Το πέπλο μυστηρίου προκαλεί έκρηξη θεωριών συνωμοσίας

«Photogate», «Katespiracy», «sleevegate» (ήτοι… μανικοσκάνδαλο), «Kategate». Οταν τα μίντια – στις μέρες μας και τα σόσιαλ μίντια – φτάνουν στο σημείο να «βαφτίζουν» ένα σκάνδαλο, τότε τα πράγματα είναι μάλλον σοβαρά για αυτούς τους οποίους αφορά – εν προκειμένω, τη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με μείζονες και πολλαπλές κρίσεις.

Ο νεοεστεμμένος βασιλιάς Κάρολος έχει διαγνωστεί με καρκίνο, με τον τύπο και το στάδιο της ασθένειάς του να παραμένουν άγνωστα, ενώ η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ αναρρώνει έπειτα από χειρουργική επέμβαση, χωρίς κανείς να γνωρίζει

το είδος και τη σοβαρότητά της, ούτε το πώς εξελίσσεται η ανάρρωσή της, με τις φήμες για την κατάστασή της να φουντώνουν μετά την απόφαση του συζύγου της, Ουίλιαμ, να ματαιώσει αιφνιδίως τη συμμετοχή του σε εκδήλωση (το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου), στην οποία θα είχε ενεργό ρόλο, χωρίς το παλάτι να δώσει την παραμικρή εξήγηση.

Το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει τα τεκταινόμενα στα ανάκτορα το τελευταίο διάστημα έχει οδηγήσει σε έκρηξη θεωριών συνωμοσίας που διακινούνται είτε στον «κίτρινο» Τύπο της Βρετανίας και άλλων χωρών, είτε στα κοινωνικά δίκτυα.

Την περασμένη Κυριακή, μια φωτογραφία που είχε στόχο να κατευνάσει τον θόρυβο πέτυχε το ακριβώς αντίθετο: λειτούργησε ως θρυαλλίδα για να ξεσπάσει νέο όργιο φημών, αλλά και για να δεχθεί το παλάτι κατηγορίες ότι διασπείρει… fake news.

Λίγες ώρες μετά την κυκλοφορία της, η επίμαχη εικόνα – που σχολιάστηκε ακόμη και από… την εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου – αποσύρθηκε ως «παραποιημένη» από τα μεγαλύτερα φωτογραφικά και ειδησεογραφικά πρακτορεία του κόσμου.

Η φωτογραφία, που αναρτήθηκε στους επίσημους λογαριασμούς του Ουίλιαμ και της Κέιτ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας (που στη Βρετανία γιορτάστηκε στις 10 Μαρτίου), απεικόνιζε την πριγκίπισσα να χαμογελά περιστοιχισμένη από τα τρία παιδιά της: τον δεκάχρονο πρίγκιπα Τζορτζ, την οκτάχρονη πριγκίπισσα Σάρλοτ και τον πεντάχρονο πρίγκιπα Λούι.

Οπως όμως αποκαλύφθηκε, είχε υποστεί ψηφιακές αλλοιώσεις σε τέτοιο βαθμό ώστε πολλοί αναρωτήθηκαν (και αναρωτιούνται ακόμη) αν όλα τα εικονιζόμενα πρόσωπα βρίσκονταν πραγματικά μαζί τη στιγμή της φωτογράφισης.

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε, η Κέιτ Μίντλτον ζήτησε – με ανάρτηση στο X – συγγνώμη για τη «σύγχυση» που προκάλεσε, υποστηρίζοντας ότι ήταν η ίδια εκείνη που «πείραξε» ψηφιακά τη φωτογραφία.

Περισσότερες φήμες

Ωστόσο, η εξήγηση αυτή (που πολλοί δεν βρήκαν πειστική) πυροδότησε περισσότερες φήμες, σενάρια και ανησυχίες για την πριγκίπισσα που βρίσκεται σε «αναρρωτική άδεια» από τον περασμένο Ιανουάριο.

Και τι δεν γράφτηκε σε σελίδες σκανδαλοθηρικών εντύπων και στο Διαδίκτυο: «είναι ετοιμοθάνατη» (κατ’ άλλους… ήδη «νεκρή»), «έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας», «χώρισε με τον Ουίλιαμ», «έκανε κρυφά ανόρθωση γλουτών».

Κάποιοι ισχυρίστηκαν ότι η πριγκίπισσα της Ουαλίας δεν ήταν παρούσα στη φωτογράφιση, αλλά η εικόνα της προστέθηκε ψηφιακά σε μεταγενέστερο στάδιο. Αλλοι έσπευσαν να υπερασπιστούν την Κέιτ και τα έβαλαν με τον σύζυγό της και με το παλάτι, γενικότερα, διότι «δεν την προστάτευσαν».

Η βασιλική σχολιάστρια («επάγγελμα» που γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση στη Γηραιά Αλβιώνα) Αντζελα Λέβιν καταδίκασε τη στάση της βασιλικής οικογένειας λέγοντας ότι «δεν ήταν καθόλου δίκαιο να αφήσουν την πριγκίπισσα να αναλάβει την ευθύνη για τη φωτογραφία.

Ηταν άρρωστη, δεν έχει ακόμη αναρρώσει και θα έπρεπε να την είχαν προστατεύσει. Πολύ κακή συμπεριφορά». Τα ανάκτορα βάλλονται και για το γεγονός ότι δεν αποκαλύπτουν λεπτομέρειες για την υγεία τόσο της Κέιτ όσο και του Κάρολου και κατηγορούνται για «έλλειψη διαφάνειας», με ορισμένους να αναρωτιούνται αν μπορούμε πλέον να έχουμε εμπιστοσύνη σε όσα ανακοινώνουν.

4+1 σενάρια συνωμοσιολογικά

Το εν εξελίξει σκάνδαλο ανέδειξε και κάτι ακόμη: το πόσο δύσκολο είναι για τη βασιλική οικογένεια να διατηρήσει τον έλεγχο του αφηγήματος που την αφορά στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. «Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν δώσει στο παλάτι τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τη δημόσια εικόνα του με νέους τρόπους. Παράλληλα, όμως, έχουν εκχωρήσει σημαντική ισχύ στους απλούς χρήστες», σχολίασε ο βασιλικός ιστορικός Εντ Οουενς.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός πως «κάτι δεν πάει καλά» με τη φωτογραφία επισημάνθηκε πρώτα από πολίτες στο Διαδίκτυο, αρκετές ώρες προτού τα πρακτορεία ειδήσεων αντιληφθούν ότι είναι «προβληματική». Βέβαια, τα κοινωνικά δίκτυα αποτέλεσαν, για πολλοστή φορά, και πλατφόρμα διάδοσης θεωριών συνωμοσίας. Μεταξύ αυτών που ανακυκλώθηκαν περισσότερο είναι οι ακόλουθες:

1. «Βασιλικό» διαζύγιο. Πολλοί παρατήρησαν ότι στην επίμαχη φωτογραφία η πριγκίπισσα δεν φορούσε βέρα και «απεφάνθησαν» ότι ο γάμος της με τον Ουίλιαμ περνάει κρίση. Αλλοι το… τερμάτισαν, ισχυριζόμενοι ότι το ζεύγος έχει ήδη χωρίσει.

2. Θύμα κακοποίησης. Ορισμένοι – αρκούντως ευφάνταστοι – υποστήριξαν ότι η πριγκίπισσα έπεσε θύμα ενδοοικογενειακής βίας («φωτογραφίζοντας» τον Ουίλιαμ), εξού και το παλάτι την «κρύβει».

3. Κρυφή επέμβαση. Ορισμένα σάιτ έγραψαν ότι η Κέιτ ταξίδεψε μυστικά στη Βραζιλία για να υποβληθεί σε… επέμβαση ανόρθωσης γλουτών.

4. Διατροφική διαταραχή. Αλλοι αναρωτήθηκαν αν αυτό που συμβαίνει στ’ αλήθεια στην Κέιτ είναι ότι πάσχει από κάποια σοβαρή διατροφική διαταραχή (νευρική ανορεξία, νευρική βουλιμία κ.ά.).

5. Κώμα ή θάνατος. Δεν έλειψαν κι εκείνοι που «αποκάλυψαν» ότι η πριγκίπισσα βρίσκεται σε τεχνητό κώμα, ενώ άλλοι… πλειοδότησαν «ανακοινώνοντας» ότι είναι νεκρή και ότι στις πρόσφατες φωτογραφίες στις οποίες εικονίζεται δίπλα στη μητέρα ή στον σύζυγό της δεν είναι η Κέιτ αλλά μια σωσίας της ή η αδερφή της Πίπα!

Keywords
Τυχαία Θέματα