Το 1821 και η Γενιά του 1930

«Ο αγώνας εκείνος ήταν ένα κοινωνικό, πολεμικό και πολιτικό γεγονός. Ηταν συνάμα κι ένα πνευματικό γεγονός». Αυτά έγραφε για τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα του 1821 ο Γιώργος Σεφέρης στο κείμενό του «Ενας Ελληνας – ο Μακρυγιάννης». Γεγονός πανευρωπαϊκής σημασίας, γι’ αυτό και σημείωνε αργότερα στον Δ΄ τόμο του «Ημερολογίου» του πως η Ελλάδα «έζησε τη ζωή της μέσα στη ζωή της Ευρώπης». Αυτά, δύο σχεδόν αιώνες μετά το 1821 και τις χιλιάδες σελίδες που έχουν γραφτεί, μπορεί να ακούγονται ως αυτονόητα,

όμως δεν αναιρούν το ότι «ο αγώνας εκείνος» παραμένει μέγα ορόσημο στην Ιστορία, στην πορεία και στην εξέλιξη του Ελληνισμού. Και δεν επιβεβαιώνονται μόνο από τα όσα συνέβησαν τότε και τα όσα ακολούθησαν, αλλά και από τα έργα που ενέπνευσε το 1821, τα οποία αποδεικνύουν ότι η Ελλάδα αποφασίζει από πολύ νωρίς να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια, η συμβολή της οποίας υπήρξε αποφασιστική στην αίσια έκβαση του Αγώνα.

Στο άρθρο του Αναστάση Βιστωνίτη, το οποίο δημοσιεύεται στην έντυπη έκδοση στο «Βήμα της Κυριακής» απαντώνται τα εξής ερωτήματα:

Τι ήταν ο αγώνας του 1821;

Ποιο το πορτρέτο της Τουρκοκρατίας:

Πώς αντιμετώπισε τη γενιά του ΄30 το 1821

Keywords
Τυχαία Θέματα