Το ανακάτεμα της τράπουλας

Πειθαρχία και αποχή έχουν αρχίσει να ανακατεύουν ξανά τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες για το θέμα των ημερών, δηλαδή το επικείμενο νομοσχέδιο για την επέκταση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών. Διότι στους γαλάζιους πλέον, εκτός από τις διαφωνίες για την ουσία του θέματος, διαπιστώνεται και μια ελαφρά… δυσφορία για την προτροπή στους βουλευτές να προτιμήσουν την αποχή από την καταψήφιση του κυβερνητικού νομοσχεδίου. Η οποία εκφράστηκε και δημόσια και όχι μόνο από τον Αντώνη Σαμαρά αλλά και από άλλους βουλευτές και εκτός…

σαμαρικού κλίματος. Από τους διαφωνούντες, ας πούμε, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως δεν θα απέχει από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια αλλά θα πάει κανονικά και θα καταψηφίσει. Ενώ ο Βασίλης Οικονόμου σχολίασε τη… λύση της αποχής, λέγοντας «εγώ δεν συμφωνώ, εγώ πιστεύω ότι ο καθείς πρέπει να πάρει τη θέση του και να πει τι πιστεύει, το να απέχεις είναι υπεκφυγή, ωστόσο ο Πρωθυπουργός έχει τον πρώτο λόγο σε αυτά τα θέματα».

Δεν ενθάρρυνε

Θυμίζω την επίμαχη διατύπωση: ο Μητσοτάκης την Τετάρτη (στην ΕΡΤ) ρωτήθηκε αν η αποχή των βουλευτών που διαφωνούν «μπορεί να είναι διέξοδος» και απάντησε ότι «η αποχή είναι μια αξιοπρεπής στάση που μπορεί κάποιος να εκφράσει τη διαφωνία του, δηλαδή να μην υπερψηφίσει, χωρίς να δημιουργήσει και πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία» κι ότι «είναι μια επιλογή την οποία μπορεί να έχουν οι βουλευτές». Κυβερνητικά στελέχη, ωστόσο, ξεκαθάρισαν ότι ο Πρωθυπουργός είπε ότι η αποχή είναι μια καλύτερη διέξοδος από την καταψήφιση αλλά ουδέποτε την ενθάρρυνε.

Κάποιοι επιμένουν

Κατά τα λοιπά, τα αποτελέσματα της επιχείρησης πειθούς στους γαλάζιους για την ουσία του νομοσχεδίου μένει ακόμη να φανούν. Ο Βασίλης Γιόγιακας επανήλθε δηλώνοντας αμετάπειστα ότι θα καταψηφίσει τις προωθούμενες διατάξεις, ενώ και ο υφυπουργός Κώστας Κυρανάκης εξακολουθεί, λέει, να διαφωνεί με την τεκνοθεσία. Για την ακρίβεια, ο μόνος από τα μέλη της κυβέρνησης που έχει στραφεί θετικά παραμένει ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος.

Η κομματική πειθαρχία ενοχλεί

Αντιδράσεις προκάλεσε όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ η αιφνιδιαστική, από τηλεοράσεως, ανακοίνωση του Στέφανου Κασσελάκη ότι θα επιβάλει κομματική πειθαρχία στους βουλευτές του για να υπερψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την επέκταση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ζευγαριών. Παρότι, θυμίζω, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει και ένα δικό του σχέδιο νόμου, από την υπεράσπιση του οποίου υποθέτω παραιτείται πλέον αφού ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει το κυβερνητικό. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μόλις λίγες ώρες μετά άρχισαν να καταγράφονται οι δηλώσεις ενόχλησης από συριζαίους βουλευτές. Με πρώτο πρώτο τον Γιώργο Τσίπρα που, ερωτηθείς το ίδιο βράδυ (στο Kontra), απάντησε «το έμαθα από την τηλεόραση και μένω εκεί». Καλά πήγε αυτό. Ακόμη πιο ξεκάθαρος ήταν ο τομεάρχης Δικαιοσύνης Γιάννης Σαρακιώτης που είπε πως «εγώ διαφωνώ με την κομματική πειθαρχία στον ΣΥΡΙΖΑ».

Η «αχρείαστη» πειθαρχία

Σημειώνω, επίσης, πως άλλοι βουλευτές σχολίασαν ότι τη θεωρούν αχρείαστη για τον ΣΥΡΙΖΑ την κομματική πειθαρχία για το συγκεκριμένο ζήτημα. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο Διονύσης Τεμπονέρας κι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Διονύσης Καλαματιανός, που εκτίμησε ότι «έχουν λυθεί στον ΣΥΡΙΖΑ αυτά». Διερωτώμαι όμως: Εχουν σίγουρα λυθεί για όλους; Γιατί προ ολίγων εβδομάδων είχε εκφράσει αμφιβολίες για την τεκνοθεσία ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος. Οφείλω να πω, πάντως, ότι η Αθηνά Λινού, για την οποια είχαν ακουστεί διάφορες φήμες για τη στάση που θα κρατήσει, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει αντιρρήσεις για την τεκνοθεσία κι ότι διαχωρίζει την πίστη την προσωπική από το «τι πρέπει να γίνει για να προστατευτεί και η ελευθερία των ανθρώπων και κυρίως να προστατευτούν τα παιδιά».

Συνάντηση με Ιερώνυμο

Στο μεταξύ, πάντως, και με το θέμα των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων να εξακολουθεί να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, ο Κασσελάκης θα συναντηθεί σήμερα το πρωί με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Θα έχουν, δηλαδή, μέσα σε αυτή την περιρρέουσα ατμόσφαιρα το πρώτο τους τετ α τετ. Κι ενώ έχουν ήδη ανταλλάξει δημόσιες διαφωνίες ο ένας για δηλώσεις του άλλου. Δεν μπορώ να μη σας θυμίσω, ας πούμε, ότι όταν στον Ιερώνυμο είχε ζητηθεί η γνώμη του για τον Κασσελάκη, που παντρεύτηκε τον σύντροφό του, η απάντησή του ήταν «άσε τον καημένο κι αυτόν…». Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε, λοιπόν, τι θα ειπωθεί σήμερα. Και, κυρίως, σε τι τόνο και σε τι ύφος θα ειπωθεί.

Το χρονοδιάγραμμα του Περισσού

Στο ΚΚΕ η Κεντρική Επιτροπή συνόψισε, στην απόφαση της συνεδρίασής της την περασμένη Τετάρτη, τις θέσεις με τις οποίες ξεκινούν τη νέα χρονιά και τον προεκλογικό αγώνα ενόψει ευρωεκλογών. Ξεκάθαρη είναι η διαφωνία του με την επιστολική ψήφο, τα μη κρατικά ΑΕΙ αλλά και την επέκταση των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων. Κατά τα λοιπά, αποφάσισε να φορτσάρει ώστε ως τον Απρίλη να έχει ολοκληρώσει ένα μεγάλο μέρος της προεκλογικής δουλειάς, με περισσότερες ομιλίες, παρεμβάσεις, επαφές με φορείς και θεματικές εκδηλώσεις. Ενώ σε επόμενη Σύνοδο της ΚΕ θα συζητηθούν και τα ονόματα που θα συγκροτήσουν το ευρωψηφοδέλτιο.

«Οχι» σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Κάθετα αρνητικά απάντησε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στο αίτημα που διατύπωσαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ για διαβίβαση στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής των εγγράφων που σχετίζονται με την αρχειοθέτηση της πειθαρχικής έρευνας στην τέως εισαγγελέα της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου για τις υποκλοπές. Θυμίζω ότι την απαλλαγή της εισηγήθηκε η νυν εισαγγελέας της ΕΥΠ Ευδοκία Πούλου κι επικυρώθηκε με απόφαση της αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Ελένης Φραγκάκη κι ότι η αντιπολίτευση ζήτησε, εκτός από τα σχετικά έγγραφα, να κληθούν για ακρόαση, επικαλούμενη την ιδιότητα της Επιτροπής να διεξάγει κοινοβουλευτικό έλεγχο στην ΕΥΠ. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου εξήγησε την άρνησή της, επικαλούμενη τη διάκριση των εξουσιών, με την επισήμανση πως κανείς, πλην της δικαστικής εξουσίας, δεν μπορεί να ελέγξει τους δικαστικούς λειτουργούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα