Τουρκία : Υπό κράτηση παραμένει ο Οσμάν Καβαλά

Τουρκικό δικαστήριο αποφάσισε σήμερα να παραμείνει προφυλακισμένος ο επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Οσμάν Καβαλά, αψηφώντας την έκκληση το Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) να τον απελευθερώσει.

Ο Καβαλά βρίσκεται εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια στη φυλακή.

Έπειτα από μια νέα ακροαματική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στο Σιλιβρί, κοντά στην Κωνσταντινούπολη, το δικαστήριο απέρριψε ένα νέο αίτημα του Καβαλά να αφεθεί ελεύθερος και ανέβαλε τη δίκη για τις 28 Ιανουαρίου.

Υποστηρικτές

του Καβαλά που ήταν παρόντες στο δικαστήριο τον χειροκρότησαν καθώς οδηγείτο με αστυνομική συνοδεία έξω από την αίθουσα και εκείνος τους χαιρέτισε κάνοντας μια χειρονομία.

Η σημερινή ήταν η πρώτη ακροαματική διαδικασία μετά την έκκληση που απηύθυνε το ΕΔΑΔ στις 10 Δεκεμβρίου για την «άμεση απελευθέρωση» του Καβαλά, απόφαση που παραμένει από τότε νεκρό γράμμα.

«Αποδείχθηκε πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας πως τα μέτρα» που ελήφθησαν εις βάρος του είχαν στόχο «να φιμώσουν τον Καβαλά και μαζί του όλους τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», είχε κρίνει το ΕΔΑΔ.

Καταγγελίες για «ενορχηστρωμένη καταστολή»

Κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ο Καβαλά ζήτησε ο ίδιος την απελευθέρωσή του απευθυνόμενος στους δικαστές.

«Ζητώ το τέλος αυτή της παράνομης και μεροληπτικής διαδικασίας που έχει αποτέλεσμα τη φυλάκισή μου εδώ και δύο χρόνια», είπε.

Ο Καβαλά, μια φυσιογνωμία γνωστή στους κύκλους των διανοουμένων στην Ευρώπη, κατηγορείται μαζί με άλλα 15 πρόσωπα για «απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης» επειδή υποστήριξε ένα αντικυβερνητικό κίνημα αμφισβήτησης το 2013 γνωστό ως «κίνημα του Γκεζί».

Κατηγορείται ότι χρηματοδότησε το κίνημα αυτό εναντίον του νυν προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τότε πρωθυπουργού.

Οι 16 κατηγορούμενοι κινδυνεύουν να καταδικαστούν σε ισόβια στην υπόθεση αυτή που προκαλεί ανησυχία στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι τελευταίοι καταγγέλλουν ένα «κυνήγι μαγισσών» και διαβεβαιώνουν πως δεν υπάρχει «ούτε σκιά απόδειξης» για να υποστηριχθεί η κατηγορία.

«Οι 657 σελίδες του κατηγορητηρίου και οι μη βίαιες ενέργειες που απαριθμεί αποδεικνύουν την αθωότητά μου μάλλον και όχι την ενοχή μου», πρόσθεσε ο Καβαλά.

Χθες, Δευτέρα, εννέα μη κυβερνητικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων οι Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα (RSF), ζήτησαν την απελευθέρωση του Καβαλά και των συγκατηγορουμένων του.

Τονίζουν πως η δίκη τους είναι «ένα παράδειγμα της τιμωρίας που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση εναντίον κάθε διαφωνίας και αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης καταστολής της κοινωνίας των πολιτών».

Παρών στην ακροαματική διαδικασία, ο ευρωβουλευτής Σεργκέι Λαγκοντίνσκι, πρόεδρος της αντιπροσωπείας της μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας, που χαρακτήρισε την απόφαση του δικαστηρίου «απογοητευτική».

«Νομίζω πως είναι αρκετά απογοητευτική. Ελπίζαμε ότι θα ακολουθείτο η απόφαση του ΕΔΑΔ και κάτι τέτοιο δεν συνέβη», είπε, εκτιμώντας πως ο Καβαλά «δεν έχει θέση στη φυλακή».

Είχε πει πριν από την ανακοίνωση ότι παρατείνεται η προφυλάκιση του Καβαλά, ότι η απόφαση του δικαστηρίου «είναι ένα σημαντικό τεστ για το αν η τουρκική δικαιοσύνη μπορεί να προσαρμοστεί στους ευρωπαϊκούς κανόνες».

Η φυλάκιση του Καβαλά εδώ και δύο χρόνια τον έκανε σύμβολο της ενορχηστρωμένης καταστολής σε βάρος της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, ιδιαίτερα μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος το 2016 την οποία ακολούθησαν μαζικές διώξεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα