Τι συνέβη όταν απαγόρευσαν τα smartphones σε σχολείο αρένων στο Ην. Βασίλειο
H φετινή σχολική χρονιά στην Ελλάδα ξεκίνησε υπό την «απειλή» μονοήμερης αποβολής όσων κάνουν χρήση κινητού τηλεφώνου εντός του σχολικού συγκροτήματος. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως, ένα σχολείο υιοθέτησε άλλη μέθοδο για τα smartphones, κάνοντας ακόμα και το ξακουστό Eton να ζηλεύει.
Αρκετούς μήνες προν ανοίξουν φέτος τα σχολεία και στο Ηνωμένο Βασίλειο,
Θα επιτρέπονταν μόνο τα γνωστά από παλιά τηλέφωνα «παντόφλες» για να μπορούν να επικοινωνήσουν με τους γονείς τους, δίχως φυσικά τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο.
Πρόκειται για μια ρηξικέλευστη απόφαση δεδομένης της τραγικής εξάρτησης της αγγλικής νεολαίας από τα κινητά τηλέφωνα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, σχεδόν όλοι (97%) των 12χρονων έχουν το δικό τους κινητό τηλέφωνο, μαζί με περισσότερα από τα μισά (55%) των παιδιών ηλικίας 8 έως 11 ετών.
Τον Απρίλιο, έρευνα της Ofcom διαπίστωσε ότι σχεδόν το 1/4 των παιδιών ηλικίας 5 έως 7 ετών έχουν smartphone, ενώ περισσότερα από τα μισά παιδιά κάτω των 13 χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Για τον διευθυντή του Fulham Boys School (FBS), Ντέιβιντ Σμιθ, o οποίος μίλησε στη βρετανική The Telegraph, χρειαζόταν κάτι δραστικό σε αυτό που παρατηρούσε ανήσυχος στα 15 χρόνια διδακτικής εμπειρίας.
Μια μέρα, αφού πήρε την 11χρονη κόρη του από το γυμνάσιο της και είδε συμμαθητές της, μερικούς μόλις 9 ετών, να βγαίνουν από τις πύλες του σχολείου με τα βλέμμετά τους κολλημένα πάνω στις οθόνες, αποφάσισε ότι έπρεπε κάτι να κάνει και ο ίδιος, καθώς δεν ήθελε να καταντήσουν έτσι και τα δικά του παιδιά. «Τότε σκέφτηκα, αν δεν το θέλω για αυτά, γιατί να το θέλω για τα αγόρια του σχολείου μου;».
Ο Σμιθ, ως ανήσυχος εκπαιδευτικός –κάτι που δεν διακρίνει και όλους τους συναδέλφους του σε Αγγλία, αλλά και Ελλάδα- είχε επηρεαστεί από έρευνα που είχε κάνει ο Αμερικανός κοινωνικός ψυχολόγος, Τζόναθαν Χάιντ. Σε αυτλην, ο Χάιντ υποστήριξε ότι η μετάβαση των παιδιών από μια «παιδική ηλικία βασισμένη στο παιχνίδι» με υγιή ανάληψη κινδύνου σε μια «παιδική ηλικία που βασίζεται στο τηλέφωνο» τα κάνει ανήσυχα και καταθλιπτικά.
Εφιστά επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι η εισαγωγή των smartphone στις αρχές της δεκαετίας του 2010, συνέπιπτε με τα πολύ αυξημένα ποσοστά ψυχικών ασθενειών στους εφήβους.
Έτσι, όταν ξεκίνησε ο Σμιθ να διδάσκει αρχές της δεκαετίας του 2010 έχει δει, από πρώτο χέρι, την επίδραση που είχαν τα smartphone στους μαθητές. «Πείστηκα ότι έπρεπε να σταματήσουμε και να το σταματήσουμε ενώ σκεφτόμασταν πώς να συνεχίσουμε», λέει. «Ξεκινήσαμε να ερευνούμε τα αγόρια και βρήκαμε ότι το 97% λάμβανε περίπου 50 μηνύματα ή ειδοποιήσεις την ημέρα, ενώ το 38% δεν είχε κανέναν περιορισμό στο τηλέφωνό του».
Έτσι, οι νόμοι που θέσπισε ο πρώην πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ, στις αρχές του 2024, έλυσαν τα χέρια στον Σμιθ να κάνει αυστηρούς κανονισμούς.
Αντιδράσεις μαθητών και γονιών για την απαγόρευση smartphonesΠολλοί γονείς έμειναν ευχαριστημένοι από τα μέτρα, όπως η Meron Gwiggner, μητέρα δύο γιων, ηλικίας 12 και 14 ετών.
«Οδηγώντας προς το σχολείο σήμερα το πρωί, τα αγόρια μου αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους και έβλεπαν το περιβάλλον τους για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησαν εδώ», λέει. «Τα περισσότερα πρωινά βλέπεις παιδιά να μπαίνουν στα σχολεία σαν ζόμπι να κοιτούν τα τηλέφωνά τους, αλλά αυτή την εβδομάδα είδα αγόρια να μιλάνε πραγματικά μεταξύ τους».
Βέβαια, υπήρξαν και γονείς που διαφωνούσαν με το μέτρο, αν και σεβάστηκαν την απόφαση του διευθυντή. Ο γονέας Γκουιλνταρμπέρτο Αρσλάν διαφωνεί με την απαγόρευση. «Υπάρχει ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά διαφωνώ με τον τρόπο που γίνεται. Πιστεύω ότι η εκπαίδευση είναι καλύτερη από την απαγόρευση» αναφέρει.
Πολλά παιδιά αντέδρασαν αλλά αποδέχτηκαν τους νέους κανόνες.
Ο 12χρονος Emir Cevit πιστεύει ότι η απαγόρευση είναι άβολη για γονείς σαν τους δικούς του που θέλουν να παρακολουθούν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο.
«Τα τηλέφωνα μάς κάνουν να θέλουμε να αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν έχουμε επιλογή μεταξύ της εξόδου ή της ενοσχόλησής μας με τα τηλέφωνά μας στο σπίτι, οι περισσότεροι από εμάς επιλέγουμε να μείνουμε μέσα. Τα τηλέφωνα έχουν αλλάξει τη γενιά μου και νομίζω ότι αυτή η απαγόρευση θα μας βοηθήσει να δούμε τι συμβαίνει όταν τα χρησιμοποιούμε λιγότερο. Νομίζω ότι θα νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι».
Πολλά σχολεία καταρτίζουν παρόμοια σχέδια μάχης, συμπεριλαμβανομένου του Eton College, το οποίο πρόσφατα ανακοίνωσε σχέδια να περιορίσει τη νέα πρόσληψη μαθητών της 9ης τάξης σε ένα τηλέφωνο, σε ένα σχέδιο που θα εξαλείψει τα smartphone μεταξύ των μαθητών εντός πέντε ετών.
«Άλλα σχολεία αναγκάζουν τους μαθητές να βάζουν τα τηλέφωνά τους σε ειδικές θήκες στην αρχή της σχολικής ημέρας ή να τα παραδίδουν στη ρεσεψιόν», λέει ο επικεφαλής Ντέιβιντ Σμιθ. «Αλλά αποφασίσαμε να επιβάλουμε πλήρη απαγόρευση για όλα τα χρόνια, με την κατάσχεση των έξι εβδομάδων».
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- ΣΚΑΪ: Απομάκρυνση στελέχους του καναλιού με μακροχρόνια πορεία
- Καιρός: Έρχεται ισχυρός εμποδιστής αντικυκλώνας στις αρχές Οκτωβρίου – Πώς θα επηρεάσει τη θερμοκρασία στη χώρα
- Απίστευτες σκηνές σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό: Επεισόδια και "καρεκλοπόλεμος" - Τραυματίστηκαν 2 αντιδήμαρχοι κι ένας ανήλικος (Δείτε βίντεο)
- Σίσσυ Χρηστίδου για Λίτσα Πατέρα: «Ήταν έλλειψη σεβασμού αυτό το πράγμα, άφησέ την να αποχαιρετήσει»
- Μοιρασιά στο Αίγιο
- Συντάξεις: Αυξήσεις για 2 εκατ. δικαιούχους τον Ιανουάριο
- Έλενα Ακρίτα: Επανέρχεται στη συγγνώμη για τον "γιο της πλύστρας" - "Μου λένε ότι από τότε που βγήκε η συγγνώμη, χάθηκε το φιλότιμο"
- Λίνα Σουλούκου: Παραιτήθηκε από τη Ρόμα, μετά τις απειλές των οπαδών
- Χαλκιδική: Μπαράζ σεισμών στην Ουρανούπολη
- Τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος»: Μέχρι το NBA οι εικόνες από την ιστορική βραδιά στο Καλλιμάρμαρο!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Τι είναι (και τι δεν είναι) η Χεζμπολάχ
- Το τεστ του Βρανδεμβούργου
- Άγριο ξύλο σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό– Τραυματίστηκαν 2 αντιδήμαρχοι κι ένας ανήλικος
- Οι εργοδότες θέλουν να… τελειώσουν με την τηλεργασία – Τι γίνεται με τους εργαζόμενους;
- Επεισόδιο με ξύλα και πέτρες σε καταυλισμό στον Ασπρόπυργο
- Η χρονιά που η Ευρώπη στράφηκε κατά των τουριστών – Τι έχει συμβεί
- Στιγμές μαγείας στο Champions League
- «Το φως ήρθε… και πέρασα μέσα απ’ το άνοιγμα» – Γιατρός ισχυρίζεται πως πήγε στον Παράδεισο ενώ βρισκόταν σε κώμα
- «Θα πάνε φυλακή όλοι όσοι εμπλέκονται» – Νέα στοιχεία για τον θάνατο του 19χρονου στο λούνα παρκ
- Τι συνέβη όταν απαγόρευσαν τα smartphones σε σχολείο αρένων στο Ην. Βασίλειο
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τι συνέβη όταν απαγόρευσαν τα smartphones σε σχολείο αρένων στο Ην. Βασίλειο
- «Το φως ήρθε… και πέρασα μέσα απ’ το άνοιγμα» – Γιατρός ισχυρίζεται πως πήγε στον Παράδεισο ενώ βρισκόταν σε κώμα
- Επεισόδιο με ξύλα και πέτρες σε καταυλισμό στον Ασπρόπυργο
- Ελληνοαυστραλός συνελήφθη για τους φόνους δύο γυναικών… πριν από 47 χρόνια
- Οι εργοδότες θέλουν να… τελειώσουν με την τηλεργασία – Τι γίνεται με τους εργαζόμενους;
- Άγριο ξύλο σε πανηγύρι στον Κορυδαλλό– Τραυματίστηκαν 2 αντιδήμαρχοι κι ένας ανήλικος
- Τι είναι (και τι δεν είναι) η Χεζμπολάχ
- Στιγμές μαγείας στο Champions League
- Τέσσερις νεκροί και δεκάδες τραυματίες από πυροβολισμούς στην Αλαμπάμα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πολύωρη επιχείρηση διάσωσης τραυματία από τον Όλυμπο – Δείτε βίντεο
- Άξια μάνα: Η συμβουλή της Ελένης Μενεγάκη στα παιδιά της για τη δουλειά και τα χρήματα στη ζωή
- Πάτρα - Ανάπλαση Προσφυγικών: Παράπονα κατοίκων για τις θέσεις πάρκινγκ - Πρόβλημα με το στένεμα των δρόμων
- Ανεβάζει τους τόνους ο Νετανιάχου: «Χτυπήσαμε τη Χεζμπολάχ με τρόπους που δεν μπορούσε να φανταστεί»
- «Δικαιοσύνη» χωρίς δίκαιο
- Λίνα Σουλούκου: Παραιτήθηκε από τη Ρόμα, μετά τις απειλές των οπαδών
- Ουκρανία: Τουλάχιστον 21 τραυματίες στο ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο -Ανήλικοι ανάμεσα τους
- Ο Ερντογάν πρότεινε συνάντηση στον Μπασάρ αλ Άσαντ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ
- Διάσωση τραυματία στον Όλυμπο – Παρελήφθη από ελικόπτερο της Πυροσβεστικής
- Καλαμάτα: Σύλληψη Ρομά που έκλεβε ασθενείς μέσα στο νοσοκομείο