Το «στοίχημα» του προϋπολογισμού του 2012

Αυστηρά μέτρα λιτότητας και «κούρεμα» αποτελούν τις βάσεις του προϋπολογισμού του 2012 για να εξοικονομηθούν πόροι 10 δισεκατομμυρίων ευρώ και να μειωθούν οι τόκοι κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στον προϋπολογισμό του 2012, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο και κατατέθηκε χθες στη Βουλή μπορεί να μην προβλέπονται νέοι φόροι προβλέπονταιόμωςι νέες περικοπές
στις δαπάνες του δημοσίου άνω των 6,1 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το συνολικό ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού του κράτους θα ανέλθει 59,1 δισ. ευρώ και οι δαπάνες σε 72,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση της επιτυχούς εφαρμογής του PSI δηλαδή του κουρέματος των ομολόγων και της αποκλιμάκωσης των τόκων.

Η αισιόδοξη πρόβλεψη «βλέπει» μείωση του ελλείμματος από το 9 στο 5,4% του ΑΕΠ ενώ η απαισιόδοξη -αν αποτύχει το κούρεμα- στο 6,7% του ΑΕΠ.

Στην εισηγητική έκθεση αποτυπώνεται, πάντως, η αποτυχία στους στόχους του 2011 και για μια ακόμη φορά κατεβαίνει ο πήχυς συγκέντρωσης εσόδων στα 49 δισ. ευρώ καθώς η ύφεση (5,5%) πλήττει την οικονομία.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού οι τόκοι προβλέπεται να διαμορφωθούν το 2012 στα 17,9 δισ. ευρώ.

Μετά το «κούρεμα» και την έκδοση των νέων ομολόγων, διαδικασία που μόλις ξεκίνησε σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, προβλέπεται να μειωθούν κατά 5,1 δισ. ευρώ και να περιοριστούν στα 12,7 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτές τις υποθέσεις προβλέπεται ότι το 2012 το ελληνικό κράτος θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα (τα έσοδα θα είναι υψηλότερα των δαπανών) της τάξης του 1,1% του ΑΕΠ.

Βεβαίως στον προϋπολογισμό επισημαίνεται ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα έχουν απώλειες εσόδων, από τόκους ύψους 600 εκατ. ευρώ ενώ σημαντικές θα είναι οι απώλειες του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, οι οποίες όμως δεν καταγράφονται.

Η ύφεση που μαστίζει την ελληνική οικονομία και έχει οδηγήσει την ανεργία σε ποσοστό πάνω από 18% θα είναι και ο μεγαλύτερος εχθρός για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις κατά το 2012 χρονιά κατά την οποία το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί περαιτέρω (2,8%) και να διαμορφωθεί στα 212 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, οι πληρωμές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης και νοσηλευτικά ιδρύματα προβλέπεται να μειωθούν στα 17,2 δισ. από 18,8 δισ.ευρώ ενώ οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν παραπάνω 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ εξαιτίας της κατάργησης των φοροαπαλλαγών, τη μείωση του αφορολόγητου και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα.
Keywords
Τυχαία Θέματα