Το σχέδιο Μητσοτάκη για να μετατρέψει το Μαξίμου σε... Καγκελαρία

Τι κοινό μπορεί να έχουν ο τρόπος οργάνωσης της γερμανικής καγκελαρίας και ο τρόπος λειτουργίας του κράτους στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας; Την αποτελεσματικότητα, ίσως απαντούσε κάποιος. Τον συντονισμό, ενδεχομένως να έλεγε άλλος. Το σίγουρο είναι ότι και τα δύο αποτελούν ζητούμενα στο μοντέλο διακυβέρνησης που προετοιμάζει εδώ και καιρό η ΝΔ ώστε

να το εφαρμόσει άμεσα εφόσον λάβει εντολή από τους πολίτες στις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με πηγές της Πειραιώς, ο νεοδημοκρατικός σχεδιασμός (βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο) για τη νέα κυβερνητική δομή θυμίζει ώς έναν βαθμό την καγκελαρία, όπου υπάρχουν ισχυρά πρόσωπα με αυξημένες αρμοδιότητες κ.λπ., στοχεύοντας στο να λειτουργήσει η χώρα όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται δύο μεγάλες αλλαγές: ισχυρό Μέγαρο Μαξίμου σε επικοινωνία με το Υπουργικό Συμβούλιο και ένα νέο υπουργείο με… πρωθυπουργικό κύρος και αποστολή του την ψηφιακή επανάσταση (χωρίς η  λειτουργία του να θυμίζει πολύ το νυν υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής). Επιπλέον σε τροχιά εξορθολογισμού θα μπουν Γενικές Γραμματείες που σήμερα υπάγονται στον πρωθυπουργό (αναμένονται ενοποιήσεις) και θα καταργηθούν οι αναπληρωτές υπουργοί. Ειδικότερα, στο υπουργείο Δικαιοσύνης, αντί για αναπληρωτή υπουργό Διαφάνειας, θα προβλεφθεί μια ανεξάρτητη Αρχή. Αλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει «σφιχτό» Υπουργικό Συμβούλιο, προαναγγέλλοντας ένα κράτος μεθοδικό και λιγότερο γραφειοκρατικό.

Σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται εδώ και μήνες το επιτελείο της οδού Πειραιώς, με επεξεργασία νομοσχεδίων (το πρώτο θα αφορά τη νέα κυβερνητική δομή) και προεδρικών διαταγμάτων για τις αλλαγές της επόμενης μέρας. Οι βασικές αρχές στον σχεδιασμό διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι, όπως δήλωσε στις πρόσφατες περιοδείες του, η αξιοκρατία και η αξιολόγηση. Οσο για τη στελέχωση, φέρεται ότι κλείδωσαν πρόσωπα σε συγκεκριμένα κομβικά πόστα, ενώ, σύμφωνα με γαλάζιες πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κυβερνήσει σε σημαντικό βαθμό με ανθρώπους της γενιάς του. Παράλληλα συνεχίζεται το «άνοιγμα και σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και σε μέλη άλλων πολιτικών χώρων», όπως δήλωνε πρόσφατα στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro».

Ο σχεδιασμός για το κεντρικό «στρατηγείο», το ισχυρό Μαξίμου δηλαδή, περιλαμβάνει την οργάνωση ενός δραστήριου μηχανισμού που θα είναι συνδεδεμένος με το Υπουργικό Συμβούλιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Οπως περιγράφουν πηγές της Πειραιώς, το συγκεκριμένο σύστημα θα παίζει ρόλο… by-pass σε κρίσιμες καμπές, στις οποίες σήμερα παρατηρούνται δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις (όπως κωλύματα λόγω σύγχυσης αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπουργείων κ.λπ.). Μια μικρή ιδέα για αυτό που ετοιμάζεται έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ από την Πάτρα, όταν προανήγγειλε ότι το Πρωθυπουργικό Γραφείο θα επιβλέπει τις ρητές προθεσμίες για τις αδειοδοτήσεις επενδύσεων.

Ψηφιακή αναδιοργάνωση

Παράλληλα, ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα για τον πρόεδρο της ΝΔ είναι η ψηφιακή αναδιοργάνωση στη δημόσια διοίκηση. Ο ίδιος έχει αναφέρει ότι η Ελλάδα υστερεί και προανήγγειλε (τον περασμένο Φεβρουάριο) τη δημιουργία σχετικού υπουργείου, το οποίο θα είναι σε άμεση σύνδεση με τον πρωθυπουργό. Τότε μιλούσε για υπουργείο Ψηφιακής Μεταρρύθμισης. Τώρα στο τραπέζι του γαλάζιου επιτελείου, όσον αφορά το όνομα, βρίσκεται και το εξής: υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οπως και να έχει, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολιτικός προϊστάμενος του νέου υπουργείου (θα αναλάβει κάθε τομέα ηλεκτρονικής δραστηριότητας του κράτους) θα είναι ο υπουργός Επικρατείας.

Για τη ΝΔ είναι αναγκαία η ψηφιακή ανασυγκρότηση όλων των υπουργείων, προκειμένου τα σημερινά, μεμονωμένα, συστήματα να ενοποιηθούν, «αποτελώντας κοινό σημείο αναφοράς για τον πολίτη που θέλει να εξυπηρετηθεί χωρίς ταλαιπωρία και γραφειοκρατία». Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για «ψηφιακό ΚΕΠ», περιγράφοντας μια ενιαία κυβερνητική ιστοσελίδα με όλες τις πηγές που συνδέονται με τον πολίτη - έργο που πιθανώς θα αναλάβει το «αναβαθμισμένο» υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Οπως έχουν δημοσιεύσει «ΤΑ ΝΕΑ», στόχος είναι ο πολίτης να ολοκληρώνει οποιαδήποτε υπόθεσή του χωρίς ταλαιπωρία από γραφείο σε γραφείο - είτε πρόκειται για μια αίτηση για σύνταξη χηρείας είτε για δίπλωμα οδήγησης κ.λπ.

Δημόσια ασφάλεια

Οσον αφορά το νυν υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, πηγές της Πειραιώς επισημαίνουν με νόημα ότι «στόχος εδώ είναι ουσιαστικά η αλλαγή νοοτροπίας, προκειμένου η Αστυνομία να μπορεί να κάνει τη δουλειά της» και να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της δημόσιας τάξης. Σε κάθε περίπτωση, ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει διαμηνύσει ότι το θέμα της ασφάλειας των πολιτών σε όλη τη χώρα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του («χωρίς ασφάλεια δεν υπάρχει ελευθερία» έχει πει). Στο ίδιο κλίμα έχει δεσμευτεί για την πρόσληψη 1.500 αστυνομικών, καθώς και για την προμήθεια περιπολικών και αλεξίσφαιρων γιλέκων μέσα στον πρώτο χρόνο - από τη στιγμή που τη διακυβέρνηση αναλάβει η ΝΔ.

Η ασφάλεια όμως δεν είναι η μοναδική προτεραιότητα στον νεοδημοκρατικό σχεδιασμό της επόμενης μέρας, καθώς δρομολογείται σειρά - θεσμικών και όχι μόνο - αλλαγών. Ανάμεσα σε αυτές, η φορολόγηση και η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ειδικότερα, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια της ΝΔ αναμένεται να είναι ένα (εφ' όλης της ύλης) πακέτο με μείωση των φόρων και ταυτόχρονη θεσμοθέτηση πρόσθετων κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων. Η συγκεκριμένη προτεραιότητα της ΝΔ στοχεύει στη βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος. «Η ισχυρή ανάπτυξη είναι ο δρόμος για την αυτοδύναμη Ελλάδα» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην περιοδεία του στη Δυτική Ελλάδα, επικοινωνώντας ουσιαστικά το βασικό «σύνθημά» του για τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Οσον αφορά το άσυλο, θα είναι στα πρώτα τρία νομοσχέδια της ΝΔ, ώστε να διαλυθούν οι σημερινές, «ντροπιαστικές» όπως τις έχει χαρακτηρίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εικόνες ανομίας και οι επιπτώσεις τους στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα