Το σχέδιο των Αμερικανών για τη βάση της Σούδας και το μήνυμα στην Τουρκία

Τη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τη μεγαλύτερη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επέλεξε να επισκεφθεί κατά τη διήμερη παρουσία του στην Ελλάδα ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο. Και η επιλογή του αυτή δεν είναι καθόλου τυχαία. Θέλει με αυτόν τον τρόπο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, να στείλει πρωτίστως ένα μήνυμα προς την Αγκυρα: «Οτι είναι ένας απόλυτα ειρηνικός,

διπλωματικός τρόπος να εξηγήσεις στην Τουρκία πως δεν πρέπει να ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή».

Οπως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι θέλουν τη Σούδα να τη μετατρέψουν σε μια αεροναυτική βάση – μαμούθ με υπερσύγχρονα αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, με ισχυρότατη δύναμη πυρός, για πιο δυναμική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στη Βόρεια Αφρική. Την ώρα μάλιστα που αποσύρουν αμερικανικά στρατεύματα από άλλες περιοχές όπως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ και  τη Συρία, όχι μόνον επιθυμούν την παραμονή των δυνάμεών του στη Σούδα, αλλά συζητούν να μεταφέρουν μέρος των δυνάμεών τους που αποσύρουν στη σημαντική αυτή βάση στην Κρήτη.

Και όντως η Σούδα εκπέμπει συνεχώς μηνύματα προς κάθε κατεύθυνση. Οταν μεσούσης της κρίσης με το Oruc Reis ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την 115 Πτέρυγα Μάχης και τα shelters των αεροσκαφών F-16 συνομιλώντας με τους έλληνες πιλότους που εκείνη την περίοδο κοιμόντουσαν, θα έλεγε κανείς, στα cockpit τους, έγινε πρώτο θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ για την ετοιμότητα των ελλήνων χειριστών των μαχητικών μας αεροσκαφών. Αλλά δεν είναι μόνον αυτό.

Ανησυχία

Σφόδρα ανησυχούν τώρα οι Τούρκοι από τις συζητήσεις που άρχισαν να γίνονται στην Ουάσιγκτον για τη μεταφορά της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ σε άλλη περιοχή. Και περισσότερο ανησύχησαν όταν άκουσαν τον δρ. Μάικλ Ρούμπιν του American Enterprise Institute να αποκαλύπτει ότι η βάση του Ιντσιρλίκ μπορεί να μεταφερθεί μέρος της (χωρίς τα πυρηνικά που είναι απαγορευτικά για την Ελλάδα) και στη Σούδα.

Ή ακόμα όταν βλέπουν οι «απέναντι», τα θηριώδη πολεμικά αμερικανικά πλοία να ελλιμενίζονται στη Σούδα, και να  διαπιστώνουν ότι το μοναδικό κρηπίδωμα (προβλήτα) όπου μπορεί να δεχθεί πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα και πυρηνοκίνητα υποβρύχια, το Κρηπίδωμα K-14, επεκτείνεται συνεχώς ώστε να δέχεται περισσότερα πολεμικά πλοία και άλλων χωρών. Οταν κάποια στιγμή η ναυαρχίδα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού το πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ έπιασε ντόκο στην Κ-14, οι πάντες στην Ανατολική Μεσόγειο είδαν ότι οι Γάλλοι με το φοβερό αυτό όπλο που διαθέτουν, μπορούν να ελλιμενίζονται και στην Κρήτη.

Αλλωστε δεν αποτελεί πλέον είδηση ότι κάθε λίγο και λιγάκι εμφανίζονται στη Σούδα θηριώδη αμερικανικά πολεμικά πλοία, ό,τι πιο σύγχρονο διαθέτει το αμερικανικό ναυτικό, όπως το ελικοπτεροφόρο USS Hershel «Woody» Williams (με μήκος  230 μέτρα) ή το καταμαράν υψηλής ταχύτητας USS Trenton, με 103 μέτρα μήκος, το αντιτορπιλικό Τσώρτσιλ και πολλά άλλα. Τα πλοία του 6ου Στόλου περιλαμβανομένου και του αεροπλανοφόρου Αϊζενχάουερ διεξάγουν κοινές ασκήσεις με τα ελληνικά πολεμικά πλοία και τα μαχητικά αεροπλάνα.

Ο Τζέφρι Πάιατ

Αλλά και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ επισκέπτεται συχνά τη Σούδα. Κάποιες φορές για να υποδεχθεί τα αμερικανικά πληρώματα των πολεμικών σκαφών, άλλες για να επιδείξει στον υπουργό Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τα νέα ταχύπλοα σκάφη που χρησιμοποιεί η αφρόκρεμα των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων, οι Seals (Φώκιες). Μάλιστα σε μια από τις επιδείξεις αυτές, έδωσε το πηδάλιο του φουσκωτού στον έλληνα υπουργό και όλα αυτά συνέβησαν όταν ο τουρκικός στόλος ήταν απέναντι στον ελληνικό στη ΝΑ Μεσόγειο.

Βεβαίως δεν περνά απαρατήρητο και το γεγονός όταν οι Αμερικανοί θέτουν σε συναγερμό τις βάσεις τους για αντιμετώπιση πιθανής απειλής, πρώτα απ’ όλα θέτουν σε συναγερμό τη Σούδα, όπως συνέβη αμέσως μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Τότε όλες οι αμερικανονατοϊκές βάσεις στη χώρα μας τέθηκαν στον ύψιστο βαθμό πολεμικής ετοιμότητας, με τη Σούδα και φυσικά την Κ14 να ξεχωρίζει λόγω της στρατηγικής της θέσης.

Στην 115 Πτέρυγα Μάχης, που για τους Αμερικανούς λόγω της γειτνιάσεως λογίζεται ως μία «αεροναυτική» Βάση, έχουν σχεδιαστεί να πραγματοποιηθούν επεκτάσεις στην αεροπορική Βάση, στον αμερικανικό τομέα της, που όμως θα εξυπηρετούν και την ελληνική Πολεμική Αεροπορία. Βεβαίως οι Αμερικανοί με την επέκταση των διαδρόμων τροχοδρόμησης που σχεδιάζουν θα είναι πλέον δυνατή η προσγείωση (και μεταστάθμευση) μεγαλύτερων, περισσότερων και πιο βαριών πολεμικών αεροσκαφών, όπως αεροσκάφη στρατηγικών αερομεταφορών τύπου C-17Α, καθώς και αριθμού αεροσκαφών-τάνκερ, ιπτάμενων ραντάρ κ.λπ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα