Το μυστήριο της Ιταλίδας που χάθηκε

Στην προσπάθεια αναζήτησης της προέλευσης της πανδημίας, ένα επίμονο μυστήριο αποτελεί μια Ιταλίδα, την οποία οι επιστήμονες δεν μπορούν πλέον να εντοπίσουν. Μέλη της ομάδας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που μελετούν τον τρόπο προέλευσης του ιού θέλουν να εξετάσουν την περίπτωση μιας 25χρονης κατοίκου του Μιλάνου η οποία τον Νοέμβριο του 2019 επισκέφθηκε νοσοκομείο με πονόλαιμο και δερματικό εξάνθημα: συμπτώματα μιας ασθένειας που θα  εντοπιζόταν στην κινεζική πόλη Ουχάν έναν μήνα αργότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα

της «Wall Street Journal».

Η 25χρονη άφησε πίσω της ένα μικρό δείγμα δέρματος και σε δύο τεστ που έγιναν περισσότερους από έξι μήνες αργότερα διαπιστώθηκαν ίχνη του ιού που προκαλεί την COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο στη «Βρετανική Επιθεώρηση Δερματολογίας».

Περαιτέρω έρευνες στην υπόθεση της γυναίκας, σημειώνουν οι επιστήμονες, μπορεί να βοηθήσουν να καθοριστεί πόσο καιρό κυκλοφορούσε ο ιός στην Κίνα και αλλού πριν από την έκρηξη των κρουσμάτων στην αγορά της Ουχάν τον Δεκέμβριο του 2019. Το θετικό στην COVID-19 δείγμα δέρματος, το οποίο βρίσκεται στο γραφείο ενός ερευνητή στο Μιλάνο, αποτελεί δείγμα των διάσπαρτων στοιχείων για τις πρώτες ημέρες της πανδημίας. «Δεν μπορείς να το αγνοήσεις» έλεγε η ολλανδή ιολόγος Μάριον Κούπμανς, μέλος της ερευνητικής ομάδας του ΠΟΥ, αναφερόμενη στην ιταλική υπόθεση σε συνέντευξή της τον Απρίλιο. Σύμφωνα με την ίδια, η υπόθεση προσέφερε αρκετά στοιχεία για ευρύτερη έρευνα σχετικά με το εάν ο ιός είχε εξαπλωθεί στην Ιταλία πριν από τον Νοέμβριο του 2019.

Που είναι;

Το πρόβλημα, λένε οι ερευνητές, είναι ότι κανένας δεν ξέρει ποια είναι ή πού βρίσκεται. Το νοσοκομείο του Μιλάνου και το πανεπιστήμιο της ιταλικής πόλης, που επέβλεπαν την υπόθεση, ανέφεραν ότι δεν διαθέτουν τα στοιχεία της γυναίκας. Ο Ραφαέλε Τζιανότι, ο δερματολόγος που την παρακολουθούσε, πέθανε τον περασμένο Μάρτιο, μερικές ημέρες προτού η ομάδα του ΠΟΥ ζητήσει πρόσθετη έρευνα σχετικά με τη συγκεκριμένη ασθενή.

Η ερευνητική ομάδα έχει προτείνει να αναζητηθούν και σε άλλες χώρες πιθανά κρούσματα που προηγήθηκαν της πρώτης επιβεβαιωμένης περίπτωσης - ένας κάτοικος στην Ουχάν με το επίθετο Τσεν, ο οποίος αρρώστησε στις αρχές Δεκεμβρίου 2019. Η Κίνα έχει δηλώσει πως το δικό της κομμάτι σε ό,τι αφορά την έρευνα υπό την ηγεσία του ΠΟΥ έχει τελειώσει και έχει αψηφήσει τις εκκλήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ευρωπαϊκή Ενωση και τον Παγκόσμιο Οργανισμό για περαιτέρω μελέτες. Πιστεύεται ότι η εξέταση των προηγούμενων περιπτώσεων μπορεί να βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα χρονοδιάγραμμα της αρχικής εξάπλωσης του ιού.

Η Ιταλίδα, η οποία βρέθηκε θετική σε τεστ που έγινε τον Ιούνιο του 2020, μήνες μετά την ασθένειά της, παραμένει μία από τις πιο ενδιαφέρουσες αρχικές περιπτώσεις, των λεγόμενων «ασθενών 0». Χθες, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, απηύθυνε μήνυμα στην Κίνα «να συνεργαστεί περισσότερο» στην έρευνα για την προέλευση της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ τέθηκαν χθες σε αναστολή 177 υγειονομικοί στην πόλη Πορντενόνε της Βορειοανατολικής Ιταλίας, οι οποίοι αρνήθηκαν να εμβολιαστούν. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά, οι 46 εξ αυτών είναι νοσηλευτές και οι υπόλοιποι γιατροί και μέλη του βοηθητικού προσωπικού, οι οποίοι δεν παρουσιάστηκαν τον Ιούνιο για εμβολιασμό στα ραντεβού που τους είχαν δοθεί. Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, οι 177 υγειονομικοί παύονται των καθηκόντων τους έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Keywords
Τυχαία Θέματα