Το μέλλον του πολιτισμού σε μία έκθεση χωρίς έργα τέχνης

Οι «πιο ριζικές» αλλαγές του πολιτισμού έρχονται από την ύπαιθρο και όχι από τις πόλεις, υποστηρίζει ο Ρεμ Κόολχαας, με τον διάσημο Ολλανδό αρχιτέκτονα να εξερευνά αυτό το θέμα σε μία μεγάλη έκθεση η οποία θα εγκαινιαστεί στις 20 Φεβρουαρίου στο Guggenheim Museum στη Νέα Υόρκη.

«Σήμερα, η ύπαιθρος είναι ο τόπος στον οποίο συμβαίνουν τα πιο ριζοσπαστικά, σύγχρονα στοιχεία του πολιτισμού μας» επισημαίνει ο Κόολχαας, σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το
νεοϋορκέζικο μουσείο ενόψει της έκθεσης «Ύπαιθρος, Το Μέλλον».View this post on Instagram

This unique rotunda exhibition explores radical changes transforming rural areas across the globe. Conceived by architect Rem Koolhaas and @SamirBantal, Director of AMO, the think tank of Koolhaas’s Office for Metropolitan Architecture (@oma.eu), the installation presents original research that addresses urgent environmental, political, and socioeconomic issues. Discover curious encounters and stories that intersect with topics such as climate change, migration, preservation, and evolution. Learn more at guggenheim.org/countryside. __ #Guggenheim #RemKoolhaas

A post shared by Guggenheim Museum (@guggenheim) on Feb 13, 2020 at 10:15am PST


«Μια έκθεση σαν κι αυτήν θα ήταν αδύνατο να γίνει πριν 20 χρόνια» τονίζει ο διάσημος αρχιτέκτονας και συνεχίζει, λέγοντας ότι «η Νέα Υόρκη είναι προφανώς μια φανταστική πλατφόρμα για να παρουσιαστεί ένα show το οποίο είναι για το ακριβώς αντίθετο της Νέας Υόρκης – ο εκτός πόλης χώρος στη Γη».

Το πρότζεκτ – ο Ολλανδός αρχιτέκτονας το χαρακτηρίζει «παράλογα φιλόδοξο» – είναι η κορύφωση πολλών χρόνων έρευνας σε αγροτικές περιοχές.

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2013 στο Dezeen, ο Κόολχαας είχε πει ότι το σημείο που εστιάζει το Office for Metropolitan Architecture (OMA), το αρχιτεκτονικό γραφείο του, έχει μετατοπιστεί από τις «κλισέ» πόλεις στις μη αστικές περιοχές.

Σε άλλη του συνέντευξη ο διάσημος αρχιτέκτονας είχε υποστηρίξει ότι η παραμέληση της υπαίθρου είχε συμβάλει στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στον προεδρικό θώκο στις ΗΠΑ.

Τα ευρήματα της πολυετούς έρευνας που διεξήγαγε το OMA θα παρουσιαστούν με χρήση πολυ-αισθητηριακών μέσων, συμπεριλαμβανομένων φωτογραφιών, βίντεο και αρχειακού υλικού, ενώ για πρώτη φορά, στο Guggenheim Museum δεν θα εκτεθεί τέχνη.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα μεγάλο ίδρυμα τέχνης θα αφιερωθεί εξ ολοκλήρου σε κάτι το οποίο δεν είναι τέχνη» είπε ο Ρεμ Κόολχαας.

Συγκεκριμένες περιπτωσιολογικές μελέτες θα εστιάζουν σε επείγουσες περιβαλλοντικές, πολιτικές και κοινωνικο-οικονομικές αλλαγές σε υπαίθριες περιοχές σε όλον τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της Νότιας Αμερικής και της Καλιφόρνιας. Θα αγγίζουν ένα μεγάλο εύρος θεμάτων – τεχνητή νοημοσύνη, πολιτική ριζοσπαστικοποίηση, υπερθέρμανση του πλανήτη, μαζική ή σε μικροκλίμακα μετανάστευση, ανθρωπο-ζωικά οικοσυστήματα, αντίκτυπος ενός ψηφιακού κόσμου, καθώς και επιδοτήσεις και φορολογικά κίνητρα.

«Κάποιες από τις απαντήσεις που αναζητούμε σχετικά με την κλιματική αλλαγή και τη μετανάστευση, την προστασία (του περιβάλλοντος), αυτές οι απαντήσεις βρίσκονται στην ύπαιθρο» υπογράμμισε ο Σαμίρ Μπάνταλ, διευθυντής του AMO, ερευνητικού βραχίονα του αρχιτεκτονικού γραφείου του Ρεμ Κόολχαας.

Για την έρευνα που προηγήθηκε της έκθεσης, ο Κόολχαας και το ΑΜΟ δούλεψαν μαζί με φοιτητές από τα Harvard Graduate School Of Design, Κεντρική Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Πεκίνο, Wageningen University στην Ολλανδία και Πανεπιστήμιο του Ναϊρόμπι στην Κένυα.

Ο αρχιτέκτονας ίδρυσε το OMA, το 1975. Σήμερα, το διεθνώς αναγνωρισμένο OMA διαθέτει γραφεία στο Ρότερνταμ, τη Νέα Υόρκη, το Χονγκ Κονγκ, το Πεκίνο, τη Ντόχα στο Κατάρ, το Ντουμπάι και το Περθ στην Αυστραλία.

Keywords
Τυχαία Θέματα