Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση του πλεονάσματος

«Ανοίγει» ο δρόμος για το μειωμένο πλεόνασμα καθώς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εκφράζει την πεποίθησή του ότι οι νέες εκδόσεις ομολόγων θα «κλειδώσουν» την αναθεώρηση των στόχων.

Την ίδια στιγμή, θα πρέπει να αποσταλούν στους θεσμούς και τα τελευταία στοιχεία αναφορικά με την πρόοδο των ανοιχτών θεμάτων της  πέμπτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή τους στην Αθήνα, οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών είχαν συμφωνήσει με την κυβέρνηση ότι μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει

να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες προκειμένου οι τεχνοκράτες των θεσμών να ολοκληρώσουν την έκθεση για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο Σκυλακάκης για το πλεόνασμα

Όπως τόνισε και ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρος Σκυλακάκης το 2019 θα υπάρξει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα και οι περσινές επιδόσεις αναμένεται πως θα έχουν carry-over στον φετινό προϋπολογισμό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε πως αναμένονται θετικές εξελίξεις τον Ιούνιο σε δυο από τα τρία αιτήματα που έχει θέσει στο τραπέζι των θεσμών η κυβέρνηση, για εξαίρεση δαπανών προσφυγικών ροών από τη μέτρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFAs και SMPs και δημιουργία «γέφυρας» πλεονασμάτων (smoothing mechanism).

Παράλληλα, ο υπουργός υπογράμμισε ότι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα θα διαφανεί πως θα χρησιμοποιηθεί ο δημοσιονομικός χώρος τα επόμενα χρόνια.

Οι στόχοι και τα αιτήματα

Μέχρι και σήμερα η κυβέρνηση δίνει σαφή δείγματα στους δανειστές για τήρηση των δεσμεύσεων.

Τον Μάιο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι συζητήσεις για την αλλαγή χρήσης των κερδών των ελληνικών ομολόγων αλλά και για την εξαίρεση των δαπανών άνω των 200 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό από τις μετρήσεις για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος με στόχο οι οριστικές αποφάσεις να ληφθούν τον Ιούνιο.

Τα δύο αυτά αιτήματα της ελληνικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα στεφθούν με επιτυχία κάτι που θα οδηγήσει στο να χρησιμοποιηθούν χρήματα άνω των 3,5 δισ. ευρώ για παραγωγικές επενδύσεις και μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Άλλωστε ο κοινοτικός επίτροπος Τζεντιλόνι, δήλωσε ότι τον Ιούνιο η Ελλάδα θα εξασφαλίσει μια θετική απόφαση του Eurogroup αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από ANFA’s και SMP’s.

Το μεγάλο ζητούμενο και αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Στο μεσοπρόθεσμο που θα έχει ολοκληρωθεί τον Απρίλιο, εκτός από το βασικό σενάριο που θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% θα υπάρχει και ένα δεύτερο σενάριο το οποίο θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα χαμηλότερο στα επίπεδα του 2,6%.

Είναι ενδεικτικό ότι η Κομισιόν άλλαξε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2020 ανεβάζοντας τον πήχη στο 2,4%, με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι όχι μόνο θα φθάσει στο 2,8% που προβλέπει ο προϋπολογισμός αλλά θα ξεπεράσει το 3% ενδεχομένως και το 3,5%.

Ο Σταϊκούρας για τα πλεονάσματα

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε – μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό Spiegel – ότι θα επισκεφθεί την Γερμανία ως το τέλος Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σταϊκούρας επιδιώκει μια συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, Όλαφ Σολτς, όπου θα του παρουσιάσει την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί μετά και την ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και τα επιχειρήματα της κυβέρνησης για τη μείωση του δημοσιονομικού στόχου.

Στόχος είναι να εξασφαλίσει μια δέσμευση ότι το αίτημα θα βρει υποστήριξη από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στο τέλος του χρόνου, οπότε αναμένεται, να περάσει από τη γερμανική Βουλή για έγκριση.

Keywords
Τυχαία Θέματα