Τίτος Πατρίκιος: Οι μνήμες ενός επιζώντα ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς
Στα κίνητρα που του δίνουν τη δύναμη να υπηρετεί τη γλώσσα και το έργο της ποίησης, αλλά και στην καθοριστική σχέση που ανέπτυξε με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο, κυρίως κατά τη διάρκεια της εξορίας τους στον Άη Στράτη, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος σε μία συγκινητική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο για τη ζωή και το έργο του, με αφορμή τα 90 χρόνια από τη γέννησή του.
Στις εννέα δεκαετίες της ζωής του, είναι ο μόνος εν ζωή έλληνας ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς που κουβαλά στη μνήμη
Όπως χαρακτηριστικά είπε στη διάρκεια της τιμητικής εκδήλωσης, ο αναπληρωτής πρέσβης, Νίκος Παπαγεωργίου, «ο Τίτος Πατρίκιος διατηρεί μία άμεση, αδιαμεσολάβητη σχέση» με γεγονότα της ιστορίας.
Ένα κομμάτι της ιστορίας αυτής μετέφερε στο κοινό της εκδήλωσης ο τιμώμενος και βραβευμένος ποιητής, αναφερόμενος στη γνωριμία του με τον ποιητή Γιάννη Ρίτσο στον Άη Στράτη, όπου οι δυο τους είχαν εξοριστεί, και η οποία αποδείχθηκε καθοριστική για να συνεχίσει ο «μαθητευόμενος» τότε Πατρίκιος να γράφει.
«Μέσα στην παραζάλη εκείνης της περιόδου απέρριψα την ποίηση ως κάτι μικροαστικό που εμπόδιζε την πραγματική ορμή της επανάστασης» θυμήθηκε ο ποιητής.
Όταν, όμως, εξομολογήθηκε τις σκέψεις του στον Γιάννη Ρίτσο του απάντησε «να αφήσει τις βλακείες» γιατί η ποίηση ήταν το πεπρωμένο του.
«Να μην ξανάρθεις εδώ (στον χώρο όπου διέμενε στον Άη Στράτη) χωρίς ποιήματα, μου είπε. Μου έδωσε κουράγιο, μου είπε πράγματα που με σημάδεψαν» ανέφερε ο Τίτος Πατρίκιος, που τελικά συνέχισε το ποιητικό έργο και τις συναντήσεις με τον Γιάννη Ρίτσο στην εξορία, αλλά και στην καθημερινότητα που ακολούθησε μετά από αυτήν.
«Δεν διόρθωνε ποτέ τα ποιήματά μου. Μόνο αφαιρούσε. Μου είχε πει τον κανόνα να αφαιρώ τα μισά από όσα γράφω» είπε γελώντας και παραδέχτηκε ότι πολλές φορές διαπίστωσε την ορθότητα αυτού του κανόνα στο μέλλον.
Αναφέρθηκε και στην «επιπόλαιη», όπως τη χαρακτήρισε, σχέση του με τον Κωστή Παλαμά και τον Άγγελο Σικελιανό.
Στην ηλικία των περίπου επτά ετών, μέσω της ποιήτριας θείας του Λιλής Πατρικίου, συνάντησε πρώτη φορά τον Παλαμά, σε μία εκδήλωση που γινόταν προς τιμήν του.
Η Λιλή Πατρικίου, που όπως αποδείχθηκε πρόσφατα μέσα από τα ερωτικά γράμματα του Κωστή Παλαμά προς την ίδια, δεν διατηρούσε μία απλή μαθητική σχέση μαζί του.
«Με πήγε να φιλήσω το χέρι του. Ήταν ακίνητος, όπως το άγαλμά του που βρίσκεται στην Αθήνα, και το χέρι του παγωμένο. Νόμιζα ότι φιλάω το χέρι ενός νεκρού. Εκείνο το βράδυ δεν μπόρεσα να κοιμηθώ» είπε με χιούμορ ο Τίτος Πατρίκιος.
Η δεύτερη φορά που είδε τον εθνικό ποιητή ήταν στην κηδεία του. Εκεί πρωτοσυνάντησε τον Άγγελο Σικελιανό.
«Στην κηδεία του Παλαμά είδα όλους τους συγγραφείς που θαύμαζα, τον Βενέζη, τον Θεοτοκά, τον Μυριβήλη… Θα μπορούσα να γνωρίσω καλύτερα τον Σικελιανό, αλλά ήμουν πολύ συνεσταλμένος και ντροπαλός» είπε.
Συνομιλώντας με τον Αντώνη Σκιαθά, πρόεδρο του Γραφείου Ποιήσεως, το οποίο διοργάνωσε την τιμητική εκδήλωση μαζί με τον Ελληνικό Κύκλο Βιβλιόφιλων του Λονδίνου (EKIVIL), ο Τίτος Πατρίκιος απάντησε με αυτοσαρκασμό και χιούμορ στο τι είναι αυτό που του δίνει δύναμη να υπηρετεί τη γλώσσα της ποίησης και το κοινωνικό της έργο.
«Δίνω πολλές απαντήσεις σε αυτό. Άλλες φορές λέω ότι είναι η δίψα της γνώσης, να γνωρίσω τον κόσμο και μετά να το εκφράσω με λέξεις. Μπορεί να είναι από την επιπολαιότητα να αφήνομαι στα όνειρα και στο παιχνίδι των λέξεων ή να είναι η άμυνά μου. Και η επιθυμία μου, ακόμη να προβληθώ, να κάνω τη φιγούρα μου, να μαγέψω μία γυναίκα που θέλω να πλησιάσω» είπε.
Ο Τίτος Πατρίκιος υποστήριξε ότι το μικρό κοινό της ποίησης οφείλεται μεν στη δυσκολία σύλληψης και ενσωμάτωσή της, καθώς απαιτεί προσπάθεια από την πλευρά των αναγνωστών, αλλά και στο γεγονός ότι για μία πολύ μεγάλη περίοδο -τουλάχιστον στην Ελλάδα- κλείστηκε στο χαρτί.
«Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε και στην Ελλάδα να γίνονται αρκετές δημόσιες αναγνώσεις» είπε, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της μετάφρασης, που αν και δεν αποδίδει στο 100% την αντίληψη του ποιητή, χωρίς αυτή δε θα μπορούσαν να γίνουν γνωστά στο διεθνές κοινό σπουδαία ποιητικά έργα, όπως η Ιλιάδα, η Θεία Κωμωδία ή ο Σαίξπηρ.
Στο χαιρετισμό του ο αναπληρωτής πρεσβευτής στο Λονδίνο, Νίκος Παπαγεωργίου, δήλωσε ότι η ποίηση «υπονομεύει τις βεβαιότητες» και αποτελεί «ευεργεσία στο διηνεκές» που θα βρίσκει πάντα τον καθέναν, άσχετα από πότε ή το πού.
Ο Αντώνης Σκιαθάς υποστήριξε ότι η εκδήλωση αποδίδει τιμή σε έναν ποιητή με διεθνές αποτύπωμα, που «γνωρίζει το πώς και το γιατί των λέξεων».
Ο επίτιμος καθηγητής Νεότερης Ελληνικής και Βυζαντινής Ιστορίας, Γλώσσας και Λογοτεχνίας στο Kings College του Λονδίνου, Ρόντρικ Μπίτον, χαρακτήρισε τον Τίτο Πατρίκιο «μέγα επιζώντα της ελληνικής ποίησης», που εκφράζει κάτι από την ενοχή του επιζώντος και συνεχίζει ασταμάτητα να διοχετεύει στους στίχους του όλα όσα έζησε μέσα σε εννέα δεκαετίες.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Νεότερης Ελληνικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας του ίδιου πανεπιστημίου, Ντέιβιντ Ρικς, δήλωσε ότι ο έλληνας ποιητής δεν εγκατέλειψε ποτέ τον αγώνα να ρίχνει φως στη ζωή μας, και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν περισσότερα έργα του μεταφρασμένα στα αγγλικά, στα επόμενα γενέθλιά του.
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Τίτου Πατρίκιου, με σταθμούς που αφηγείται ο ίδιος ο ποιητής: το πρώτο του παιδικό ποίημα σε μία κατασκήνωση, τις παιδικές του αναμνήσεις από τη Σίφνο, τις εξορίες σε Μακρόνησο και Άη Στράτη, τη μακρόχρονη παραμονή του στο Παρίσι και εν συνεχεία στη Ρώμη.
«Δεν μπορείς να έχεις δικό σου τόπο και δική σου ποίηση χωρίς τη δική σου γλώσσα» κατέληγε να λέει στο ντοκιμαντέρ.
Απήγγειλαν ποιήματα του Τίτου Πατρίκιου, υπό τους ήχους του ιταλού συνθέτη Antimo Magnotta, σε ελληνικά και αγγλικά, ο πρώην πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Τζον Κίτμερ, η ηθοποιός και λέκτορας Νεοελληνικών Σπουδών στο πανεπιστήμιο του Reading Δήμητρα Τζανιδάκη – Kreps και ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Αλσινός.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, του γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στο Λονδίνο και της Εταιρείας Συγγραφέων.
Φιλοξενήθηκε στο Ελληνικό Κέντρο, όπου μεταξύ ελληνόφωνου και αγγλόφωνου κοινού, παρέστησαν επίσης η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, και η κάτοχος της Έδρας Κοραή στο King’s College του Λονδίνου, Γκόντα φον Στιν.
(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ανέκδοτο: Ο ανύπαντρος, ο αρραβωνιασμένος και ο παντρεμένος
- Οι αεροπορικές εταιρείες με προορισμούς στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν το Boeing 737 MAX 8
- Αυτόπτες μάρτυρες αποκαλύπτουν τι συνέβη δευτερόλεπτα πριν την συντριβή του Boeing της Ethiopian Airlines
- Συγκλονίζει η ανάρτηση επιβάτη λίγο πριν μπει στη μοιραία πτήση των αιθιοπικών αερογραμμών
- Η Μάνια Ντέλου αποκάλυψε το πραγματικό της όνομα – Άφωνη η Σκορδά
- Άδειο στομάχι: Τι πρέπει να αποφεύγετε να κάνετε;
- Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού: Έρχονται βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και χιόνια
- Ελένη Μενεγάκη: Εύχεται «Καλή Σαρακοστή» μαζί με την μικρή Μαρίνα! (φωτο)
- Στο νοσοκομείο η κόρη της Ελεονώρας Μελέτη
- 18 ημέρες για το Brexit: Αύριο η κρίσιμη ψηφοφορία
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Αλέξης Τσίπρας : Το «όπλο» του ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνεται και χάνει έδαφος
- Αγωνία στην Κρήτη: Νήπιο κατάπιε χάπια - Τα μπέρδεψε με καραμέλες
- Φουντώνουν οι φήμες περί σωσία της Μελάνια Τραμπ
- Εκτακτο καιρικό δελτίο επιδείνωσης: Ερχονται καταιγίδες, χαλάζι και κρύο
- Σοκαριστική μαρτυρία για το Boeing: Φλεγόμενες βαλίτσες και ρούχα έπεφταν από τον ουρανό
- Αμετάκλητη η Μέι: Κανονικά η ψηφοφορία για το Brexit
- Το μήνυμα της Ελεονώρας Μελέτη από το νοσοκομείο
- Κάθριν Ρέφορντ: Η τολμηρή χορεύτρια που ζει με την αόρατη ασθένεια
- Luke Perry : Ποιοι είναι οι κληρονόμοι της περιουσίας του
- Νέα κρίση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τίτος Πατρίκιος: Οι μνήμες ενός επιζώντα ποιητή της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς
- Κάθριν Ρέφορντ: Η τολμηρή χορεύτρια που ζει με την αόρατη ασθένεια
- Προς αναβολή η εκταμίευση
- Νέα κρίση στις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας
- Φουντώνουν οι φήμες περί σωσία της Μελάνια Τραμπ
- Αλέξης Τσίπρας : Το «όπλο» του ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμώνεται και χάνει έδαφος
- Το μήνυμα της Ελεονώρας Μελέτη από το νοσοκομείο
- Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Γιούνκερ- Μέι
- Σοκαριστική μαρτυρία για το Boeing: Φλεγόμενες βαλίτσες και ρούχα έπεφταν από τον ουρανό
- Καθαρά Δευτέρα : Κούλουμα με θέα την Ακρόπολη
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπουρτζιού: Δεν υπάρχουν νέες ιδέες-Αυξανόμενος κίνδυνος για ΦΑ
- Μαρτυρίες για τη μοιραία πτήση της Ethiopian: Έβγαζε καπνό και έναν παράξενο θόρυβο
- Νεκρός 72χρονος που έπεσε σε γκρεμό 10 μέτρων στην Ιεράπετρα
- Ο Τσόσιτς δεν πείθει τον Χιμένεθ
- Σφακιανάκης–Πάολα: Τι αναφέρει το νυχτερινό κέντρο για τον άγριο καβγά που διέλυε το σχήμα
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα πρώτα ονόματα και οι δυσκολίες των ευρωεκλογών
- Βιωματικό εργαστήριο ανάπτυξης δημιουργικότητας στο Parts - Patras Arts
- Ελένη Μενεγάκη: Εύχεται «Καλή Σαρακοστή» μαζί με την μικρή Μαρίνα! (φωτο)
- Δεκάδες μαχητές του Ισλαμικού Κράτους σκότωσαν οι δυνάμεις του Συριακού Δημοκρατικού Στρατού
- Διευρύνονται οι έρευνες για τον υποβρύχιο αλιέα στη Βάρη που αγνοείται από την Παρασκευή