Τι γύρευαν 21 πράκτορες στο σκάφος που βυθίστηκε στη λίμνη Ματζόρε;

Σε θρίλερ με κατασκόπους παραπέμποντας περισσότερο σε ταινία του Χόλιγουντ με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Μποντ παρά σε ένα ναυτικό δυστύχημα εξαιτίας μίας απότομης αλλαγής του καιρού παραπέμπει η τραγωδία που συνέβη την Κυριακή στη Λίμνη Ματζόρε στη Βόρεια Ιταλία, καθώς τα τρία θύματα ήταν νυν ή πρώην μυστικοί πράκτορες, ενώ συνολικά οκτώ από τους 21 επιβαίνοντες είχαν σχέσεις με μυστικές υπηρεσίες και άλλοι 13 δεσμούς με το Ισραήλ.

Η ταυτότητα όσων επέβαιναν στο σκάφος έκανε τα μέσα ενημέρωσής της Ιταλίας

να έχουν αναπτύξει αρκετά σενάρια για το τι έκαναν όλοι αυτοί οι πράκτορες σε ένα σκάφος που βυθίστηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και να θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως δεν είχαν μεταβεί στο σημείο για μία ειδυλλιακή βαρκάδα ή για ένα ταξίδι αναψυχής.

Σύμφωνα με τις ιταλικές Αρχές τα δύο θύματα ήταν πρώην μέλη των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών και πρόκειται για τον 62χρονο, Κλαούντιο Αλόντσι και την 53χρονη Τιτσιάνα Μπαρνόμπι, ενώ ένας τρίτος άνδρας που έχασε τη ζωή του ήταν πρώην πράκτορας της Μοσάντ.

Το τέταρτο άτομο που έχασε τη ζωή του ήταν η Ρωσίδα Άνια Μπόζκοβα που ήταν στο πλήρωμα του σκάφους μαζί με τον Ιταλό σύζυγό της, Κλαούντιο Καρμινάτι, τον σκίπερ του σκάφους που ερευνάται για τους θανάτους.

Η έρευνα των Αρχών έχει εστιάζει κυρίως στον ρόλο του σκίπερ και στα λάθη του ώστε να συμβεί το δυστύχημα και όχι στο παρασκήνιο του τι μπορεί να γύρευαν τόσοι κατάσκοποι σε μία βάρκα που είχε ενοικιαστεί για λόγους αναψυχής ή μήπως όχι.

«Δεν ενδιαφερόμαστε για το τι έκαναν οι επιβάτες» δήλωσε ο επικεφαλής εισαγγελέας, Κάρλο Νοσερίνο.

Τα σενάρια τα οποία εξετάζονται

Τα ιταλικά μέσα άρχισαν πάντως να πλάθουν σενάρια όπως ότι όλοι οι Ισραηλινοί που επέβαιναν ήταν πράκτορες της Μοσάντ και πως οι 21 πράκτορες είχαν συναντηθεί για επαγγελματικούς λόγους και «ανταλλαγή εγγράφων» ή για να γιορτάσουν τα γενέθλια ενός πράκτορα.

Μία θεωρία η οποία αναφέρθηκε στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ήταν ότι οι πράκτορες βρέθηκαν στη λίμνη Ματζόρε για να κατασκοπεύσουν Ρώσους ολιγάρχες που φέρεται να έχουν αγοράσει βίλες και ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή παρακάμπτοντας τις οικονομικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με το να επενδύουν χρήματα στην Ιταλία μέσω λογαριασμών από ελβετικές τράπεζες.

Μία άλλη θεωρία είναι ότι είναι πως οι Ισραηλινοί πράκτορες παρακολουθούσαν επαφές μεταξύ εταιρειών από το Ιράν και την Ιταλία που έχουν την έδρα τους στη βιομηχανική ζώνη της Λομβαρδίας.

Οι χειρισμοί του Ισραήλ περιπλέκουν το μυστήριο

Ωστόσο, το μυστήριο περιπλέκεται από το γεγονός ότι την επόμενη ημέρα δύο ιδιωτικά τζετ πέταξαν από το Ισραήλ στο Μιλάνο, σύμφωνα με πηγές που παρακολουθούν τις πτήσεις αεροσκαφών, πιθανώς για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη επιστροφή των Ισραηλινών στην πατρίδα τους.

Επίσης, δεν είναι ξεκάθαρο πού διέμεναν, καθώς σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, δεν άφησαν ίχνη με κρατήσεις σε κάποιο ξενοδοχείο της περιοχής.

