηκε από τα προπολεμικά χρόνια η ανέλκυση του Σταυρού από βουτηχτές, έπειτα από μια θανάσιμη συμπλοκή μεταξύ τους. Στις μέρες μας, η ανέλκυση γίνεται από τον Επίσκοπο με την κορδέλα που φέρει ο Σταυρός.
Αγιασμός των οικιών από τους ιερείς. Στην Ελλάδα ο αγιασμός γίνεται για πρώτη φορά την παραμονή των Θεοφανίων και λέγεται «Μικρός Αγιασμός» ή «Πρωτάγιαση» ή «Φώτιση». Με την Πρωτάγιαση, ο ιερέας γυρίζει όλα τα σπίτια και με το Σταυρό και ένα κλωνί βασιλικό «αγιάζει» ή «φωτίζει» (ραντίζει) τους χώρους των σπιτιών για να φύγει μακριά κάθε κακό. Παλαιότερα, οι λαϊκές δοξασίες συνέδεαν τον φωτισμό των σπιτιών με την εξαφάνιση των καλικάντζαρων, τους οποίους φαντάζονταν να φεύγουν περίτρομοι με την έλευση του ιερέα, κραυγάζοντας: «Φύγετε να φύγουμε κι έφτασε ο τρουλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του!»
Η εορτή των Θεοφανίων περικλείει άλλωστε και πολλές εκδηλώσεις που αποτελούν διαιώνιση αρχαίων ελληνικών εθίμων. Ο Αγιασμός στη χώρα μας έχει και την έννοια του καθαρμού, του εξαγνισμού των ανθρώπων, καθώς και της απαλλαγής του από την επήρεια των δαιμονίων. Η τελευταία αυτή έννοια δεν είναι αυστηρά χριστιανική, αλλά έχει τις ρίζες της στην αρχαία λατρεία.
Η κατάδυση του Σταυρού, κατά τη λαϊκή πίστη, δίνει στο νερό καθαρτικές και εξυγιαντικές ικανότητες. Οι κάτοικοι πολλών περιοχών μετά τη κατάδυση τρέχουν στις παραλίες ή στις όχθες ποταμών και λιμνών για να πλύνουν τα αγροτικά τους εργαλεία, ακόμη και εικονίσματα. Κατά τη λαϊκή δοξασία, ακόμη και τα εικονίσματα με το πέρασμα του χρόνου χάνουν την αρχική δύναμη και αξία τους, που την αποκτούν όμως εκ νέου από το αγιασμένο νερό. Αυτή ακριβώς η διαδικασία δεν αποτελεί παρά επιβίωση της αρχαίας αθηναϊκής γιορτής των «Πλυντηρίων».
Στην ανατολική Μακεδονία ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εορτασμός των Θεοφανίων στη Δράμα με πληθώρα εκδηλώσεων και δρώμενων. Σκοπός τους είναι η εξασφάλιση της καλοχρονίας, δηλαδή η καλή υγεία και η πλούσια γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή. Μαύρες κάπες, δέρματα ζώων, μάσκες, κουδούνια και θόρυβοι, στάχτη και σταχτώματα, χοροί και αγερμοί, αναπαράσταση οργώματος και σποράς, πλούσιο φαγοπότι και ευχές επιδιώκουν να επενεργήσουν στην καρποφορία της φύσης.
Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων από την πόλη της Δράμας βρίσκεται το Μοναστηράκι, όπου κάθε χρόνο την ημέρα των Θεοφανίων, αναβιώνει το έθιμο των Αράπηδων. Έχει τις ρίζες του στην αρχαία ελληνική θρησκεία και πιο συγκεκριμένα στις διονυσιακές τελετές, ενώ έχει δεχτεί και χριστιανικές επιρροές. Οι Αράπηδες είναι μια εθιμική παράσταση (δρώμενο) με έντονα την υπερβολή, το μαγικό και το λατρευτικό στοιχείο, στην οποία συμμετέχουν οι κάτοικοι της περιοχής.Το ίδιο έθιμο συναντάμε επίσης και στα χωριά Βώλακας, Πετρούσα και Ξηροπόταμος. Αναβιώνει επίσης κάθε χρόνο και στη Νίκησιανη του Δήμου Παγγαίου στο νομό Καβάλας.
Ένα από τα πιο γνωστά έθιμα των Θεοφανίων, τα «ραγκουτσάρια», αναβιώνει κάθε χρόνο στην πόλη της Καστοριάς, όπου οι κάτοικοι μεταμφιέζονται για να ξορκίσουν το κακό.
Στην Χαλκιδική τηρούνται τα εθιμα της Καμήλας (Γαλάτιστα) και των Φωταράδων (Παλαιόκαστρο),ένα χορευτικό δρώμενο, που εκτυλίσσεται στην πλατεία του χωριού.
Το «γιάλα – γιάλα» αναβιώνει στην Ερμιόνη της Αργολίδας πάνω από 50 χρόνια. Ανάλογα έθιμα επιβιώνουν και σε πολλά ψαροχώρια της περιοχής, όπως στο Πόρτο Χέλι και την Κοιλάδα. Τα ξημερώματα των Φώτων, τα αγόρια που πρόκειται τη νέα χρονιά να παρουσιαστούν στο στρατό, συγκεντρώνονται, γευματίζουν όλοι μαζί και έπειτα γυρνούν σε όλα τα σπίτια της περιοχής από σοκάκι σε σοκάκι, φορώντας παραδοσιακές ναυτικές φορεσιές και τραγουδώντας το «γιάλα – γιάλα». Την παραμονή των Φώτων οι κάτοικοι στολίζουν της βάρκες τους με φοίνικες, νεραντζιές και μυρτιές, τις οποίες δένουν στο λιμάνι πριν την καθιερωμένη βουτιά.
Στη Λευκάδα τηρείται το έθιμο «των πορτοκαλιών». Οι πιστοί βουτούν στη θάλασσα τα πορτοκάλια που κρατούν στα χέρια τους και τα οποία είναι δεμένα μεταξύ τους με σπάγκο. Έπειτα τα παίρνουν στο σπίτι τους για ευλογία και αφήνουν ένα από αυτά για ένα ολόκληρο χρόνο στα εικονίσματα του σπιτιού. Πριν την τελετή της κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού, ρίχνουν στη θάλασσα τα παλιά πορτοκάλια.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- «Βόμβα» από φιλοκυβερνητική εφημερίδα στα θεμέλια της ΝΔ – Έρχεται νέος Πάτσης και Χειμάρας
- Ολυμπιακός: Έσκασε πρόταση για Μαρσέλο
- Έρχεται… Καμπάτσο και προπονητής στον Παναθηναϊκό – Νέες αποχωρήσεις
- Πέθανε ο δημοσιογράφος Φώτης Κοντόπουλος
- Γρίφος για τους επιστήμονες η «πολική βόμβα» που χτύπησε τις ΗΠΑ
- H Μαρίνα Πατούλη ρώτησε τον Γιώργο Λιάγκα αν έχει σχέση – Τι απάντησε
- Κομισιόν: Δεύτερη αύξηση μισθού σε έξι μήνες για τους εργαζόμενους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή
- Μία ανάσα πριν από τις χειμερινές εκπτώσεις, ποια Κυριακή θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
- Πρόωρες εκλογές στην Τουρκία προανήγγειλε ο Ταγίπ Ερντογάν
- Βίκυ Κουλιανού: Tρελά ερωτευμένη – Αυτός είναι ο νέος γοητευτικός σύντροφός της
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνια
- Βέροια: Εντοπίστηκε ο οδηγός ταξί που μετέφερε την 29χρονη στο φράγμα του Αλιάκμονα
- Βατικανό: Το τελευταίο αντίο στον αποθανόντα πάπα Βενέδικτο
- Ρέθυμνο: Εξαναγκάζομαι σε παραίτηση – Αφόρητες συνθήκες περιγράφει η διευθύντρια της παθολογικής
- Αγορά εργασίας: Επέστρεψαν σε θετικό έδαφος οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης το α’ τρίμηνο
- Μαρίζα Κωχ: Ξαφνικά έφυγες… και μείναμε βαθιά λυπημένοι
- Από το «Squid Game» στο «Alice in Borderland»: Γιατί οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα παιχνίδια ζωής και θανάτου;
- Τουρκία: Οικονομικός στραγγαλισμός του τρίτου σε δύναμη κόμματος - Πάγωσαν οι λογαριασμοί του φιλοκουρδικού κόμματος HDP
- Φαρμακονήσι: Παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό – Προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό σκάφος
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τι γιορτάζουμε τα Θεοφάνια
- Φαρμακονήσι: Παρενόχληση σκάφους του Λιμενικού από τουρκική ακταιωρό – Προειδοποιητικές βολές από το ελληνικό σκάφος
- Τουρκία: Οικονομικός στραγγαλισμός του τρίτου σε δύναμη κόμματος - Πάγωσαν οι λογαριασμοί του φιλοκουρδικού κόμματος HDP
- Μαρίζα Κωχ: Ξαφνικά έφυγες… και μείναμε βαθιά λυπημένοι
- Από το «Squid Game» στο «Alice in Borderland»: Γιατί οι άνθρωποι απολαμβάνουν τα παιχνίδια ζωής και θανάτου;
- Βατικανό: Το τελευταίο αντίο στον αποθανόντα πάπα Βενέδικτο
- Αγορά εργασίας: Επέστρεψαν σε θετικό έδαφος οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης το α’ τρίμηνο
- Ρέθυμνο: Εξαναγκάζομαι σε παραίτηση – Αφόρητες συνθήκες περιγράφει η διευθύντρια της παθολογικής
- Βέροια: Εντοπίστηκε ο οδηγός ταξί που μετέφερε την 29χρονη στο φράγμα του Αλιάκμονα
- Τουρκία: Πολύ πιθανό να επισπευσθούν οι εκλογές
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Παπανικολόπουλος: «Ξεκινάει μία νέα περίοδος για να παραμείνουμε στην κατηγορία»
- Η πρώτη συνάντηση Μέσι-Νεϊμάρ: «Πως είναι ο Πάγκόσμιος Πρωταθλητής;»
- Διαλύθηκε ο ΖΑΟΝ | Με 11 ομάδες η Volley League
- Ιατροδικαστής για Τόπαλο: «Δε με πείθει ότι η πτώση προκάλεσε το αιμάτωμα» (video)
- Με δωρεά του Νικολάου Πατέρα στη μνήμη της αδελφής του Μαρίας, έγινε η ανακαίνιση της εκκλησίας στον Ευαγγελισμό
- Πάτρα: Οι Μπεφάνες πήραν τις σκούπες τους
- Ν.Ε. Αχαΐας ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Κίνημα Αλλαγής: «Οι κοινωνικές δομές χρειάζονται πραγματική υποστήριξη για να επιβιώσουν και όχι ευχολόγια»
- Παράδοση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή στην ΤΚ Αραχωβιτίκων
- Συνεδριάζει την Τρίτη 10 Ιανουαρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτ. Ελλάδας
- Ν. Ηλιόπουλος: «Ο κόσμος δεν βγάζει τον μήνα, και κάθε πέντε μέρες βρίσκουμε έναν κυβερνητικό βουλευτή μπλεγμένο σε σκάνδαλο με δημόσιο χρήμα»