Τι όπλα χρησιμοποιούν τα δύο στρατόπεδα στο πεδίο της μάχης

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί τη μεγαλύτερη σύγκρουση που έχει δει η Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα και το σφυροκόπημα της Ρωσίας στο Κίεβο και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας είναι συνεχές.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν θέσει υπό ασφυκτικό κλοιό μεγάλες περιοχές στην Ουκρανία, με τις αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς να έχουν οδηγήσει σε μεγάλο αριθμό απωλειών.

Το AP δημοσίευσε ένα αναλυτικό κατάλογο με τα όπλα που χρησιμοποιούνται από τα δύο αντιμαχόμενα στρατόπεδα στα πεδία των μαχών.

Τα όπλα που χρησιμοποιούνταιΜαχητικά και πύραυλοι

Ο ρωσικός

στρατός έχει χρησιμοποιήσει πολεμικά αεροσκάφη και πυραύλους κρουζ τύπου Kalibr για να χτυπήσει εγκαταστάσεις σε όλη τη χώρα.

Οι Kalibr είναι πύραυλοι κρουζ μεγάλου βεληνεκούς που ανέπτυξε η Ρωσία ως απάντηση στους αμερικανικούς Tomahawk. Mε μήκος περίπου 10 μ. βάρος έως 2,3 τόνους και με ισχυρή εκρηκτική ή θερμοπυρηνική κεφαλή βάρους μισού τόνοι οι Kalibr είναι το όπλο που επιστρατεύει η Ρωσία για πλήγματα ακριβείας κατά εχθρικών στόχων.

Οι πύραυλοι αυτοί αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1990 και χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά κατά στόχων το 2015. Οι Kalibr μπορούν να εκτοξευθούν από πλοία, υποβρύχια ή χερσαίες δυνάμεις, ενώ πιστεύεται ότι βρίσκονται στο στάδιο της παραγωγής και εκδόσεις που εκτοξεύονται από αεροσκάφη.

Για να χτυπήσει βασικούς στόχους, ο ρωσικός στρατός χρησιμοποίησε επίσης πυραύλους Iskander που έχουν βεληνεκές έως και 500 χιλιόμετρα και φέρουν μια πολύ πιο ισχυρή κεφαλή που μπορεί να καταστρέψει μεγάλα κτίρια και ορισμένες οχυρωμένες εγκαταστάσεις. Το σύστημα τακτικών πυραύλων Iskander έχει σχεδιαστεί για να χτυπήσει εχθρικούς στόχους όπως, εκτοξευτές πυραύλων, πυροβολικό μεγάλης εμβέλειας, αεροσκάφη και ελικόπτερα σε αεροδρόμια, διοικητικά κέντρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένοι πύραυλοι Iskander εκτοξεύτηκαν από το έδαφος της Λευκορωσίας, η οποία έχει χρησιμεύσει ως «αφετηρία» για τη ρωσική εισβολή.

Ρουκέτες και πυροβολικό

Ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, και άλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι κατηγορούν τον ρωσικό στρατό ότι βομβαρδίζει αδιάκριτα κτίρια κατοικιών, σχολεία και νοσοκομεία σε όλη τη χώρα.

Εικόνες από τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, που επαληθεύτηκαν από το Associated Press, έδειξαν ένα μπαράζ ρωσικών ρουκετών που έπληξαν κατοικίες, σε μια επίθεση που σκότωσε και τραυμάτισε πολλούς αμάχους.

Οι σοβιετικής σχεδίασης πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών Grad (Hail), Smerch (Tornado) και Uragan (Hurricane) έχουν σχεδιαστεί για να εκτοξεύουν μια σειρά ισχυρών ρουκετών για να καταστρέψουν παρατεταγμένα στρατεέματα ή στρατιωτικό εξοπλισμό. Η χρήση εναντίον κατοικημένων περιοχών προκαλεί αναπόφευκτα μεγάλες απώλειες και μεγάλες ζημιές στις μη στρατιωτικές υποδομές.

Ο ρωσικός στρατός διαθέτει επίσης ένα ευρύ φάσμα ισχυρών σοβιετικών μονάδων πυροβολικού, όπως τα αυτοκινούμενα Peony (203 mm) και Hyacinth – Acacia (152 mm).

Η Μόσχα ισχυρίστηκε ότι στοχεύει μόνο στρατιωτικές βάσεις και υποδομές, αλλά το AP – όπως αναφέρει – έχει διαπιστώσει τεράστιες ζημιές σε αστικές υποδομές και κατοικημένες περιοχές στο Κίεβο, το Χάρκοβο και πολλές άλλες πόλεις σε όλη την Ουκρανία.

Ρώσοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αναπτύξει ευρέως βαρέα όπλα σε κατοικημένες περιοχές για να χρησιμοποιήσουν τους αμάχους ως ασπίδες, «ένας ισχυρισμός που δεν ευσταθεί».

Βόμβες διασποράς και θερμοβαρικά όπλα

Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγορούν, επίσης, τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς, κατηγορίες που το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί.

Τέτοια όπλα έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν εχθρικά στρατεύματα και όπλα και η χρήση τους σε κατοικημένες περιοχές αναπόφευκτα οδηγεί σε μαζικές απώλειες μεταξύ των αμάχων.

Πρόκειται για ένα όπλο που ανοίγει στον αέρα, απελευθερώνοντας «υποπυρομαχικά» ή «μικρές βόμβες», που διασκορπίζονται σε μια μεγάλη περιοχή, με σκοπό να καταστρέψουν πολλούς στόχους ταυτόχρονα. Οι βόμβες διασποράς μπορούν να πυροδοτηθούν από αεροπλάνα, το πυροβολικό ή πυραύλους, σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).

Πέρα από την αρχική βλάβη που προκαλείται από κατά την πρόσκρουσή τους στο έδαφος, οι βόμβες αυτές έχουν υψηλό ποσοστό αποτυχίας έκρηξης, έως και 40% σε ορισμένες πρόσφατες συγκρούσεις, σύμφωνα με τη ΔΕΕΣ.

Σε ό,τι αφορά τα θερμοβαρικά όπλα, πρόκειται για βόμβες διπλής λειτουργίας, που απορροφούν το οξυγόνο από τον περιβάλλοντα χώρο και προκαλούν έκρηξη σε υψηλότατη θερμοκρασία.

Στο πρώτο στάδιο της έκρηξης η βόμβα σκορπίζει ένα νέφος μικροσκοπικών υλικών, από καύσιμο με βάση τον άνθρακα μέχρι θραύσματα μετάλλου. Στο δεύτερο, προκαλείται ανάφλεξη αυτού του νέφους που προκαλεί μια μπάλα φωτιάς, ένα τεράστιο ωστικό κύμα και ένα κενό καθώς απορροφά όλο το οξυγόνο τριγύρω.

Το κύμα της εκρήξεως μπορεί να διαρκέσει πολύ περισσότερο από ένα συμβατικό εκρηκτικό όπλο και είναι ικανό να εξαϋλώσει τα ανθρώπινα σώματα που πλήττει.

Το ουκρανικό οπλοστάσιο

Ο ουκρανικός στρατός έχει βασιστεί στους σοβιετικής κατασκευής πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων και οβίδων που διαθέτει ο ρωσικός στρατός.

Δεν διαθέτει εξελιγμένα όπλα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς, όπως τους ρωσικούς πυραύλους Iskander και Kalibr.

Ωστόσο, διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού βεληνεκούς Tochka-U, οι οποίοι έχουν ισχυρή κεφαλή, αλλά χαμηλή ακρίβεια σε σύγκριση με τα τελευταία ρωσικά όπλα.

Εκτός από τα γηρασμένα σοβιετικά οπλοστάσιά της, η Ουκρανία έχει λάβει μεγάλη ποσότητα δυτικών όπλων, όπως αμερικανικούς αντιαρματικούς πυραύλους Javelin και αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger. Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο στρατός της χώρας, τα χρησιμοποίησε για να προκαλέσει σοβαρές απώλειες στις ρωσικές δυνάμεις εισβολής.

Ο ουκρανικός στρατός έχει επίσης χρησιμοποιήσει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Bayraktar. που προμηθεύθηκε από την Τουρκία πριν από την εισβολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα