Το βάρος των περυσινών αμαρτιών στα Κύπελλα Ευρώπης, η φετινή συγκομιδή και ο μεγάλος στόχος της 14ης θέσης στο ranking της UEFA

Καλή σε σχέση με πέρυσι αλλά όχι και τόσο καλή για να καλύψει το χαμένο έδαφος, είναι η συγκομιδή βαθμών από τις ομάδες μας που συμμετέχουν στα φετινά Κύπελλα Ευρώπης.

Μία ισοπαλία στα επόμενα παιχνίδια αρκεί για να ξεπεράσουμε από πολύ νωρίς την περυσινή απαράδεκτη σεζόν (2,125). Ασφαλώς πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη, με δεδομένο πως έχει εξασφαλιστεί ήδη η συμμετοχή τριών ομάδων μας (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Ολυμπιακός) σε

ομίλους, ενώ και ο ΠΑΟΚ βρίσκεται αρκετά κοντά. Και πάλι όμως δεν είναι αρκετό.

Ενας παράγοντας που μπορεί να αυξήσει εντυπωσιακά τους βαθμούς και να θέσει τις βάσεις για μία πολύ καλή σεζόν που θα μας ακολουθεί για την επόμενη πενταετία, είναι η πρόκριση του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η συμμετοχή και των δύο ομάδων στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διοργάνωσης θα φέρει στη χώρα μας οκτώ βαθμούς από μπόνους που αντιστοιχούν σε 1,6 για τον συντελεστή της Ελλάδας ή οκτώ νίκες σε προκριματικές φάσεις. Αντίθετα η πρόκριση σε ομίλους του Γιουρόπα και του Κόνφερενς Λιγκ δεν αποφέρουν βαθμολογικό όφελος από μπόνους.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα βρίσκεται στη 19η θέση του ranking της UEFA με την Κροατία να την ακολουθεί κατά πόδας (22,225 έναντι 22,025). Η ΑΕΚ μπορεί να στερήσει από τους Κροάτες βαθμούς αν καταφέρει αύριο να νικήσει την Ντιναμό Ζάγκρεμπ και να τη θέσει εκτός διεκδίκησης μιας θέσης στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ που αποφέρουν και το χρυσό μπόνους των τεσσάρων βαθμών.

Οι ομάδες μας ωστόσο έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους για να διορθώσουν τα λάθη του παρελθόντος.

Αν υποθέσουμε πως σήμερα ολοκληρώνονταν τα Κύπελλα Ευρώπης, χωρίς να έχουν ακουμπήσει μπάλα οι μεγάλοι της Γηραιάς Ηπείρου, η Ελλάδα θα ξεκινούσε την επόμενη σεζόν από την 21η θέση, δηλαδή δύο θέσεις πιο κάτω απ’ ότι εκκίνησε φέτος, παρά τις φετινές επιτυχίες στα προκριματικά.

Είναι το τίμημα που πληρώνει η χώρα μας για την 41η θέση που κατέκτησε πέρυσι στη συγκομιδή βαθμών μεταξύ 55 ευρωπαϊκών ομοσπονδιών και τους μόλις 0,25 βαθμούς που πρόσφεραν Παναθηναϊκός και ΠΑΟΚ (από μία ισοπαλία και μία ήττα).

Ο μεγάλος στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι το πλασάρισμα στη 10η θέση του ranking της UEFA που εξασφαλίζει στον πρωταθλητή απευθείας πρόκριση στο νέο Τσάμπιονς Λιγκ με το ελβετικό format (πρωτάθλημα), ενώ ο Κυπελλούχος πηγαίνει κατευθείαν στα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ.

Με την 20η θέση που κατέκτησε πέρυσι η χώρα μας μειώνονται στους τέσσερις οι εκπρόσωποί μας, ο πρωταθλητής ξεκινά από τον δεύτερο προκριματικό γύρο, ο Κυπελλούχος από τον πρώτο προκριματικό του Γιουρόπα Λιγκ και οι ομάδες που θα καταταγούν στη δεύτερη και τρίτη θέση του πρωταθλήματος θα ξεκινήσουν την προσπάθειά τους από τον δεύτερο προκριματικό του Κόνφερενς Λιγκ.

Με λίγα λόγια, οι ομάδες μας έχουν μπροστά μας μια οδύσσεια για να φτάσουν σε ομίλους. Η κατάσταση αρχίζει να βελτιώνεται από τη 14η θέση του ranking της UEFA που στέλνει τον πρωταθλητή στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ και τον δευτεραθλητή στον δεύτερο προκριματικό της ίδιας διοργάνωσης.

Αυτή τη στιγμή στη 14η θέση βρίσκεται η Νορβηγία με 26,000 βαθμούς, έχοντας διαφορά 3,775 από την Ελλάδα, που για να καλυφθούν θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι ομάδες μας 19 βαθμούς από νίκες, ισοπαλίες και μπόνους και ταυτόχρονα οι Βίκινγκς να μην πάρουν βαθμό.

Κάτι σχεδόν αδύνατο καθώς η πρωταθλήτρια Μόλντε έχει ήδη εξασφαλίσει θέση σε ομίλους του Τσάμπιονς ή Γιουρόπα Λιγκ και τις Μπόντο Γκλιμτ και Μπραν να διεκδικούν θέσεις στους ομίλους του Κόνφερενς Λιγκ.

Οσοι λοιπόν βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο για τις φετινές καλές εμφανίσεις των ομάδων μας στα προκριματικά να θυμούνται πως οι 2,125 βαθμοί της περυσινής περιόδου δεν ξεγράφονται με μια μονοκοντυλιά αλλά με την πάροδο πέντε ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα