Το μετέωρο βήμα της Έφης Αχτσιόγλου και του Διονύση Τεμπονέρα

Η μία ομάδα είναι οι λεγόμενοι 6 συν 6. Και έχει ως κεντρικό πρόσωπο την Εφη Αχτσιόγλου. Η έτερη ομάδα είναι η ΔΕΚΑ. Γύρω από τον Διονύση Τεμπονέρα. Τα δύο ρεύματα βρέθηκαν να αποχωρούν από την συνεδρίαση της ΚΕ το Σάββατο συμφωνώντας πως δεν υπήρχε χώρος για συζήτηση αφού δεν θα έμπαινε στην ημερήσια διάταξη το θέμα των δημοψηφισμάτων για κυρώσεις σε μέλη και άλλα θέματα.

Η κοινή τους έξοδος, οι διαβουλεύσεις μεταξύ τους έδιδαν την εικόνα μιας νέας αντιπολίτευσης στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και μετά

την αποφασισμένη έξοδο της Ομπρέλας από το κόμμα. Χθες Κυριακή, όμως, οι δρόμοι δεν συνέπιπταν ακριβώς.

Εκ μέρους του ρεύματος Τεμπονέρα η κοινή δήλωση που υπέγραφαν ο ίδιος αλλά και οι Χάρης Τσιόκας, Χρήστος Λαμπρίδης και Φώτης Λαμπρινίδης συνιστούσε μια νέα ενωτική γραμμή παρά την παρατήρησή τους πως η εισηγητική ομιλία Κασσελάκη στην ΚΕ το Σάββατο «ήταν αντιφατική και αποπροσανατολιστική από την αναγκαιότητα του κόμματος να εκφράσει τις λαϊκές ανάγκες και οδηγούσε νομοτελειακά σε εσωστρέφεια». Ηταν όμως σαφείς ως προς τις προθέσεις τους: «Είμαστε στελέχη του κόμματος, παραμένουμε σ’ αυτό υποστηρίζοντας αταλάντευτα τις αρχές και τις αξίες…».

Η σκληρή δήλωση των 6+6

Σε πιο σκληρή γραμμή ήταν η δήλωση από μεριάς των 6 συν 6. Σε τέτοιο δε τόνο που δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρατηρούν ή εκτιμούν πως σύντομα και από αυτή την όχθη στελεχών θα έλθει αναπόφευκτα η ρήξη με την ηγεσία Κασσελάκη. Αν αυτό συμβεί θα έχουμε και άλλα δεδομένα στην ΚΟ του κόμματος αφού η εν λόγω ομάδα ελέγχει 7-9 βουλευτές.

Τι έλεγε όμως το εξόχως αιχμηρό κείμενο των 6 συν 6; «Ο Στ. Κασσελάκης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει αντιδραστικά σχήματα από τη φαρέτρα της alt right και του εγχώριου αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου: τα κόμματα είναι άρρωστοι οργανισμοί, η Αριστερά είναι το άθροισμα των ελίτ και των αποσπασμένων από την πραγματικότητα, ο Ηγέτης είναι ο μόνος που μπορεί να ακούσει τον λαό. Κι αυτό ενώ απευθυνόταν σε ανθρώπους πολλάκις εκλεγμένους από τους συμπολίτες μας σε πολλά επίπεδα». Και επίσης συμπλήρωναν πως ο Στέφανος Κασσελάκης «επέλεξε συνειδητά αντί για τον δρόμο της σύνθεσης, τον δρόμο της κατασκευής του «εσωτερικού εχθρού»».

Το κείμενο υπέγραφαν οι Σία Αναγνωστοπούλου, Εφη Αχτσιόγλου, Νάσος Ηλιόπουλος, Κωστής Καρπόζηλος, Δανάη Κολτσίδα, Νίκος Μπίστης, Μιχάλης Σαμπατακάκης, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου και Αλέξης Χαρίτσης. Εχει σημασία πως μετά το πέρας της ΚΕ, αντέδρασε οξύτατα κατά της ηγεσίας Κασσελάκη και ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέροντας σε παρέμβασή του, μεταξύ άλλων, πως «δεν ξέρω πόσα περιθώρια υπάρχουν ακόμη, ώστε να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κόμμα της Αριστεράς».

Keywords
Τυχαία Θέματα