Το 73,1% του πληθυσμού εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του

Εμπιστοσύνη στο φαρμακοποιό του δείχνει το 73,1% του πληθυσμού, ενώ το 97% του πληθυσμού είναι ικανοποιημένο από τις υπηρεσίες που παρέχονται στο φαρμακείο.

Μπορεί ο βασικός λόγος επίσκεψης στο φαρμακείο να είναι η εκτέλεση κάποιας συνταγής φαρμάκων (αφορά το 89,5% των περιπτώσεων), όμως οι ασθενείς παίρνουν ταυτόχρονα και μια σειρά από συμβουλές για τη σωστή χρήση των φαρμάκων που τους έγραψε ο γιατρός, αλλά και για την αντιμετώπιση

κάποιου έκτακτου προβλήματος υγείας ή κάποιου μικροτραυματισμού, εμβολιάζονται ή κάνουν κάποια ένεση, μαθαίνουν για τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων που παίρνουν, για τα συμπληρώματα διατροφής που χρειάζονται ή φτάνουν εκεί απλά για να μετρήσουν το βάρος, την πίεσή τους ή το σάκχαρο κλπ.

Πάνω από το 50% του πληθυσμού εμπιστεύεται τη συμβολή του φαρμακοποιού σε θέματα υγείας πέρα από τα ζητήματα των φαρμάκων.

Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικής Υγείας σχετικά με την ικανοποίηση του πληθυσμού από τα ιδιωτικά φαρμακεία, την οποία παρουσίασε ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης σε σχετική συνέντευξη Τύπου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Η έρευνα διεξήχθη σε τυχαίο, αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.049 ατόμων από όλη την επικράτεια και επιβεβαίωσε το ρόλο των φαρμακείων στη διάρκεια της πανδημίας, ως βασική πηγή ενημέρωσης του κοινού και παροχής προστατευτικών ειδών και αυτοδιαγνωστικών τεστ, αλλά και για το κλείσιμο ραντεβού για εμβολιασμό κατά της Covid-19, μέσω του φαρμακείου.

Τα παραπάνω ευρήματα, κατέληξε ο κ. Σουλιώτης, καταδεικνύουν τον πολλαπλό ρόλο των φαρμακοποιών στο σύστημα υγείας και υποδεικνύουν την ανάγκη για περαιτέρω αξιοποίησή τους από την πολιτεία.

Υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγείας

«Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι έχουν να προσφέρουν πολλά ακόμη στον Έλληνα πολίτη και στον ασθενή», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Απόστολος Βαλτάς, σημειώνοντας πως ο ΠΦΣ έχει καταθέσει πρόταση ώστε οι φαρμακοποιοί «να αναλάβουν υπηρεσίες πρόληψης και αναμένει από την όποια Κυβέρνηση αναδείξουν οι κάλπες, να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί τον καθοριστικό αυτό ρόλο του κλάδου στην Πρωτοβάθμια Υγεία».

Η πρόταση έχει καταρτιστεί από επιστημονική ομάδα του ΠΦΣ που απαρτίζουν οι: Ανδρέας Βίτσος, Κωνσταντίνος Λιάρας, Αθανάσιος Γουβάλας, Αντώνιος Γεωργακόπουλος και Παρασκευή Κορωνίδου.

Οι ειδικοί, τόνισαν ότι σήμερα, σε τουλάχιστον 32 χώρες της Ευρώπης διενεργούνται περισσότερες από 38 υπηρεσίες φαρμακείου και αφορούν κυρίως:

χορήγηση φαρμάκων.προώθηση και διασφάλιση της δημόσιας υγείας.screening και παραπομπή σε ειδικούςδιαχείριση της ασθένειας καιεξατομικευμένη διαχείριση του ασθενή και της αγωγής του.Στην Ευρώπη

Σε 27 κράτη-μέλη παρέχονται υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης και άρνησης χορήγησής για λόγους ασφαλείας, σε 24 υπηρεσίες παρασκευής γαληνικών σκευασμάτων, σε 23 υποκατάστασης γενοσήμων,  σε 22 επαναλαμβανόμενης χορήγησης φαρμάκων σε χρονίως πάσχοντες, σε 2 διαχείριση και απόρριψη ληγμένων και ακατάλληλων φαρμάκων,  σε 19 διανυκτερεύσεις και σε 18 κράτη διαχείριση και χορήγηση φαρμάκων υψηλού κόστους.

Ήδη στη χώρα μας, από τους 11.500 φαρμακοποιούς, οι 8.500 έχουν πιστοποιηθεί για τους εμβολιασμούς κατά της γρίπης.

Όπως τόνισαν οι ομιλητές, στη νέα εποχή για τα Συστήματα Υγείας όπως διαμορφώνεται μετά την υγειονομική κρίση, η πρόληψη θα αποτελεί τον πλέον καθοριστικό παράγοντα και τα κοινοτικά φαρμακεία είναι εκείνα τα σημεία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. και τον Ο.Ο.Σ.Α. θα πρέπει να αναπτύξουν αυτό το ρόλο.

Η πρόταση για ανάπτυξη Υπηρεσιών στα Φαρμακεία της χώρας μας, περιλαμβάνει:

Διαχείριση φαρμακοθεραπείας στοχεύοντας στη βελτίωση της «συμμόρφωσης» των ασθενών.Συμβολή στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας της αντιϋπερτασικής αγωγής.Εκπαίδευση στην ορθή χρήση αναπνευστικών συσκευών χορήγησης φαρμάκων.Συμμετοχή στην πρόληψη του καρκίνου μέσω της διακοπής του καπνίσματος.Προαγωγή και διενέργεια του εμβολιασμού ενηλίκων σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.Φάρμακα υψηλού κόστους

Ο κ. Βαλτάς δεν παρέλειψε να αναφέρει το θέμα των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους, η διακίνηση των οποίων από τα ιδιωτικά φαρμακεία θα αποτελέσει μια από τις σημαντικότερες διεκδικήσεις στην επομένη κυβέρνηση, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι δυνατόν να οδηγούνται σε ταλαιπωρία ασθενείς και οι συγγενείς τους προμηθευόμενοι τα φάρμακα από ελάχιστα σημεία κρατικών δομών ανά τη χώρα, επειδή κάποιες εταιρείες επιμένουν να κερδοσκοπούν. «Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να λύσει επιτέλους αυτό το διαχρονικό πρόβλημα. Τα φαρμακεία απέδειξαν ότι μπορούν να αποσυμφορήσουν το σύστημα για να καταργηθούν οι ουρές της ντροπής», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Π.Φ.Σ.

Ελλείψεις φαρμάκων

Σε ότι αφορά τις ελλείψεις φαρμάκων, ο κ. Βαλτάς υπογράμμισε ότι μετά την απαγόρευση εξαγωγών, οι ελλείψεις μετατοπίσθηκαν σε φάρμακα για τα οποία δεν υπάρχει σχετική απαγόρευση, και πρότεινε ως λύση την πλήρη απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών επ΄ αόριστον και για τουλάχιστον μια διετία. Παράλληλα επεσήμανε πως σε κάποια φάρμακα δεν υπάρχει πλήρης έλλειψη, αλλά περιορισμός των ποσοτήτων. Σημείωσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι ευθύνες πρέπει να είναι και ποινικές αφού κάποιες φορές τίθεται σοβαρό θέμα υγείας για τους συγκεκριμένους ασθενείς που δεν μπορούν να βρουν έγκαιρα το φάρμακό τους και έφερε ως παράδειγμα φάρμακα για το αναπνευστικό, για τα οποία η έλλειψη αφορά ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς δεν υπάρχουν πώματα για τη συσκευασία τους.

Ειδικά σε ότι αφορά τα φάρμακα του διαβήτη που παρουσιάζουν έλλειψη, ο κ. Βαλτάς χαρακτήρισε ανεπίτρεπτες τις κατηγορίες του προέδρου της Εταιρείας Παχυσαρκίας ότι οι φαρμακοποιοί χορηγούν τα σκευάσματα αυτά χωρίς συνταγή γιατρού.

Keywords
Τυχαία Θέματα