Το πρωινό που άλλαξε για πάντα τον κόσμο

Την 11η Σεπτεμβρίου του 2022, στην 21η επέτειο των χειρότερων τρομοκρατικών επιθέσεων που έχουν βιώσει ποτέ οι ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε την αντιπρόεδρό του, την Καμάλα Χάρις, στη Νέα Υόρκη και ο ίδιος έδωσε το παρών στην τελετή μνήμης που πραγματοποιήθηκε στο Πεντάγωνο.

«Ο ρους της ιστορίας της Αμερικής άλλαξε εκείνη την ημέρα» είπε από το βήμα, εκείνο που δεν άλλαξε όμως, διαβεβαίωσε, «είναι ο χαρακτήρας αυτού του έθνους», «οι θυσίες, η αγάπη, η γενναιοδωρία»

για τις οποίες είναι ικανό.

22 χρόνια από την ημέρα που άλλαξε τον κόσμο

«Αυτή τη μέρα, το θέμα δεν είναι το παρελθόν αλλά το μέλλον», συνέχισε, καλώντας τους Αμερικανούς να υπερασπιστούν τη δημοκρατία, εγγυήτρια της ελευθερίας που οι τρομοκράτες θέλησαν να «θάψουν κάτω από τη φωτιά, τον καπνό και τις στάχτες».

Ακριβώς 22 χρόνια από εκείνο το πρωινό που άλλαξε διά παντός όχι μόνο τις ΗΠΑ αλλά ολόκληρο τον κόσμο, ο Μπάιντεν θα τιμήσει τη Δευτέρα στην Αλάσκα τη μνήμη των 2.977 ανθρώπων που χάθηκαν, επιστρέφοντας από το ταξίδι του στην Ασία, όπου πρόκειται να συμμετάσχει σήμερα και αύριο στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Νέο Δελχί.

Η Καμάλα Χάρις θα συμμετάσχει και πάλι στην τελετή μνήμης που θα πραγματοποιηθεί στο Σημείο Μηδέν, στη Νέα Υόρκη, η Πρώτη Κυρία αναμένεται (εφόσον έχει αναρρώσει από την Covid-19) να καταθέσει στεφάνι στο Πεντάγωνο και ο ίδιος θα συναντηθεί στην Αλάσκα με οικογένειες στρατιωτικών και άλλους οικείων θυμάτων – θα είναι όμως ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που δεν παρίσταται σε κάποιο από τα σημεία όπου συνετρίβησαν τα τέσσερα επιβατηγά αεροσκάφη τα οποία κατέλαβαν εκείνη την ημέρα συνολικά 19 τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.

Και αυτό, στο τοξικό πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Αμερική 14 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, δεν έμεινε ανεκμετάλλευτο από την τραμπική πτέρυγα (που σημαίνει σχεδόν το σύνολο…) των Ρεπουμπλικανών.

Τα σόσιαλ μίντια πλημμύρισαν τις τελευταίες ημέρες από σχόλια του τύπου «Ο Μπάιντεν δεν νοιάζεται για τα θύματα της 11ης Σεπτεμβρίου» ή «Γιατί δεν μπορεί ποτέ να βρεθεί ο Μπάιντεν εκεί όπου είναι απαραίτητος;».

Τα δεδομένα και η αλήθεια, μικρή σημασία έχουν τη στιγμή που ο Τραμπ έχει καταφέρει να πείσει μια συντριπτική πλειοψηφία των Ρεπουμπλικανών πως οι 91 κακουργηματικές κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζει δεν είναι παρά ένα πολιτικοποιημένο «κυνήγι μαγισσών».

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν άλλωστε πως το πιο σημαντικό κληροδότημα της 11ης Σεπτεμβρίου μπορεί να συμπυκνωθεί σε μία ερώτηση ικανή να προκαλέσει τρέλα: τι σημαίνει αλήθεια;

Τα τραγικά γεγονότα που ένωσαν το αμερικανικό έθνος

Τα γεγονότα εκείνου του πρωινού, η συντριβή δύο αεροσκαφών στους Δίδυμους Πύργους της Νέας Υόρκης, ενός ακόμη αεροσκάφους στο Πεντάγωνο και ενός τέταρτου αεροσκάφους, που φαινομενικά είχε στόχο τον Λευκό Οίκο ή το Καπιτώλιο, σε ένα χωράφι της Πενσιλβάνια, μια πράξη αυτοθυσίας των επιβατών και του πληρώματός του, κατάφεραν να ενώσουν με πρωτοφανή τρόπο το αμερικανικό έθνος γύρω από τη σημαία του.

Οι δημοσκοπήσεις της εποχής εκείνης δείχνουν πως τεράστια ποσοστά των Αμερικανών ένιωθαν τα ίδια πράγματα: σοκ, θλίψη, φόβο, οργή. Τον Οκτώβριο του 2001, ένα 60% των πολιτών εξέφραζε εμπιστοσύνη στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ένα επίπεδο ανήκουστο και για τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες και για τις δεκαετίες που ακολούθησαν.

Παράλληλα, ένα 70% των πολιτών επιδοκίμαζε τον επαγγελματισμό των μέσων ενημέρωσης – της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και του Τύπου δηλαδή, η πρόσβαση στο Ιντερνετ γινόταν ακόμη τότε πρωτίστως με dial-up συνδέσεις ενώ σόσιαλ μίντια, φυσικά, δεν υπήρχαν.

Και ένα 77% ζητούσε την άμεση ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον «όποιου είναι υπεύθυνος».

Αρχές του 2022, λίγους μήνες μετά την έναρξη του πολέμου στο Αφγανιστάν, ένα 83% των πολιτών ενέκρινε τη στρατιωτική εκστρατεία εναντίον των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα.

Τον Απρίλιο του 2013, στη διάρκεια του πρώτου μήνα του πολέμου στο Ιράκ, επτά στους 10 πολίτες δήλωναν πως οι ΗΠΑ είχαν πάρει τη σωστή απόφαση, ήταν άλλωστε πεπεισμένοι πως υπήρχε άμεση σύνδεση ανάμεσα στον Σαντάμ Χουσεΐν και τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η συνέχεια

είναι γνωστή σε όλους. Οι τρόποι με τους οποίους άλλαξαν τις ΗΠΑ και τον κόσμο εκείνες οι επιθέσεις, και ο «πόλεμος κατά της τρομοκρατίας» που ακολούθησε, έχουν αναλυθεί όλα αυτά τα χρόνια όσο τίποτε άλλο.

Οι περισσότεροι Αμερικανοί πολίτες -όπως και η πλειονότητα του κόσμου γενικότερα- εκτιμούν σήμερα πως οι ΗΠΑ απέτυχαν στους στόχους τους, και στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Πέραν αυτού, ωστόσο, δεν συμφωνούν σχεδόν σε τίποτα.

Η ενότητα κράτησε λίγο, ο διχασμός και η πόλωση, πάλι, γίνονται όλο και χειρότερα. Μόνο ένα πράγμα δεν άλλαξε: το θράσος και η αμετροέπεια του Ντόναλντ Τραμπ. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει την 11η Σεπτεμβρίου του 2001 σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι της Νέας Υόρκης, ως «απλός» μεγιστάνας των ακινήτων τότε, δεν είχε διστάσει να υπερηφανευτεί πως, μετά την κατάρρευση των Δίδυμων Πύργων, το ψηλότερο κτίριο του Μανχάταν ήταν ένας ουρανοξύστης 71 ορόφων στον αριθμό 40 της Γουόλ Στριτ -ένα κτίριο δικό του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»

Keywords
Τυχαία Θέματα