Το γαλάζιο βιογραφικό «κλείδωσε» τον Τζιτζικώστα

Το όνομα που έχει στείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για τη θέση η οποία αναλογεί στην Ελλάδα στο επόμενο Κολέγιο των Επιτρόπων της είναι αυτό του Απόστολου Τζιτζικώστα, όπως ανακοίνωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «O Απόστολος Τζιτζικώστας είναι ένα πρόσωπο με εμπειρία σε θεσμικούς ρόλους τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, όπου το 2020 εξελέγη πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Ταυτόχρονα, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας νέος άνθρωπος που έχει εκλεγεί τρεις φορές με ποσοστά άνω του 50%», είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Μαρινάκης.

Παράλληλα, θέλησε να δείξει και το σκεπτικό πίσω από την επιλογή, η οποία εδώ και καιρό φαινόταν ως η επικρατέστερη σε όσους γνώριζαν τους παράγοντες που επηρέασαν την απόφαση του Πρωθυπουργού – χωρίς, όμως, να είναι σε θέση να ξέρουν με σιγουριά τις βουλές του. Πρόκειται, εξήγησε ο πορτ παρόλ της κυβέρνησης, για «μια επιλογή με πολιτικά χαρακτηριστικά, η οποία αναδεικνύει τη σημασία της Μακεδονίας και της Βόρειας Ελλάδας για την Ευρώπη, ως μιας περιοχής με στρατηγική θέση, διασυνδεσιμότητα και γεωπολιτική σημασία τόσο για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όσο και ως βορειοανατολικό άκρο της Μεσογείου».

Το χαρτοφυλάκιο

Στα παραπάνω λόγια του Μαρινάκη κρύβονται, σύμφωνα με μια ανάγνωση, και στοιχεία για το χαρτοφυλάκιο το οποίο θα δοθεί στην Ελλάδα. Πολλοί, δηλαδή, θεώρησαν ότι επισημαίνοντας αυτά τα «πολιτικά χαρακτηριστικά» του Τζιτζικώστα φωτογράφισε και τις αρμοδιότητες που θα έχει ο τελευταίος όταν θα μετακομίσει στις Βρυξέλλες. Επισήμως, η κυβέρνηση επιμένει ότι δεν γνωρίζει ποιο είναι το χαρτοφυλάκιο επειδή «είναι απόφαση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Ωστόσο, σε κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί τονίζουν πως «η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα μεγάλα ζητήματα της Ευρώπης και είναι όλο και πιο ισχυρή επί της ουσίας και μέσα στην Ευρώπη». Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, άλλωστε, στο χθεσινό του ραντεβού στο Μαξίμου με τον νέο έλληνα επίτροπο σημείωσε ότι «πιστεύει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα χαρτοφυλάκιο που θα αναγνωρίζει την πορεία της τα τελευταία χρόνια και τον ευρύτερο γεωστρατηγικό ρόλο στην περιοχή». Πληροφορίες θέλουν τις λεπτομέρειες του διορισμού του Τζιτζικώστα να έκλεισαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε ο μέχρι τώρα περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στη δεξίωση για τα 50 χρόνια από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο.

Οπως κάθε επιλογή επιτρόπου (σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα), βέβαια, έτσι κι αυτή αποτελεί και εργαλείο διαχείρισης της εσωτερικής πολιτικής σκηνής. Τα πρόσωπα που βάζει στη λίστα του ο εκάστοτε πρωθυπουργός τού επιτρέπουν να εκπέμψει μηνύματα τόσο προς το ίδιο του το κόμμα όσο και προς την κοινή του γνώμη. Ενα από τα πλεονεκτήματα του Τζιτζικώστα, για να το πούμε διαφορετικά, ήταν και η απήχηση που η κυβερνητική έδρα τού αναγνωρίζει σε μια δύσκολη πλέον εκλογική περιοχή για το κυβερνών κόμμα, τη Βόρεια Ελλάδα. Ενα άλλο ήταν το γαλάζιο χρώμα του πολιτικού του βιογραφικού – μια και εξελέγη βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης με τη ΝΔ το 2007 (αλλά όχι στις εκλογές του 2009), αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης το 2010, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας το 2014, το 2019 και το 2023, πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας το 2019 και το 2024, ενώ έχει διατελέσει αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών και αναπληρωτής γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ.

Keywords
Τυχαία Θέματα