Το καλεντάρι του Brexit

Πέρυσι, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε Πρωτοχρονιά με τη συμβία του, Κάρι Σίμονς, στην οικογενειακή βίλα του στο Πήλιο. Φέτος, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Η αλλαγή του χρόνου βρήκε τον βρετανό πρωθυπουργό με την ίδια συντροφιά, αλλά σε διαφορετική χώρα και ήπειρο: το ζευγάρι αντάλλαξε πρωτοχρονιάτικες ευχές σε μια υπερπολυτελή βίλα σε ιδιωτικό νησί της Καραϊβικής. Να διάλεξαν, άραγε, συμβολικά έναν προορισμό εκτός Ευρώπης ενόψει της επικείμενης εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση;

«Η ΕΕ

και η Βρετανία έχουν δεσμευθεί να καταλήξουν σε συμφωνία επί της μελλοντικής εταιρικής σχέσης τους έως το τέλος του 2020 και θα εργαστούν με ιδιαίτερο ζήλο για να το επιτύχουν. Θέλουμε η σχέση αυτή να βασίζεται σε μια φιλόδοξη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και μια στενή φιλία» δήλωσε στα «ΝΕΑ» ο εκπρόσωπος του Μπόρις Τζόνσον, αναφερόμενος στον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για το Brexit, ο οποίος, παρά την αισιοδοξία της Ντάουνινγκ Στριτ, θα είναι πιο δύσκολος από τον πρώτο.

9 Ιανουαρίου

Το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ εγκρίνεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Κατόπιν, παίρνει τον δρόμο για τη Βουλή των Λόρδων, με την τυπική έγκρισή του να ακολουθεί - εκτός απροόπτου - λίγες ημέρες αργότερα. Με πλειοψηφία 80 βουλευτών στην Κάτω Βουλή, ο Τζόνσον μπορεί να είναι σίγουρος ότι η συμφωνία του θα υπερψηφιστεί.

Μέσα ή τέλη Ιανουαρίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης και ο δρόμος για την έξοδο της Βρετανίας ανοίγει διάπλατα. Οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την ιστορική ψηφοφορία είναι η 29η ή η 30ή Ιανουαρίου. Ωστόσο, δεν αποκλείονται και η 14η ή η 15η.

31 Ιανουαρίου

Η ημέρα του Brexit. Στις 11 μ.μ., ώρα Λονδίνου, το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση έπειτα από 47 χρόνια - και περισσότερο από τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016. Το υπουργείο Brexit, που συνέστησε η Τερίζα Μέι τον Ιούλιο του 2016, καταργείται. Ο Τζόνσον θα αναλάβει προσωπικά την ευθύνη των διαπραγματεύσεων, συστήνοντας την ομάδα Taskforce Europe.

Φεβρουάριος

Οι δύο διαζευγμένοι καλούνται να καθορίσουν συγκεκριμένους στόχους για τις συζητήσεις επί της μελλοντικής τους σχέσης. Αξιωματούχοι από τα 27 κράτη - μέλη θα παρακολουθήσουν σεμινάρια της Κομισιόν για όλα τα θέματα που θα θιγούν στις συνομιλίες: από το εμπόριο και την τρομοκρατία έως την έρευνα και τις μεταφορές.

Μάρτιος

Αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις. Θεωρητικά, η εμπορική συμφωνία θα πρέπει να έχει κυρωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, οπότε λήγει η μεταβατική περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας η Βρετανία θα παραμείνει ντε φάκτο στην ΕΕ. Ωστόσο, θεωρείται απίθανο να συμφωνηθούν τα πάντα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Προτεραιότητα θα δοθεί στη σύναψη μιας συμφωνίας εμπορίου χωρίς δασμούς, η οποία θα αποτελέσει τον πυρήνα της νέας οικονομικής σχέσης. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις διαπραγματεύσεις για τη Συμφωνία Αποχώρησης, σε αυτήν τη φάση τα περισσότερα από τα 27 κράτη - μέλη έχουν τα δικά τους ειδικά συμφέροντα που θέλουν να προστατεύσουν. Το Λονδίνο το γνωρίζει καλά αυτό και θα επιχειρήσει να εφαρμόσει τη γνωστή τακτική του διαίρει και βασίλευε. Στόχος των Βρυξελλών είναι να διατηρηθεί αρραγές το ευρωπαϊκό μέτωπο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κοινοτικοί αξιωματούχοι απειλούν να εμποδίσουν την πρόσβαση του Σίτι του Λονδίνου στην ευρωπαϊκή αγορά εάν η Βρετανία δεν ευθυγραμμιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

Ιούνιος

Η ώρα της αλήθειας. Η πρόοδος των συνομιλιών θα αξιολογηθεί σε ειδική Σύνοδο Κορυφής. Είναι ο τελευταίος μήνας που η Βρετανία μπορεί να ζητήσει παράταση της μεταβατικής περιόδου, την οποία σήμερα ο Τζόνσον αποκλείει κατηγορηματικά. Ωστόσο, είναι πιθανό να αθετήσει - για ακόμη μία φορά - τον λόγο του. Εναλλακτικά, δεν αποκλείεται οι δύο πλευρές να προλάβουν να καταλήξουν σε μια επί της αρχής συμφωνία, η οποία θα προβλέπει ότι οι συνομιλίες σε επιμέρους τομείς θα συνεχιστούν πέραν του 2020. Εως ότου διευθετηθούν όλες οι εκκρεμότητες, θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες ρυθμίσεις. Κατ' ουσίαν, αυτό θα ισοδυναμεί με σιωπηρή παράταση της μεταβατικής περιόδου.

26 Νοεμβρίου

Η εμπορική συμφωνία πρέπει να υποβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να επικυρωθεί έως το τέλος του έτους. Βέβαια, όπως έχει αποδείξει το παρελθόν, οι προθεσμίες αυτού του είδους υπάρχουν για να αθετούνται…

31 Δεκεμβρίου

Εάν δεν έχει συναφθεί εμπορική συμφωνία, η Βρετανία θα υπαχθεί στους κανονισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, κάτι που συνεπάγεται επιβολή δασμών στα αγαθά και τελωνειακούς ελέγχους. Με τρεις λέξεις: no deal Brexit.

31 Δεκεμβρίου 2022

Η μεταβατική περίοδος μπορεί, δυνητικά, να παραταθεί έως αυτή την ημερομηνία. Η Βρετανία, όμως, θα συνεχίζει να συνεισφέρει στον κοινοτικό προϋπολογισμό, κάτι που οι Brexiteers δεν θέλουν ούτε να ακούνε. Σε κάθε περίπτωση, είτε επισήμως είτε σιωπηρά, είναι βέβαιο ότι οι συνομιλίες για τη μελλοντική σχέση δεν θα ολοκληρωθούν το 2020. Το σίριαλ του Brexit συνεχίζεται στα επόμενα επεισόδια…

Keywords
Τυχαία Θέματα