Το υπόδειγμα Ιταλίας και Φινλανδίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας

Στο πρώτο «χτύπημα» του κοροναϊού η Ιταλία βρέθηκε παντελώς απροετοίμαστη.

Τα νέα κροούσματα καθημερινά έφταναν τις χιλιάδες και ο αριθμός των θανάτων ήταν αντίστοιχα υψηλός. Για αρκετές εβδομάδες η εικόνα της Ιταλίας ήταν θλιβερή.

Τώρα, τα πράγματα ευτυχώς δείχνουν εντελώς διαφορετικά.

Όπως αναφέρουν οι Financail Τimes, ενώ η Ισπανία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο δέχονται πλέον ισχυρότατη πίεση από την πανδημία, η Ιταλία

συνεχίζει να διατηρεί τον έλεγχο.

Τα καθημερινά νέα κρούσματα στην Ιταλία, από λίγες εκατοντάδες που ήταν τον Ιούνιο έχουν μεν ανέβει, λόγω χαλάρωσης κάποιων μέτρων, περίπου στα 1.500, όμως δεν συγκρίνονται με τον πολλαπλάσιο αριθμό κρουσμάτων που κσταγράφονται πλέον σε Ισπανία και Γαλλία.

Η πανδημία στην Ιταλία

Στο μεγαλύτερο μέρος της Ιταλίας η ζωή εξελίσσεται ομαλά. Τα εστιατόρια και τα μπαρ είναι ανοιχτά, πολλοί απολαμβάνουν ακόμα τις αργοπορημένες καλοκαιρινές τους διακοπές ενώ τα παιδιά επέστρεψαν στο σχολείο.

Σύμφωνα με τον ιολόγο του Πανεπιστημίου του Μιλάνου, Φαβρίτσιο Πρελιάσκο «η Ιταλία είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες χώρες, όπως π.χ. τη Βρετανία, την Ισπανία ή τη Γαλλία, επειδή ήμασταν ανάμεσα στους πρώτους που αντιμετώπισαν τον τυφώνα Covid στον κόσμο».

Η κυβέρνηση και το υγειονομικό της σύστημα είχαν περισσότερο χρόνο να δημιουργήσουν ένα σχέδιο για την περίοδο μετά τη λήξη της καραντίνας και η άρση των περιοριστικών μέτρων έγινε πιο σταδιακά δίνοντας στην ιταλίκή κυβέρνηση μεγαλύτερη ευελιξία στην επανεφαρμογή όποιων μέτρων κρίθηκαν απαραίτητα.

Σημαντική επίσης παράμετρος είναι ότι στην Ιταλία η κατάσταση έκτακτης ανάγκης επέτρεψε στην ιταλική κυβέρνηση να διοικεί με διατάγματα κι έτσι να δρα άμεσα. Αντίθετα, στην Ισπανία, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης διήρκησε μέχρι τις 21 Ιουνίου.

Τον Αύγουστο, η Ρώμη επέβαλε το κλείσιμο των ντίσκο και εισήγαγε την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους με συνωστισμό από τις 6 το απόγευμα ως τις 6 το πρωί, μέτρο που συνεχίζει να βρίσκεται εν ισχύ.

Επιπλέον το σύστημα της τηλεργασίας ενισχύθηκε από κρατική χρηματοδότηση που καλύπτει την εργατική ασφάλιση των εργαζομένων και εντός του σπιτιού τους,  ενώ στις επιχειρήσεις που ξανάνοιξαν, ισχύουν μέτρα υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους χώρους , θερμομέτρηση, τήρηση αποστάσεων και δωρεάν παροχή αντισηπτικών.

Η συνεργασία των πολιτών

Κομβικό ρόλο στην ελπιδοφόρα εικόνα της Ιταλίας παίζει φυσικά και η στάση των πολιτών. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Imperial, το 84% των Ιταλών απαντούν ότι θα ήταν «πολύ ή αρκετά πρόθυμοι» να φορέσουν μάσκα αν τους το ζητούσε η κυβέρνησή τους, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Βρετανία φτάνει στο 76%.

«Από το να είμαστε η πιο μολυσμένη χώρα, φτάσαμε να είμαστε ανάμεσα στις πιο πετυχημένες στη διαχείριση της πανδημίας, χάρις στην εξαρχής σαφήνεια των κανονισμών και στην επιθυμία όλων να τους σεβαστούν», δηλώνει ο Φερντινάντο Λούκα Λορίνι, διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο του Μπέργκαμο».

Βεβαια όπως αναφέρει το Bloomberg, η θετική αυτή εικόνα της Ιταλίας ίσως να οφείλεται στο ενδεχόμενο να μην έχει «φτάσει» ακόμα στη χώρα, ένα δεύτερο κύμα κοροναϊού.

Η φινλανδική προετοιμασία και προσαρμοστικότητα

Το ενδιαφέρον πάντως της παγκόσμιας κοινότητας προσελκύει και το παράδειγμα της Φινλανδίας, η οποία βρίσκεται στις χώρες με τον χαμηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, σύμφωνα με τους ειδικούς το σύστημα που ακολούθησε η Φινλανδία (όπως και η Δανία με Νορβηγία) να μπει σε γρήγορο αλλά όχι καθολικό lockdown, ώσπου να ελέγξει την πανδημία και να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς μέσα σε δύο μήνες, αποδείχθηκε ένα από τα πιο επιτυχημένα συστήματα στην Ευρώπη, κατά τους πρώτους μήνες της πανδημίας.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν στην επιτυχία του συστήματος των Φινλανδών έπαιξε σημαντικό ρόλο η έφεση που επιδεικνύουν ως λαός στο να προετοιμάζονται και να προσαρμόζονται σε καταστάσεις εθνικής έκτακτης ανάγκης. Ως παράδειγμα μάλιστα αναφέρουν τον χειμώνα της εμπόλεμης σύγκρουσης Φινλανδίας – Σοβιετικής Ένωσης το 1930 -1940.

Όπως εξάλλου αναφέρει η Πέκα Νουόρτι, καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Τampere της Φινλανδίας :«μια πανδημία είναι πραγματικά ο καθρέφτης για το πως λειτουργεί μια κοινωνία ως οργανισμός στο σύνολό του».

Keywords
Τυχαία Θέματα