Το 55% των Ρώσων είναι υπέρ των συνομιλιών με την Ουκρανία

Οι Αρχές της Ρωσίας παρατήρησαν μείωση της δημόσιας υποστήριξης στον πόλεμο με την Ουκρανία, εν μέσω των επανειλημμένων ηττών στο μέτωπο και κατά την επιστράτευση.

Ο ιστότοπος Meduza έλαβε τα αποτελέσματα της τελευταίας μυστικής δημοσκόπησης, που διεξήγαγε το FSO, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τέτοιες έρευνες ανατίθενται από το Κρεμλίνο και προορίζονται μόνο για εσωτερική χρήση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, περίπου το 55% των Ρώσων τάσσεται τώρα υπέρ

των ειρηνευτικών συνομιλιών με την Ουκρανία, ενώ μόνο το 25% τάσσεται υπέρ της συνέχισης του πολέμου.

Τα στοιχεία αυτά συμπίπτουν, σε γενικές γραμμές, με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης του Οκτωβρίου από το Κέντρο Levada, το μοναδικό μεγάλο ανεξάρτητο κοινωνιολογικό κέντρο της Ρωσίας.

Στην έκθεση του Levada, το 57% των ερωτηθέντων ήταν «υπέρ» και «μάλλον υπέρ» των ειρηνευτικών συνομιλιών, ενώ το 27% ήταν «υπέρ» και «μάλλον υπέρ» της συνέχισης των εχθροπραξιών.

Ταυτόχρονα, αν κρίνουμε από τις μυστικές δημοσκοπήσεις του FSO, η στάση των Ρώσων απέναντι στον πόλεμο έχει αλλάξει άρδην το τελευταίο διάστημα.

Μόλις τον Ιούλιο του 2022, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι μόνο το 30% των Ρώσων ήταν υπέρ της ειρήνης με την Ουκρανία.

Το «όχι» στον πόλεμο στην έναρξη της ρωσικής εισβολής

Ας μην ξεχνάμε ότι με το που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022, χιλιάδες Ρώσοι κατέβηκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την αντίθεσή τους με την απόφαση του προέδρου τους, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μάλιστα, για την στάση τους αυτή, πολλοί συνελήφθησαν και φυλακίστηκαν.

Μέχρι το βράδυ της 24ης Φεβρουαρίου, χιλιάδες άνθρωποι σε πόλεις σε όλη τη Ρωσία αψήφησαν τις απειλές της αστυνομίας, για να βγουν σε κεντρικές πλατείες και να διαμαρτυρηθούν κατά της στρατιωτικής εκστρατείας.

Η αστυνομία είχε προβεί σε τουλάχιστον 1.702 συλλήψεις σε 53 ρωσικές πόλεις την ίδια εκείνη ημέρα, καθώς κατέστειλε τις μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις.

Οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, όπου ο κόσμος ήταν περισσότερος.

Keywords
Τυχαία Θέματα