Τι θα γίνει εάν αύριο εξαφανιστεί η Ρωσία από τον χάρτη;

«Για όσους πίστευαν ότι ο καιρός του ΝΑΤΟ παρήλθε, ξύπνησαν όταν ο Πούτιν εισέβαλε στην Ουκρανία», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής του NATO. Τι θα γινόταν, λοιπόν, αν με κάποιον τρόπο, αύριο το πρωί διαλυόταν συθέμελα η ρωσική «απειλή»;

Κατά ειρωνεία

της τύχης, το ερώτημα διατυπώθηκε από έναν από τους μεγαλύτερους διπλωματικούς και στρατηγικούς εγκεφάλους των ΗΠΑ, τον άνθρωπο που βρήκε τη συνταγή για την ανάσχεση της Μόσχας, ήδη από τη δεκαετία του 1940.

Ο Τζωρτζ Κέναν, έχοντας υπηρετήσει ως πρέσβης στην ΕΣΣΔ, τη Γιουγκοσλαβία και βάζοντας τη σφραγίδα του στο Σχέδιο Μάρσαλ, στη συνέχεια άσκησε κριτική για την φιλοπόλεμη ρότα που ακολούθησε η πατρίδα του.

Έτσι, τη δεκαετία του 1980, είπε μια μεγάλη αλήθεια για το τι θα έκαναν οι δημοκρατικές ΗΠΑ εάν ως δια μαγείας καταστρεφόταν η ΕΣΣΔ.

«Αν η Σοβιετική Ένωση βυθιζόταν αύριο κάτω από τα νερά του ωκεανού» έλεγε, τότε «το αμερικανικό στρατιωτικό-βιομηχανικό σύμπλεγμα θα έπρεπε να συνεχίσει, ουσιαστικά αμετάβλητο, μέχρι να εφευρεθεί κάποιος άλλος… αντίπαλος»!.

Για τον Κέναν, οτιδήποτε άλλο θα ήταν ένα απαράδεκτο σοκ για την αμερικανική οικονομία.

«…O μεγαλύτερος μοναδικός παράγοντας στην οικονομική μας ζωή, που επισκιάζει τα ειρηνικά και εποικοδομητικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας» έλεγε ήταν το αυττό το στρατιωτικό-βιομηχανικό κατεστημένο το οποίο «έχει γίνει ένας πραγματικός εθισμός της αμερικανικής κοινωνίας – ένας εθισμός από τον οποίο η αμερικανική κοινωνία δεν θα μπορούσε πλέον να απελευθερωθεί χωρίς τους πιο έντονους πόνους στέρησης».

Πράγματι, οι ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης, το διάστημα 2001-2021 –δηλαδή χωρίς να συμπεριληφθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία- έχουν ξοδέψει -περίπου 5,8 τρισεκατομμύρια δολάρια μόνο για πολέμους.

Πρόκειται για το εκτιμώμενο άμεσο και έμμεσο κόστος των δαπανών στις ΗΠΑ μετά τις εμπόλεμες ζώνες της 11ης Σεπτεμβρίου, τις προσπάθειες εσωτερικής ασφάλειας για την αντιτρομοκρατία και τις πληρωμές τόκων για πολεμικό δανεισμό.

Οι δαπάνες για ιατρική περίθαλψη και πληρωμές αναπηρίας για βετεράνους είναι η μεγαλύτερη μακροπρόθεσμη δαπάνη των πολέμων μετά την 11η Σεπτεμβρίου.

Αμερικανική έρευνα είχε εκτιμήσει ότι οι μελλοντικές πληρωμές ιατρικής περίθαλψης και αναπηρίας για βετεράνους, τις επόμενες δεκαετίες, πιθανότατα θα υπερβούν τα 2,2 τρισ. δολ.

Συμπεριλαμβανομένου, λοιπόν, του εκτιμώμενου μελλοντικού κόστους για τη φροντίδα των βετεράνων, το συνολικό δημοσιονομικό κόστος και τις μελλοντικές υποχρεώσεις των πολέμων ανέρχεται περίπου στα 8 τρισ. δολ (!) σύμφωνα με την έρευνα του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Ο Κέναν, έβλεπε, με πικρία, προς τα που βάδιζε η χώρα του. Ότι δηλαδή «το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας που βρίσκεται έξω από το αμυντικό κατεστημένο» πολύ γρήγορα θα καταντούσε να μοιάζει με κάποιους ευρωπαϊκούς λαούς μετά τον 30ετή πόλεμο του 17ου αιώνα: Να ακολουθούν από πίσω τους στρατούς στις εκστρατείες, ελπίζοντας να ζήσουν από τα αποφάγια που άφηναν οι στρατιώτες.

Έτσι, για τον Μπάιντεν, αν δεν υπάρχουν Πούτιν στον ορίζοντα θα πρέπει να κατασκευαστούν για να λειτουργήσει η οικονομική μηχανή της μεγαλύτερης «δημοκρατίας» στον πλανήτη και οι ηγέτες κρατών δορυφόρων θα το «βαπτίζουν σωστή πλευρά της ιστορίας»

Keywords
Τυχαία Θέματα