Πάντως μία αστυνομική πηγή εμφανίστηκε σύμφωνα με τον Guardian πιο συγκρατημένη σχετικά με τα σενάρια. «Δεν ξέρω από που προήλθαν αυτά τα σενάρια αλλά μου γίνονται λίγο τραβηγμένα», ανέφερε αρχικά η πηγή.

«Ο καθένας μπορεί να γράψει ό,τι θέλει, μπορούν ακόμα να πουν ότι το σκάφος έγινε στόχος εξωγήινων. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ήταν ένα δυστύχημα το οποίο προήλθε εξαιτίας των καιρικών συνθηκών. Δεν βλέπω κάποιο μεγάλο μυστήριο εκτός από το ότι νοίκιασαν ένα τουριστικό σκάφος, μια μέρα που αρχικά φαινόταν να έχει καλό καιρό για να κάνουν βόλτα στη λίμνη, πιθανώς για γενέθλια κι αυτό δεν είναι μια τυπική περίπτωση 007», συμπλήρωσε η πηγή.

Μία πηγή από το ναυπηγείο του Πικαλούγκα απ’ όπου απέπλευσε το σκάφος σχολίασε πως «το σκάφος έφυγε από εδώ αλλά δεν ξέρω τίποτα για τους ανθρώπους που είχαν επιβιβαστεί. Είναι μία απαίσια τραγωδία στην οποία τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους».

Ακόμα προσέθεσε πως η αλλαγή στον καιρό δεν είχε προβλεφθεί και πως δυστυχώς «βρέθηκαν στο λάθος σημείο στη λάθος στιγμή».

Δεν ανακοίνωσαν το όνομα του πράκτορα οι Ισραηλινοί

Πάντως οι χειρισμοί των Ισραηλινών καθώς και το γεγονός ότι πράκτορες της Μοσάντ επιστρέφουν από την αποστρατεία περιέπλεξαν το ζήτημα και τις θεωρίες. Αρχικά οι ισραηλινές αρχές είχαν απαγορεύσει τη μετάδοση πληροφοριών σχετικά με την ταυτότητα του πρώην πράκτορα της Μοσάντ, ο οποίος πνίγηκε.

Ωστόσο η Μοσάντ εξέδωσε την Τετάρτη ανακοίνωσή του, στην οποία ανέφερε πως «λόγω της υπηρεσίας του στον οργανισμό δεν είναι πιθανό να αναφέρουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτόν. Η Μοσάντ έχασε έναν αγαπημένο φίλο, έναν αφοσιωμένο και επαγγελματία εργαζόμενο που είχε αφοσιώσει τη ζωή του στην ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ για δεκαετίες ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή του».

Ακόμα προσέθεσε πως η Μοσάντ εκφράζει τα συλλυπητήρια της για την απώλεια και συμμετέχει στο πένθος της οικογένειας.

Η σχέση με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Σύμφωνα με τους New York Times, ένας πρώην ανώτερος αξιωματούχος Άμυνας που θέλησε να μην κατονομαστεί λόγω των ευαίσθητων θεμάτων που αφορούν τις υπηρεσίες κατασκοπίας, ο πρώην πράκτορας της Μοσάντ που πέθανε άνηκε σε μία ομάδα υπεύθυνη για μυστικές σχέσεις με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών.

Μάλιστα όπως επεσήμανε ο ίδιος αξιωματούχος παρόλο που είχε αποστρατευθεί από τη Μοσάντ εξακολουθούσε να υπηρετεί ως έφεδρος για την υπηρεσία και είχε φτάσει μαζί με τους συναδέλφους του σαν μέλος μίας συνεργατικής σχέσης μεταξύ υπηρεσιών κατασκόπων του Ισραήλ και της Ιταλίας.

Επίσης, όπως είπε η Μοσάντ και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες έχουν κοινά συμφέροντα όπως είναι μάχη ενάντια στην τρομοκρατία ή η συλλογή πληροφοριών σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ακόμα κανένας από τους επιζώντες είχαν πάνω τους έγγραφα αναγνώρισης όταν έδιναν καταθέσεις στις ιταλικές Αρχές και δήλωσαν στους εισαγγελείς που ερευνούν την υπόθεση ότι τα έχασαν όταν αναποδογύρισε η βάρκα.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως ο πράκτορας της Μοσάντ ως Έρεζ Σιμόνι, ωστόσο είναι γνωστό πως οι πράκτορες συχνά χρησιμοποιούν ψεύτικα ονόματα.

Η τραγωδία στη λίμνη Ματζιόρε έγινε μόλις δύο μήνες αφότου ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, επισκέφτηκε τη Ρώμη για να συσφίξει τις σχέσεις του Ισραήλ με την ακροδεξιά κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, με τις δύο χώρες να έχουν ανταλλάξει ήδη πολεμικό υλικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα