Το στοίχημα Πούτιν: Η Δύση θα «βαρεθεί» τον πόλεμο στην Ουκρανία

Στην πρώτη της «σόλο» συνέντευξη που παραχώρησε σε διεθνές Μέσο – το τηλεοπτικό δίκτυο ABC – μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η Πρώτη Κυρία της χώρας, Ολένα Ζελένσκα, απηύθυνε μία έκκληση προς τους Αμερικανούς: «Απευθύνομαι προς τους πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών και σας ζητώ να μην συνηθίσετε αυτόν τον πόλεμο (…) Διαφορετικά, κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά σε ένα αέναο πόλεμο (…) Μην συνηθίσετε στον πόνο μας», είπε χαρακτηριστικά.

Υπήρξε, άραγε, κάτι που ανησύχησε την ίδια και τον σύζυγό της και πρόεδρο της

Ουκρανίας για να φτάσει σε αυτό το σημείο; Πώς δικαιολογείται η εμφανής ανησυχία της, ειδικά από τη στιγμή που ο Τζο Μπάιντεν στέλνει και άλλα σύγχρονα όπλα στον ουκρανικό στρατό, όπως και άλλα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, ενώ το Κογκρέσο ενέκρινε πρόσφατα μια ακόμη βοήθεια-μαμούθ, ύψους 40 δισ. δολαρίων;

Ο «παλμός» των κοινωνιών

Την απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δίνει το ενδιαφέρον ρεπορτάζ της ιστοσελίδας Axios το οποίο, εκατό ημέρες από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου, αποτυπώνει μια σταδιακή και σημαντική μείωση του ενδιαφέροντος για τον πόλεμο στην Ουκρανία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί, δηλαδή, όπου σύμφωνα με τους ειδικούς, μπορεί κανείς να αφουγκραστεί καλύτερα από οπουδήποτε αλλού τον «παλμό» των κοινωνιών.

Πράγματι, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό γράφημα, η «διαδραστικότητα» στα συγκεκριμένα μέσα και τα άρθρα που αφορούν στον πόλεμο στην Ουκρανία (σχόλια, αναδημοσιεύσεις, likes κ.λπ) έχει μειωθεί κατά 22% σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα μετά την εισβολή. «Καθώς η προσοχή ατονεί, αποδυναμώνεται και η πίεση στους ηγέτες του κόσμου να βοηθήσουν την Ουκρανία και να τιμωρήσουν τη Ρωσία», γράφει το ρεπορτάζ, εξηγώντας γιατί έχει σημασία αυτή η εξέλιξη και μπορεί να επηρεάσει ακόμη και την πορεία του πολέμου.

Προσαρμόζονται και οι Ρώσοι

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Ρωσίας, η «συνήθεια» δείχνει επίσης να κερδίζει έδαφος. Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με τον επικεφαλής του πιο έγκυρου ανεξάρτητου ερευνητικού ινστιτούτου, τον Ντένις Βολκόφ του Levada Center, «το πρώτο σοκ έχει παρέλθει και οι άνθρωποι ασχολούνται κυρίως με την προσαρμογή τους στις νέες οικονομικές συνθήκες».

Παρά το γεγονός ότι η παραπάνω εικόνα είναι πιθανό να μην αποτυπώνει όλη την πραγματικότητα, ειδικά καθώς χιλιάδες οικογένειες σε όλη τη Ρωσία θρηνούν νεκρούς και είναι δύσκολο να συνηθίσουν τον χαμό των δικών τους ανθρώπων, αναμφίβολα αποτελεί ένα από τα «χαρτιά» που παίζει το Κρεμλίνο. Όπως και προσωπικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να συμπεριφέρεται περίπου σαν να μην συμβαίνει τίποτα στην Ουκρανία.

Πούτιν: Business as usual

«Είναι ένας άνθρωπος που δίνει την εντύπωση ότι όλα κυλούν με βάση το business as usual», όπως υπογραμμίζει και το Reuters σε σχετικό ρεπορτάζ του. «Ο 69χρονος Πούτιν εμφανίζεται ήρεμος, προσηλωμένος στους στόχους του και έχοντας τον πλήρη έλεγχο των στοιχείων και των λεπτομερειών», προσθέτει το διεθνές πρακτορείο, που αναφέρεται και σε μια σειρά δημόσιες εμφανίσεις του οι οποίες έχουν σχεδόν… κοσμικό χαρακτήρα.

Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνει ο Γκέρχαρντ Μανγκότ, ένας Αυστριακός ακαδημαϊκός ο οποίος έχει συναντήσει και παρακολουθεί επί χρόνια τον Πούτιν, ο πρόεδρος της Ρωσίας είναι πιθανό να ενθαρρύνεται από τις ενδείξεις που υπάρχουν για κόπωση στους κόλπους της Δύσης αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. «Ποντάρει στο ότι όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος αυτός τόσο περισσότερες αντιπαραθέσεις και τριβές θα εμφανίζονται στο δυτικό στρατόπεδο», εκτιμά.

Ίσως, λοιπόν, εδώ να βρίσκεται η πραγματική πηγή ανησυχίας για το Κίεβο και η αιτία που προκάλεσε την παραπάνω έκκληση της Πρώτης Κυρίας της Ουκρανίας.

Πηγή: ot.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα