Το σχέδιο για να νικηθεί η Χαμάς – Διαρροή πληροφοριών από Ισραηλινούς αξιωματικούς

Βλέποντας κανείς την προώθηση των Ισραηλινών επίγειων δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, καταλαβαίνει ότι οι στρατηγοί του Μπενιαμίν Νετανιάχου θέλουν εναγωνίως να κόψουν στη μέση τη λωρίδα, που έχει την έκταση της Λευκάδας.

Διεθνείς αναλυτές, αλλά και παθόντες Αμερικανοί βετεράνοι πολέμων στη Μέση Ανατολή, προειδοποιούσαν ότι η μαζική στρατιωτική εισβολή, μόνο καταστροφή θα έφερνε, τόσο σε αμάχους, όσο και στους Ισραηλινούς.

Φαίνεται

όμως ότι οι Ισραηλινοί, ίσως έχουν κάτι άλλο στο μυαλό τους, σύμφωνα με τρεις υψηλόβαθμες πηγές στον Ισραηλινό Στρατό, που επικαλείται το Foreign Policy. Οι αξιωματικοί μάλιστα ζήτηση να μεταφέρουν πληροφορίες για τις επιχειρήσεις ανώνυμα επειδή -όπως ισχυρίζονται- δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν.

Η στρατηγική των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων επικεντρώνεται στην απομόνωση της πόλης της Γάζας και της βόρειας περιοχής της παράκτιας λωρίδας, μια σκόπιμη προσέγγιση λόγω των αμερικανικών πιέσεων να περιοριστούν οι απώλειες αμάχων, αλλά και της πολυπλοκότητας που σχετίζεται με μια μεγάλη επίγεια εισβολή μιας καλά εδραιωμένης άμυνας.

«Ως εκ τούτου, οι επόμενες εβδομάδες πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην περικύκλωση και τη φθορά, αντί στην επίθεση τετράγωνο-τετράγωνο που επέλεξαν οι αμερικανικές δυνάμεις ως μέθοδο επίθεσής τους κατά τη διάρκεια της πρώτης και της δεύτερης μάχης της Φαλούτζα το 2004» αναφέρει ο Αμερικανός συνταγματάρχης ε.α. και πρώην διευθυντής επικοινωνίας στην Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ Joe Buccino, ο οποίος μίλησε με τους Ισραηλινούς αξιωματικούς.

Ο Buccino ο οποίος είναι βετεράνος πέντε αποστολών στη Μέση Ανατολή εκτιμά ότι η στρατηγική του Ισραήλ φαίνεται διαδοχική και περίπλοκη, που περιλαμβάνει επιδρομές, συλλογή πληροφοριών και κρατώντας καθαρούς θύλακες. «Από αυτούς τους θύλακες, τα ισραηλινά στρατεύματα σχεδιάζουν να χτυπήσουν τους ηγέτες της Χαμάς και στη συνέχεια να αποσυρθούν πίσω στις εκκαθαρισμένες περιοχές έχοντας αεροπορική κάλυψη. Εάν επιτύχει όπως είχε προγραμματιστεί, αυτή η διαδικασία θα επιτρέψει την αργή δημιουργία θυλάκων που θα αφαιρεθούν από τον έλεγχο της Χαμάς».

Πόλεμος μηνών

Αναμφίλεκτα όμως μια τέτοια προσέγγιση δεν θα θυμίζει σε καμία περίπτωση τη μαζική Επιχείρηση Protective Edge, του καλοκαιριού το 2014, που διήρκεσε 50 μέρες, κόστισε πολλές ζωές και στο τέλος δεν εξουδετέρωσε τη Χαμάς.

Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αξιωματικούς που επικαλείται ο απόστρατος συνταγματάρχης ο χερσαίος πόλεμος στην πόλη της Γάζας θα διαρκέσει για πολλούς μήνες. «Ο κύκλος του εντοπισμού, της απομόνωσης, του περιορισμού και στη συνέχεια της εξάλειψης των διοικητών της Χαμάς θα συνεχιστεί αργά. Οι Ισραηλινοί Δυνάμεις θα αποκεφαλίσουν τη Χαμάς. Εν τω μεταξύ, αυτά τα περιορισμένα πλήγματα θα μειώσουν επίσης την ικανότητα της Χαμάς να κατασκευάζει και να αναπτύσσει πυραύλους, πυραύλους και οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει ο ίδιος, περιορίζεται ο κίνδυνος για τους στρατιώτες και τους άμαχους, σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματικό. Σε αντίθεση με το 2014, σήμερα το Ισραήλ επιδιώκει αλλαγή καθεστώτος και όχι αποτροπή, και αυτό θα πάρει πολύ χρόνο και όχι απλά 50 μέρες.

Σκοπός είναι να προκαλέσουν ασφυξία στα υπόγεια

«Οι ηγέτες των IDF με τους οποίους μίλησα λένε ότι στοχεύουν να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ηγέτες της Χαμάς χωρίς να επενδύσουν πλήρως σε επικίνδυνες υπόγειες μάχες» λέει ο Buccino.

Η λύση των Ισραηλινών στο εκτεταμένο δίκτυο τούνελ της Χαμάς είναι να συλλέξουν αρκετές πληροφορίες για να στοχεύσουν τις γεννήτριες και τα συστήματα εξαερισμού, πνίγοντας τις σήραγγες. Ενώ ο Ισραηλινός Στρατός είναι εκπαιδευμένος τόσο για αστικό όσο και για υπόγειο πόλεμο, η χρήση μιας μεγάλης χερσαίας δύναμης για να εισέλθει είτε στην πόλη είτε στις σήραγγες θα έφερνε εγγενώς τους ίδιους και τους ομήρους που κρατούνται εκεί σε μειονεκτική θέση.

Ως μέρος αυτής της στρατηγικής, το Ισραήλ σταμάτησε τις αποστολές καυσίμων στη Γάζα. Οι Ισραηλινοί γνωρίζουν ότι η Χαμάς διαθέτει καύσιμα για γεννήτριες για τη λειτουργία του υπόγειο δικτύου. Την ίδια στιγμή η απαγόρευση των καυσίμων πλήττει και τους αμάχους, όπως τα νοσοκομεία στη Γάζα που χρειάζονται ενέργεια για θερμοκοιτίδες και ζωτικά ιατρικά μηχανήματα.

Επειδή οι Ισραηλινοί δεν σκοπεύουν να τοποθετήσουν μεγάλο αριθμό στρατευμάτων στην πόλη, δεν έχουν πρακτικό τρόπο να αποτρέψουν τους ηγέτες της Χαμάς από το να γλιστρήσουν προς τα νότια. Εάν παραμείνουν ανέπαφες οι σήρραγγες θα επιτρέψει σε τμήματα της Χαμάς να ζουν υπόγεια, ακόμα και μετά τη μάχη.

«Μετρημένη» προσέγγιση

Θεωρητικά ο Ισραηλινός Στρατός θέλει να ασκήσει πίεση στη Χαμάς για να εξαναγκάσει την απελευθέρωση των ομήρων. Έτσι, οι ισραηλινές δυνάμεις υιοθετούν έναν σκόπιμο ρυθμό στην επίθεσή τους στη Γάζα, εν μέρει για να δημιουργήσουν μια ευκαιρία για διαπραγματεύσεις με τους μαχητές της Χαμάς για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων τους.

Η ισραηλινή ηγεσία κατανοεί ότι η εμπλοκή σε μάχες εντός πυκνοκατοικημένων αστικών περιοχών και η  υπόγεια εξόρμηση θα αφαιρέσει από τον ισραηλινό στρατό τα περισσότερα από τα τεχνολογικά του πλεονεκτήματα, πχ προηγμένα συστήματα επιτήρησης, αισθητήρες και εξοπλισμοί επικοινωνιών. Αυτό θα προσέφερε στη Χαμάς ένα πλεονέκτημα τόσο πάνω όσο και κάτω από το έδαφος.

Αν και ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνιών στη Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ θεωρεί βέβαιη την ισραηλινή νίκη, ωστόσο, αμφιβάλει για το αν οι Ισραηλινοί μπορούν να διαχειριστούν το κενό εξουσίας. Οι Ισραηλινοί όχι μόνο δεν επιθυμούν να αναλάβουν τη διακυβέρνηση της Γάζας, αλλά μόλις αποχωρήσει η Χαμάς, το Ιράν πιθανότατα θα προσπαθήσει να εισαγάγει μια πιο ριζοσπαστική δομή για να κρατήσει το Ισραήλ βαλτωμένο.

Μέχρι να βρεθεί μια βιώσιμη πολιτική λύση, η στρατιωτική στρατηγική του Ισραηλινού Στρατού στη Γάζα, όπως περιγράφεται από τους Ισραηλινούς αξιωματικούς που μίλησαν με τον Αμερικανό συνταγματάρχη, αντιπροσωπεύει μια λεπτή και σκόπιμη προσέγγιση σε μια περίπλοκη σύγκρουση που λαμβάνει χώρα τόσο κάτω όσο και πάνω από το έδαφος.

Βέβαια, ακόμα και αυτή η «μετρημένη» που αναλύει ο Αμερικανός αξιωματικός, δεν παύει να δημιουργεί αμέτρητα θύματα αμάχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα