Το κράτος δικαίου στη ζυγαριά της Μέτσολα

Την ατζέντα των ευρωεκλογών – προκλήσεις όπως το Μεταναστευτικό, η οικονομία και η ασφάλεια – άνοιξε από την Αθήνα στην πρώτη επίσημη επίσκεψή της ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Ρομπέρτα Μέτσολα, στέλνοντας μήνυμα συμμετοχής στην κάλπη της 9ης Ιουνίου.

Το ίδιο μήνυμα εξέπεμψαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Βουλής, με τον

Κυριάκο Μητσοτάκη, προτάσσοντας την επιστολική ψήφο, να δίνει σημασία στην ισχυρή εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Ευρώπη και στην οικοδόμηση ευρωπαϊκής «στρατηγικής αυτονομίας».

Η Μέτσολα βρέθηκε διαδοχικά σε Μαξίμου, Προεδρικό Μέγαρο και στη Βουλή στη σκιά του ψηφίσματος-καταδίκη του Ευρωκοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. Η ίδια μάλιστα ανήκει στην οικογένεια της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς, το ΕΛΚ, από το οποίο υπήρξαν πρόσωπα που στήριξαν το ψήφισμα. H ελληνική κυβέρνηση επιμένει να το καταγγέλλει, αποδίδοντάς το σε σκοπιμότητες ενόψει κάλπης.

Ανάμεσα στις… διαρροές του ΕΛΚ, που ενόχλησαν τη ΝΔ, ήταν και ο μαλτέζος ευρωβουλευτής Ντέιβιντ Κάζα, συμπατριώτης της Μέτσολα από το κόμμα της.

«Τελικός κριτής είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία διαθέτει και την αμεροληψία και την αντικειμενικότητα. Κακά τα ψέματα, αλλού είναι οι κίνδυνοι για την Ευρώπη και πρέπει να καταδικαστούν στις επικείμενες εκλογές» είπε ο Μητσοτάκης.

Οπως τόνισε, ο διάλογος προς τις εκλογές πρέπει να διεξάγεται πέρα από «μικροκομματικές σκοπιμότητες και μύθους». Υποστήριξε εξάλλου ότι η Ελλάδα έχει βρεθεί στο επίκεντρο συκοφαντιών «με ανύπαρκτες υποθέσεις όπως αυτή της μικρής Μαρίας» στον Εβρο, για να υποστηρίξει ότι το κράτος δικαίου είναι πιο ισχυρό παρά ποτέ.

«Μεταρρύθμιση δικαιοσύνης»

«Μοιάζει παράδοξο, κάποιες δυνάμεις, που άλλοτε συντάχθηκαν με το πιο αντιευρωπαϊκά συνθήματα, να εμφανίζονται υπερασπιστές των ευρωπαϊκών αξιών», σημείωσε, επικαλούμενος την επέκταση δικαιωμάτων ως απόδειξη του κράτους δικαίου στην Ελλάδα, με τελευταία κίνηση τη θεσμοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο.

Ο Μητσοτάκης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μεταρρύθμιση δικαιοσύνης», ενώ επικαλέστηκε ξανά την έκθεση της Κομισιόν και δημοσίευμα του «Economist».

«Θα στοχαστούμε σχετικά με όσα λέγονται» είπε για το κράτος δικαίου η Μέτσολα και στη μεγάλη εικόνα επεφύλασσε στήριξη μιλώντας για «σημαντικά βήματα» της Ελλάδας στη διαφάνεια, την ισότητα, την καταπολέμηση του ρατσισμού, τις μεταρρυθμίσεις.

«Να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην πολιτικοποιούμε ή εργαλειοποιούμε τις σημαντικές συζητήσεις για το κράτος δικαίου» πρόσθεσε και στην αποστροφή της ότι «πρέπει να αντιμετωπίζουμε με τον ίδιο τρόπο όλα τα κράτη-μέλη» κυβερνητικά στελέχη εκτίμησαν ότι έδειχνε την Ισπανία.

Στο τραπέζι του Μαξίμου μπήκαν επίσης οι εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, με τον Μητσοτάκη να εκφράζει ανησυχία για τη διάχυση της περιφερειακής αστάθειας στην Ερυθρά Θάλασσα, χαρακτηρίζοντας τις ευρωπαϊκές «Ασπίδες» «πρωτοβουλία ευθύνης», από την οποία η Ελλάδα «δεν μπορούσε να λείπει».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη έχει πετύχει πολλά», αλλά επεσήμανε την ανάγκη συντονισμένης δράσης σε προκλήσεις, όπως η κλιματική και η ενεργειακή κρίση, το Μεταναστευτικό, ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Θα πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί απέναντι στα φαινόμενα ακραίας ρητορικής και λαϊκισμού που επιχειρούν να αμφισβητήσουν τις ευρωπαϊκές αξίες του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας» τόνισε.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε και στον Αλεξέι Ναβάλνι. «Η δολοφονία του μας υπενθύμισε, με τραγικό τρόπο, ότι οι αγώνες για τη δημοκρατία και την ειρήνη απαιτούν συχνά θυσίες σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο», είπε.

Στο ίδιο πνεύμα η Μέτσολα σχολίασε ότι «ο Πούτιν έδειξε ότι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να καταστρέψει όλους όσους τον αντιμάχονται». Αλλά και από τη Βουλή ανέφερε ότι «η Δημοκρατία θέλει κουράγιο».

Το μήνυμά της για τη συμμετοχή στις εκλογές συνοψίζεται στη φράση «αν δεν ψηφίσετε, θα αποφασίσει για εσάς κάποιος άλλος», ενώ ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας χαρακτήρισε τη συμμετοχή «αντίδοτο» στη δημαγωγία και στον λαϊκισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα