Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα παρακολουθήσει το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων
Για πρώτη φορά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΓΙ/ΕΑΑ) θα παρακολουθήσει συστηματικά το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων, που βρίσκεται στον Σαρωνικό κόλπο, σε απόσταση μόλις 50 χιλιομέτρων από την Αθήνα. Ήδη εγκαταστάθηκαν οι πρώτοι τρεις μη μόνιμοι σεισμολογικοί σταθμοί που άρχισαν να λειτουργούν εδώ και μία εβδομάδα περίπου, ενώ θα εγκατασταθούν άλλοι τρεις μόνιμοι σταθμοί.
Η πιο πρόσφατη
Η σύγχρονη υδροθερμική δραστηριότητα στη λουτρόπολη των Μεθάνων σχετίζεται με την ηφαιστειακή γεωθερμία. Αν και πιο πρόσφατα το ηφαίστειο δεν έχει δώσει ανησυχητικά σημάδια, η κοντινή απόστασή του από την Αθήνα δεν παύει να αποτελεί πηγή ανησυχίας.
Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Δρ Χρήστος Ευαγγελίδης, εντεταλμένος ερευνητής του ΓΙ/ΕΑΑ, υπεύθυνος του Σεισμολογικού Δικτύου του ΕΑΑ, ο οποίος είχε και την πρωτοβουλία για τους νέους σταθμούς στα Μέθανα, «το ηφαίστειο των Μεθάνων μπορεί να μην είναι τόσο επικίνδυνο όσο της Σαντορίνης ή της Νισύρου, δεν παύει όμως να είναι ενεργό και να βρίσκεται απέναντι από την Αθήνα. Έως τώρα κανείς δεν το παρακολουθούσε».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «η έγκαιρη εκτίμηση της όποιας επερχόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας και των επιπτώσεων της είναι κρίσιμοι παράγοντες τόσο για την ασφάλεια του τοπικού πληθυσμού, όσο και για την προστασία του τουρισμού, του περιβάλλοντος και των θαλάσσιων και εναέριων μεταφορών στην ευρύτερη περιοχή του Αργοσαρωνικού και της πρωτεύουσας».
Όπως επισημαίνει, αντίθετα με τους σεισμούς που είναι ξαφνικοί, τα ηφαίστεια συνήθως προειδοποιούν, γι’ αυτό παρακολουθούνται από μια ποικιλία οργάνων, ώστε να γίνει η όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη αναγνώριση κάποιων μεταβολών στον ηφαιστειακό κώνο πριν από μια έκρηξη.
Η μέχρι πρότινος σχετική υποδομή παρακολούθησης που ήταν εγκατεστημένη στο ηφαίστειο των Μεθάνων, κρίθηκε αμελητέα, γι’ αυτό σχεδιάζεται πλέον ένα δίκτυο έξι σεισμολογικών σταθμών και ένα γεωδαιτικό δίκτυο στο πλαίσιο του -χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ- έργου ΓΕΩΡΙΣΚ του ΕΑΑ, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο 2017 και θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2020. Στόχος είναι να εφαρμοστούν στο ηφαίστειο των Μεθάνων πιλοτικές καινοτόμες σεισμικές και γεωδαιτικές μέθοδοι για την εκτίμηση του επερχόμενου ηφαιστειακού κινδύνου.
Σε πρώτη φάση, σε στενή συνεργασία με τον δήμο Τροιζηνίας-Μεθάνων, ο οποίος ανταποκρίθηκε πολύ θετικά στην πρωτοβουλία του Αστεροσκοπείου, εγκαταστάθηκε ένα μη μόνιμο σεισμολογικό δίκτυο πυκνής διάταξης με τρεις σταθμούς στους Αγίους Θεοδώρους, στο Μακρύλογγο και στο Μεγαλοχώρι Μεθάνων, οι οποίοι θα λειτουργήσουν για δύο έως τρία χρόνια. Οι σταθμοί αυτοί, που θα είναι διαθέσιμοι και για μελλοντική επανεγκατάσταση σε μια ενδεχόμενη ηφαιστειακή ή σεισμική έξαρση, χρησιμοποιούνται ήδη για την καθημερινή σεισμική ανάλυση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ.
Παράλληλα, άρχισαν τα κατασκευαστικά έργα για να εγκατασταθούν άλλοι τρεις μόνιμοι σταθμοί στην Καμένη Χώρα (όπου υπάρχει κρατήρας βάθους περίπου 50 μέτρων και διαμέτρου 100 μέτρων), στην πόλη των Μεθάνων (κοντά στο δημοτικό γήπεδο) και ένας τρίτος στο ‘Ανω Φανάρι Αργολίδας ή στο νησί Αγκίστρι. Στόχος των επιστημόνων είναι να καλύψουν και το γειτονικό υποθαλάσσιο ηφαίστειο «Παυσανίας». Οι σταθμοί, που θα διαθέτουν αισθητήρες ευρέος φάσματος, αναμένεται να αρχίσουν να λειτουργούν φέτος το καλοκαίρι.
Εκτός του σεισμολογικού δικτύου, θα αναπτυχθεί στην περιοχή ένα γεωδαιτικό δίκτυο από τρεις κεραίες GPS, που θα καταγράφει και τις παραμικρές αργές μετακινήσεις στην επιφάνεια του εδάφους, ακόμη και της τάξης του ενός χιλιοστού ετησίως, οι οποίες μπορεί να οφείλονται σε υπόγεια δράση του ηφαιστείου. Υπάρχουν ήδη δύο κεραίες GPS, μία του Πανεπιστημίου Αθηνών και μία του ΕΜΠ (που προς το παρόν δεν λειτουργεί), ενώ θα προστεθεί και μία τρίτη από το ΕΑΑ.
Ο κ. Ευαγγελίδης δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «ούτε το πιο επικίνδυνο ηφαίστειο της Νισύρου καλύπτεται σωστά. Υπάρχουν σε αυτό δύο σεισμολογικοί σταθμοί, από τους οποίους δουλεύει μόνο ο ένας, ενώ κανονικά θα έπρεπε να υπάρχουν πέντε. Δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα χρηματοδότησης τους».
Κάτι ανάλογο είπε συμβαίνει και σε άλλα ελληνικά ηφαίστεια, με εξαίρεση τη Σαντορίνη. Στη Μήλο υπάρχει ήδη ένας σταθμός του ΕΑΑ, ενώ θα εγκατασταθεί ένας ακόμη, αλλά στο Σουσάκι δεν υπάρχει κανένας, ενώ θα έπρεπε να υπάρχει τουλάχιστον ένας σεισμολογικός σταθμός παρακολούθησης.
Συνολικά, σύμφωνα με τον κ. Ευαγγελίδη, πανελλαδικά υπάρχουν περίπου 150 σεισμολογικοί σταθμοί, από τους οποίους όμως μόνο περίπου 100 λειτουργούν αυτή τη στιγμή. Από αυτούς, οι μισοί (75) ανήκουν στο ΓΙ/ΕΕΑ (περίπου οι 65 λειτουργούν σήμερα).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νέα στοιχεία για το θάνατο του Εύζωνα: Σήμερα το τελευταίο «αντίο»
- 14χρονος Παλαιστίνιος έπεσε νεκρός από πυρά Ισραηλινών στη λωρίδα της Γάζας
- Ιδιοκτήτης πατσατζίδικου ζητά αποζημίωση 800.000 ευρώ από 4 "ντελιβεράδες"
- Καρδιακή προσβολή – Πρώτες βοήθειες: 3 πράγματα που πρέπει να κάνετε εκείνη την στιγμή!!!
- Έπνιξε τη μητέρα του και παραδόθηκε - Τραγωδία στο Μενίδι
- Αυτοπροτάθηκε στο X-Factor για θέση στην επιτροπή με 100.000 το μήνα...
- Στα λευκά η Θεσσαλονίκη
- Η αποκάλυψη του Μέμου Μπεγνή για την προσωπική του ζωή
- Έφτασε η κακοκαιρία - Με χιόνια ξύπνησε η Θεσσαλονίκη (φωτό)
- H Ωκεανίς άρχισε:Με χιόνια ξυπνά η Θεσσαλονίκη.Τι θα γίνει σε Αθήνα pic+vid
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Κτηματολόγιο : Τα 15 SOS για να μη χάσετε τα ακίνητά σας - Τρέξτε προτού να είναι αργά
- Κρίσιμες εξελίξεις : Ο Μαδούρο κλείνει τα σύνορα, ο Μπόλτον ακυρώνει ταξίδι
- Η Ελλάδα του Τσίπρα - Μια χώρα... virtual reality για τον ΣΥΡΙΖΑ
- Θησείο : Περίεργη κλοπή 100 αλβανικών διαβατηρίων από διπλωματικό όχημα
- Κατεχόμενα : Καθησυχάζουν για τον «Αττίλα», παραμένει η ανησυχία στα Στροβίλια
- Τσικνοπέμπτη : Πότε πέφτει, ποια είναι η ιστορία της γιορτής
- «Ωκεανίς» : Βροχές, χαλάζι και χιόνια – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία
- Ο Τσίπρας δεν είναι Μαδούρο… Είναι Γκουαϊντό
- «Δεν έχει κλείσει το θέμα της ονομασίας» λέει η υποψήφια του VMRO-DPMNE
- Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα παρακολουθήσει το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο θα παρακολουθήσει το ενεργό ηφαίστειο των Μεθάνων
- Ξεπέρασε τον Σπανούλη ο Καλάθης
- Οι επτά «τελικοί» για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό
- Παπαθεοδώρου: «Η ομάδα κινδυνεύει να μην κατέβει στο πρωτάθλημα την νέα χρονιά»
- Παναθηναϊκός : Ανοιχτό πανεπιστήμιο
- Τρία παραδείγματα ανάρμοστης συμπεριφοράς των Αμερικάνων φιλάθλων
- Ο ΠΑΟΚ έχει 28 γκολ σε 10 ματς μετά την πώληση Πρίγιοβιτς!
- Λουτσέσκου: «Δεν φεύγω τώρα από τον ΠΑΟΚ, για καμιά ομάδα στον κόσμο»
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Βενεζουέλα: Νεκροί από πυρά του στρατού - Εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα για αποφυγή χρήσης βίας
- Βενεζουέλα: «Καζάνι που βράζει» με κλείσιμο συνόρων και… εμπλοκή των ΗΠΑ
- Αποκλειστικό: Αυτός είναι ο διάσημος "Stig" του Top Gear και μιλά στο Newsauto
- Elliniko: The casino tender opens the way for the construction works
- ΔΕΗ: Στις προτεραιότητες η προστασία των ηλεκτρικών δικτύων από «χάκερς»
- Επίδομα ενοικίου 2019: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα – Ποια είναι τα κριτήρια
- Η «Ωκεανίς» άρχισε: Χιονίζει στη Βόρεια Ελλάδα – Κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας και βροχές
- Ελένη Τοπαλούδη: Οι απειλές που δεχόταν και το ξέσπασμα της μάνας (vid)
- Τσίπρας: Ο Ηλιόπουλος μοιάζει με τον… Professor από το Casa de Papel! [βίντεο]