Το 20% που στοιχειώνει το Μαξίμου

Ισορροπία ψάχνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανάμεσα στον στρατηγικό στόχο του για επικράτηση στο πολιτικό Κέντρο και στην ανάγκη επαναπροσέγγισης του δεξιού ακροατήριου – εκείνου που κινείται στις παρυφές της Δεξιάς με αποστάσεις πλέον από τη ΝΔ, όπως το Μαξίμου κατέγραφε προ μηνών σε προεκλογικές αναλύσεις.

Ο Πρωθυπουργός υψώνει τη σημαία της «πρακτικής» και «λιγότερο ιδεολογικής» Κεντροδεξιάς – το έκανε και από αμερικανικού εδάφους.

Και επιμένει σε προγραμματικό

λόγο ως απάντηση στις φωνές από τα δεξιά του, ιδίως για θέματα που παραδοσιακά χτυπούν πιο δυνατά τα αντανακλαστικά στα πιο συντηρητικά ακροατήρια – Μεταναστευτικό, ασφάλεια και ευρύτερα η νομιμότητα, οικογένεια κ.ά.

Δεν είναι μόνο ότι το Μαξίμου, που εμφανώς κάνει κομματική στροφή, έχει να διαχειριστεί την… απελευθέρωση της δεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, η οποία απαιτεί από την πλευρά της στροφή στην κυβερνητική πολιτική και προτίθεται να πιέζει τους υπουργούς στο όνομα της επανασύνδεσης με τη «γνήσια βάση» του κόμματος.

Εκείνο που στοιχειώνει το πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι κυρίως το γεγονός ότι εμπεδώνεται η ενίσχυση που για πρώτη φορά πέτυχε στις ευρωεκλογές η δεξιά της ΝΔ – Ελληνική Λύση, Νίκη και Φωνή Λογικής – με τέσσερις έδρες.

Εκτοτε τα δημοσκοπικά ευρήματα μαρτυρούν ότι υπάρχει μια μαγιά σε εκείνον τον χώρο, όσο κι αν οι αναλυτές συμφωνούν ότι το κυρίαρχο πρόβλημά του είναι ο κατακερματισμός και ταυτόχρονα η απουσία ενός ηγετικού προσώπου με προοπτική.

Αναλύσεις δείχνουν ωστόσο ένα μάλλον αχαρτογράφητο τοπίο ως προς τα ακροατήρια που «αλληθωρίζουν» – όπως έλεγε ο Μητσοτάκης – στα δεξιότερα κόμματα.

Κατά κανόνα προέρχονται από τη Δεξιά και την Ακροδεξιά. Ομως για παράδειγμα ο Κυριάκος Βελόπουλος  καταγράφει διείσδυση στους κεντροδεξιούς και σε κεντρώους και δείχνει να μπετονάρει τη δική του βάση, ενόσω η Αφροδίτη Λατινοπούλου δείχνει να διεκδικεί πολύ περισσότερο το απογοητευμένο από επιλογές της ΝΔ κοινό.

Το Μαξίμου «μετρά» το τοπίο αθροιστικά, ξορκίζοντας την προοπτική η ενισχυτική τάση των κομμάτων στο δεξιότερο της ΝΔ και ακροδεξιό φάσμα να συγκροτήσει ακόμα πιο ορμητικό «ρεύμα». Οι μετρήσεις ξυπνούν τον εφιάλτη.

Τον Σεπτέμβριο η GPO βρήκε στην πρόθεση ψήφου στο 15% αθροιστικά τον Βελόπουλο, τη Λατινοπούλου και τον Δημήτρη Νατσιό ενώ στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis τα τρία κόμματα μετρήθηκαν στην εκτίμηση ψήφου στο 16,6% ενώ τον Σεπτέμβριο βρέθηκαν στο 20,7%. «Με αυτά τα ποσοστά συμπεραίνει κανείς ότι κινούνται στο 20%», σχολιάζει αναλυτής. Πρόκειται για το ποσοστό – εφιάλτη για την κυβερνητική παράταξη, αφού φέρνει επί της ουσίας αυτό τον χώρο στη δεύτερη θέση στο πολιτικό σκηνικό.

Χώρος για νέο κόμμα

Το γεγονός ότι την ώρα που αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο στα αριστερά του πολιτικού φάσματος κινούνται έντονα τα… νερά της δεξιάς λίμνης, πιστοποιούν οι φανερές ή κρυφές αντιδράσεις και εκτιμήσεις έπειτα από πρόσφατες αποχωρήσεις στελεχών της ΝΔ.

Το δικό τους ενδιαφέρον έχουν και γι’ αυτό οι μετρήσεις.

Σχεδόν τέσσερις στους δέκα (Metron Analysis/Mega) βλέπουν χώρο για ένα νέο κόμμα, με την πλειοψηφία (69%) να απαντά ότι αυτό θα πρέπει να τοποθετηθεί στα αριστερά της ΝΔ και ένα 23% να δείχνει στα δεξιά της κυβερνητικής παράταξης.

Τα ποσοστά ανατρέπονται ανάλογα με τον πολιτικό αυτοπροσδιορισμό των ερωτηθέντων: οι δεξιοί θεωρούν ότι υπάρχει χώρος δεξιά της ΝΔ σε ποσοστό 73%, οι κεντροδεξιοί σε ποσοστό 47% (περίπου τόσοι απαντούν και για κόμμα στα αριστερά) και οι κεντρώοι σε ποσοστό 14%.

Στο μεταξύ στο νεοδημοκρατικό παρασκήνιο πυκνώνουν οι συζητήσεις για το πολιτικό μέλλον του διαγράφεντος Μάριου Σαλμά, με… πονταρίσματα και στο ενδεχόμενο να ηγηθεί νέου σχηματισμού. Πάντως η Λατινοπούλου έριξε αστραπιαία σήμα στήριξης προς τον ανεξάρτητο πλέον βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας.

Και ήδη η Φωνή Λογικής, λειτουργώντας ως υποδοχέας κάθε δυσαρέσκειας από τη ΝΔ, προχώρησε σε διαδοχικές μεταγραφές στελεχών που είπαν «διαγράψτε με…» με «γράμμα» στην Πειραιώς: του γραμματέα Οργανωτικού της ΝΔ επί Αντώνη Σαμαρά, Κωνσταντίνου Κόλλια, ο οποίος θεωρείται ότι έχει ερείσματα στο δεξιό ακροατήριο και του πρώην δημάρχου Αργους Δημήτρη Καμπόσου.

Οι εξελίξεις οδηγούν γαλάζια στελέχη να ζητούν επιτακτικά φροντίδα της «λαϊκής Δεξιάς» που έχει παραγκωνιστεί, όπως λένε, χάριν μιας κεντρώας συμμαχίας. Ηδη ο Νικήτας Κακλαμάνης έχει εκφράσει την άποψη ότι αν η ΝΔ ήταν στον σωστό δρόμο δεν θα υπήρχαν Λατινοπούλου και Βελόπουλος.

Από το Καβούρι στο Μαξίμου

Εξού και για πρώτη φορά επί Μητσοτάκη, καταγράφεται τόσο έντονη… εσωτερική κινητικότητα με διαύλους στον άξονα Μαξίμου, ηγεσίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Πειραιώς.

Οι πληροφορίες μιλούν για σχέδιο 60 ημερών, που στοχεύει στη σφυρηλάτηση της εσωκομματικής ενότητας και το οποίο φέρνει στην πρώτη γραμμή και τον Μητσοτάκη, καθώς με την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη ο Πρωθυπουργός ανοίγει το Μαξίμου για όλους τους βουλευτές του – πλην όσων έχουν κυβερνητικό πόστο υπουργών.

Οι γαλάζιοι θα λάβουν στις επόμενες ώρες την πρόσκληση, προκειμένου να προσέλθουν στην κυβερνητική έδρα την ερχόμενη Τρίτη, ένα 24ωρο μετά το Υπουργικό Συμβούλιο.

Στόχος, μια χαλαρή μάζωξη – άτυπη σύσκεψη, αντίστοιχη της… εναλλακτικής συνεδρίασης του 2019, όταν είχε επιχειρηθεί σύσφιξη των σχέσεων σε ξενοδοχείο στο Καβούρι. Από τα «κεντρικά» πάντως επιχειρούν αποδραματοποίηση και συνδέουν την πρωτοβουλία με τον επικείμενο εορτασμό των 50 ετών του κόμματος.

Επέστρεψαν τα δείπνα

Στο ίδιο κλίμα επέστρεψε η νεοδημοκρατική «παράδοση» των… δείπνων.

Αυτά είναι θεματικά: υπουργοί, υφυπουργοί και γενικοί γραμματείς μαζί με τους βουλευτές των κοινοβουλευτικών επιτροπών που σχετίζονται με τα χαρτοφυλάκιά τους παρουσία συχνά στενών πρωθυπουργικών συνεργατών, όπως ο Γιώργος Μυλωνάκης και ο Θανάσης Νέζης.

Ακόμα πιο στοχευμένες είναι οι ενημερώσεις υπουργών προς βουλευτές, όπου μετά την πρεμιέρα με τη Νίκη Κεραμέως ακολουθεί την προσεχή Τετάρτη ο Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης έχει «κλειδώσει» επιπλέον τους Τάκη Θεοδωρικάκο, Κώστα Τσιάρα, Σοφία Ζαχαράκη, Θοδωρή Λιβάνιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα