Τουρκία: Αξιωματούχος υποστηρίζει ότι τα κρούσματα είναι πενταπλάσια από αυτά που ανακοινώνονται

Η Τουρκία εξετάζει την εκ νέου επιβολή κάποιων μέτρων για να ανακόψει την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, όπως είναι οι εντολές για παραμονή στο σπίτι για τους νεότερους και τους μεγαλύτερους σε ηλικία πολίτες, ακόμα και τα lockdown τα σαββατοκύριακα, αλλά θα αποφύγει να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη, δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δήλωσε ότι ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων COVID-19 είναι περίπου πενταπλάσιος αυτού

που ανακοινώνεται στην ημερήσια καταμέτρηση της κυβέρνησης -γεγονός που απηχεί τις ανησυχίες του μεγαλύτερου ιατρικού συλλόγου της Τουρκίας και βουλευτών της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κότζα έχει προειδοποιήσει για την αύξηση στους αριθμούς και έχει καλέσει τους Τούρκους να συμμορφωθούν με τους κανόνες για κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μάσκας.

Ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος μίλησε στο Reuters αφού ο νέος ημερήσιος αριθμός περιστατικών κορονοϊού, με ασθενείς που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα, αυξήθηκε στα 2.026 χθες, το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Μαΐου όταν τέθηκαν σε εφαρμογή περιορισμοί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

«Μπορεί να επιβληθούν νέα μέτρα αφού θα εξεταστεί η εξέλιξη για μερικές εβδομάδες», δήλωσε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η εικόνα μπορεί να γίνει πιο ξεκάθαρη αφού αξιολογηθεί ο αντίκτυπος από τη μερική επανέναρξη λειτουργίας των σχολείων νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Η Τουρκική Ιατρική Ένωση και το βασικό αντιπολιτευόμενο κόμμα έχουν επικρίνει την απόφαση της κυβέρνησης να ανακοινώνει μόνο τον αριθμό των ασθενών που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα.

Τα «κρούσματα» έγιναν «ασθενείς»

Το υπουργείο Υγείας άλλαξε τον όρο στην ημερήσια ανακοίνωσή του από «κρούσματα» σε «ασθενείς» στις 29 Ιουλίου και ο Κοτζά δήλωσε ότι ο ημερήσιος αριθμός περιλαμβάνει μόνο περιπτώσεις ασθενών με συμπτώματα.

Ο αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι υπάρχουν πολλοί χωρίς συμπτώματα.

«Φαίνεται ότι ο αριθμός των κρουσμάτων είναι περίπου πέντε φορές ο αριθμός των ασθενών. Εάν αυτή η τάση αυξηθεί, φυσικά θα ληφθούν κάποια μέτρα», δήλωσε.

Άλλος αξιωματούχος δήλωσε ότι ενώ η πρόσφατη γρήγορη αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων στην πρωτεύουσα Άγκυρα έχει κάπως επιβραδυνθεί, οι αυξήσεις σε πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη δημιουργούν κίνδυνο για τη χώρα σε αυτή τη «δύσκολη περίοδο».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχουν στην ατζέντα δραστικά μέτρα όπως ένα «πλήρες lockdown». Ο αριθμός των «ασθενών» στην Τουρκία από τότε που ξέσπασε η πανδημία ξεπερνά τους 350.000, με σχεδόν 9.500 θανάτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου.

Νωρίτερα φέτος, η Τουρκία επέβαλε lockdown, περιόρισε τις υπεραστικές μετακινήσεις και έκλεισε εστιατόρια και καφέ. Σχεδόν όλοι οι περιορισμοί ήρθησαν τον Ιούνιο.

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο

Η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 10% το δεύτερο τρίμηνο και δημοσκόπηση του Reuters, που δημοσιεύθηκε σήμερα, έδειξε ότι αναμένεται συρρίκνωση 3,4% για το σύνολο του 2020.

Τα όποια νέα μέτρα θα έχουν πιο «περιορισμένο εύρος» και θα προστατεύουν την οικονομία, δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος. «Τα μέτρα στην ατζέντα είναι: κλείσιμο εστιατορίων και εγκαταστάσεων σε συγκεκριμένες ώρες, προκαθορισμένες ώρες κατά τις οποίες οι νέοι και οι άνθρωποι άνω των 65 ετών θα μπορούν να βγουν έξω, ή ως ύστατο βήμα, lockdown τα σαββατοκύριακα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το υπουργικό συμβούλιο τα επεξεργάζεται. «Θα δούμε κάποια βήματα χωρίς να περιμένουμε πολύ», δήλωσε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα