Τουρκία: Ευθεία αμφισβήτηση της κυριαρχίας ελληνικών νησιών από τούρκο δημοσιογράφο

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η τουρκική προκλητικότητα, με την Άγκυρα να θέτει εκ νέου θέμα κυριαρχίας ελληνικών νησιών.

Μετά τη γραμμή που έδωσε ο τουρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χθες, ο οποίος έθεσε το θέμα της κυριαρχίας και επικαλούμενος τη συνθήκη της Λωζάνης αξίωσε εκ νέου αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας, τη σκυτάλη πήρε δημοσιογράφος που προέβη σε ένα απίστευτο και επικίνδυνο παραλήρημα σε εκπομπή του CNN Turk κατά τη διάρκεια συζήτησης για τα ελληνοτουρκικά.

Ο δημοσιογράφος Ζαφέρ Σαχίν, επαναφέροντας

την περιβόητη λίστα «EGAYDAAK», είπε ότι  υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους και πως ίσως στο μέλλον θα μπορούσε να τα καταλάβει η Τουρκία.

«Ίσως τα πάρουμε… Ποιος ξέρει;»

Αυτά ειπώθηκαν παρουσία του προέδρου του κόμματος «Πατρίδα» Μουαρέμ Ιντζέ, ο οποίος δεν πίστευε στα αυτιά του. Ο πολιτικός απάντησε ότι η Τουρκία δεν έχει βλέψεις στα νησιά κανενός και ρωτούσε τον δημοσιογράφο εάν αυτό που λέει είναι «να πάμε να τα πάρουμε». Ο δημοσιογράφος τότε απάντησε κυνικά: «ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;».

Διαβάστε επίσης:  Η επόμενη κίνηση του Ερντογάν μετά τις απειλές – Πώς η Αθήνα έβαλε στη «θέση» της την Άγκυρα

Η αντιπαράθεση των δύο ανδρών συνεχίστηκε για τη συνθήκη της Λωζάνης με τον μεν δημοσιογράφο να εμφανίζεται… κυβερνητικότερος του Ερντογάν κάνοντας λόγο για την ανάγκη επικαιροποίησης και τον πολιτικό να απαντά ότι είχαν παραχωρηθεί από την εποχή των σουλτάνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον Σκάι, ο διευθυντής της Hurriyet Αχμέτ Χακάν που συντόνιζε τη συζήτηση, δεν έκανε ούτε μια παρέμβαση για τα όσα απαράδεκτα ακούστηκαν.

Αναλυτικά ο διάλογος στην τουρκική τηλεόραση

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ο λόγος που ο Μητσοτάκης σπεύδει στις ΗΠΑ είναι επειδή φοβάται την επικαιροποίηση της Συνθήκης της Λωζάννης. Η δήλωση του προέδρου Ερντογάν για επικαιροποίηση της, έχει πολλές βαθιές έννοιες.

Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Τι θα επικαιροποιήσετε; Τέτοια πράγματα δεν γίνονται

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Μα πήγαμε και δώσαμε τα νησιά που βρίσκονται μπροστά στη μύτη μας

Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες να πάμε να τα πάρουμε;

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Ίσως τα πάρουμε, ποιος ξέρει;

Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Αυτά δεν τα δώσαμε στη Λωζάννη. Αυτά ο Σουλτάνος ήδη  τα είχε παραχωρήσει. Ο  Αμπντουλ Χαμίτ είχε δώσει την Κύπρο, τα νησιά είχαν παραχωρηθεί πάλι από την εποχή των Σουλτάνων. Μην το κάνετε αυτό! Εκεί ήταν οι Ιταλοί, κι άλλοι. Δεν χάθηκαν με τη Λωζάννη.

Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Δηλαδή τι θα κάνετε θα καταλάβετε τα νησιά;

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Θα το δούμε τι θα συμβεί στο μέλλον. Μακάρι!

Μουαρέμ Ιντζέ (Πρόεδρος κόμματος Πατρίδα): Μα τι λες; Αν είναι δυνατόν! Βλέπετε όνειρα; Δεν έχουμε βλέψεις στα νησιά κανενός! 100 με 150 χρόνια πριν έχουν υπογραφεί οι συνθήκες.

Ζαφέρ Σαχίν (δημοσιογράφος): Εκεί υπάρχουν 152 νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Διαβάστε επίσης: Γιώργος Μπαμπινιώτης: Οργή για το «Turkaegean» της τουριστικής καμπάνιας της Αγκυρας

Γραμμή από Τσαβούσογλου

Το απίστευτο παραλήρημα του τούρκου δημοσιογράφου, καθόλου τυχαίο δεν είναι…

Ερχεται μετά τη «γραμμή» που έδωσε ο τούρκος ΥΠΕΞ, χθες, ο οποίος έθεσε το θέμα της κυριαρχίας ελληνικών νησιών και εν μέσω απειλών αξίωσε εκ νέου αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας.

Ακολουθώντας  τις εντολές Ερντογάν για κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας, ο Τσαβούσογλου, ανέβασε τους τόνους και δήλωσε,  πως αν η ελληνική πλευρά συνεχίσει να στρατιωτικοποιεί τα νησιά, τότε η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη και «δεν θα μπλοφάρει».

Μάλιστα έφτασε στο σημείο να θέσει θέμα κυριαρχίας και να πει πως η Τουρκία θα… κυνηγήσει την Ελλάδα αν συνεχίσει να εξοπλίζει τα νησιά.

O επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, επικαλούμενος τη συνθήκη της Λωζάνης, επανέλαβε το αφήγημα, ότι η Ελλάδα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο,για το καθεστώς των νησιών.

«Θα σας κυνηγήσουμε»

Ανέφερε ότι «η  Ελλάδα έχει εξοπλίσει τα νησιά της από το 1960 και τότε είπαμε “αν δεν τα παρατήσει, θα ξεκινήσει η συζήτηση για την κυριαρχία (των νησιών)”. Είμαστε πολύ σοβαροί, δεν μπλοφάρουμε. Η  Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί και αν δεν το κάνει τότε θα προχωρήσουμε περαιτέρω επί του θέματος, το οποίο δεν γίνεται να απορριφθεί με τα ελληνικά επιχειρήματα ότι δήθεν η Τουρκία έχει επεκτατική πολιτική και στοχεύει στα εδάφη μας».

Αντιστρέφοντας την πραγματικότητα, ο Τσαβούσογλου επέμεινε ότι η ελληνική πλευρά είναι αυτή που «παραβιάζει ξεκάθαρα» τις συμφωνίες και  απειλεί την Τουρκία, προσθέτοντας ότι αυτή την κατάσταση δεν μπορεί να την αποδεχτεί η Άγκυρα.

«Τα βήματα που κάνει η Ελλάδα, αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Δεν μπορούμε να πούμε “δεν έχει σημασία όσα όπλα κι αν τοποθετήσουν (στα νησιά). Όσο δεν σταματούν, θα τους κυνηγάμε», είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η περιβόητη λίστα EGAYDAAK με τα νησιά και τις βραχονησίδες που αμφισβητούν οι Τούρκοι

Η Τουρκία εκτός από το θέμα αποστρατιωτικοποίησης  νησιών του Αιγαίου, επαναφέρει, όπως προκύπτει και από τα όσα είπε ο τούρκος δημοσιογραφος,  την περιβόητη λίστα EGAYDAAK. Τη λιστα δηλαδή με τα νησιά, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο και Κρητικό Πέλαγος, των οποίων την κυριαρχία αμφισβητεί.

Η Τουρκία υποστηρίζει ότι στη Συνθήκη της Λωζάνης (1923) με την οποία επικυρώθηκε η ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είχαν απελευθερωθεί κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο (1912-1913), όπως επίσης και στη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων (1947), με την οποία η ηττημένη Ιταλία παραχώρησε στην Ελλάδα την κυριαρχία της Δωδεκανήσου, υπάρχουν νησιά, νησίδες και βραχονησίδες με αμφισβητούμενο καθεστώς αφού δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες αυτές.

Αναλυτικά η λίστα:ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

1) Σύμπλεγμα Ζουράφας: Νησίδα Ζουράφα,  βραχονησίδα Ζουράφα 1, βραχονησίδα Ζουράφα 2.

2) Σύμπλεγμα Οινουσσών: Οινούσσες, βραχονησίδα βόρεια Οινουσσών, Βάτος, νησίδα δυτικά από Βάτο, Ποντικονήσι, Μανδράκι, Αρχοντόνησο, Γαβάθι, Πασάς, νησίδα δυτικά από Πασά, Πρασονήσι, βραχονησίδα Β.Δ.. Από Πρασονήσι, βραχονησίδα νότια από Πρασονήσι, νησίδα νο1 έναντι Οινουσσών, νησίδα νο2 έναντι Οινουσσών, νησίδα Ν.Δ. από Ποντικονήσι, βραχονησίδα νο1 νότια από Οινούσσες, βραχονησίδα νότια από Οινούσσες.

ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ 

3) Βραχονησίδες Καλόγεροι.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΙΓΑΙΟ

4) Σύμπλεγμα Αντίψαρων και Βενέτικου: Nησίδα Αντίψαρα και 26 μικρές βραχονησίδες, νησίδα νότια από Αντίψαρα και 4 βραχονησίδες, νησίδα Κουτσουλιά και 6 βραχονησίδες, βραχονησίδα Βενέτικο και 2 βραχονησίδες.

Β.Α. ΑΙΓΑΙΟ

5) Σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι: Φούρνοι,  Διαπόρι, Άγιος Μηνάς, νησίδα νότια από Άγιο Μηνά, βραχονησίδα νότια από Άγιο Μηνά, Μακρονήσι, Πλάκα, Πλακάκι, Στρογγυλό, Μεγάλος Ανθρωποφάγος, Μικρός Ανθρωποφάγος, Λιμενόπετρα, Θυμανάκι, Θύμαινα, νησίδα νο 1 βόρεια από Θύμαινα, νησίδα νο 2 βόρεια από Θύμαινα, Αλατονήσι, Πετροκάραβο νησίδα Β.Δ. από Θύμαινα και μία βραχονησίδα, Καρνιαστή (σύμπλεγμα νησιών Φούρνοι), Αγριδιό,  Άνυδρο, βραχονησίδα Πετροκάραβο 1, βραχονησίδα Πετροκάραβο 2, βραχονησίδα Πετροκάραβο 3.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

6) Σύμπλεγμα νησιών Αρκοί: Αρκοί, Καλόβολος, Αγρελούσσα, Αβάθιστο, Μακρονήσι, βραχονησίδα Ν.Α. από  Μακρονήσι, νησίδα Ζούκα 1, νησίδα Ζούκα  2, Σμινερονήσι, Ψαθονήσι, νησίδα δυτικά από Καλόβολο, Στρογγυλή, Μάραθος, Σπολάτος, Κόμαρος.

7) Σύμπλεγμα νησιών Αγαθονησίου: Αγαθονήσι, Νερά, Στρογγυλό, Γλάρος, Ψαθονήσι, Κουνέλι, Πράσσος, νησίδα Ν.Δ. Του Πράσσος, Καζαγάνι βραχονησίδα δυτικά από Αγαθονήσι, βραχονησίδα Ν.Δ. από Αγαθονήσι, βραχονησίδα βόρεια από Αγαθονήσι.

8) Σύμπλεγμα νησιών Φαρμακονησίου: Μαραθονήσι, νησίδα δυτικά από Φαρμακονήσι, Ψέριμος, βραχονησίδα Βασιλική, νησίδα Ν.Δ. από Ψέριμο, Πλάτη, βραχονησίδα νο 1 νότια  από Πλάτη, βραχονησίδα νο 2 νότια από Πλάτη, βραχονησίδα Νεκροθήκες, Πίτα, Μεγάλη Ίμια, Μικρή Ίμια, Καλόλιμνος,  Πράσσος, Λυδία.

9) Σύμπλεγμα νησιών Β.Α. Νισύρου:  Περγούσα, 4 βραχονησίδες γύρω από Περγούσα, Στρογγυλή,  Γυαλί 3 βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, βραχονησίδες γύρω από Γυαλί, Παχειά, Κανδελιούσσα, Άγιος Άντώνιος.

10) Σύμπλεγμα νησιών Λέβιθας και Κίναρου: Λέβιθα, νησίδα βόρεια από Λέβιθα, νησίδα νότια από Λέβιθα, Κίναρος, βραχονησίδα δυτικά από Κίναρο, Μαύρα, νησίδα ανατολικά από Μαύρα, Γλάρο.

11) Σύμπλεγμα νησιών Ν.Α. Αστυπάλαιας:  Σύρνα, βραχονησίδα Σύρνα 1, βραχονησίδα Σύρνα 2, βραχονησίδα Σύρνα 3, Μεγάλος Αδελφός, Μικρός Αδελφός, βραχονησίδα δυτικά από Μικρό Αδελφό, Στεφάνια, Πλακίδα. βραχονησίδα 1 δυτικά από Πλακίδα, βραχονησίδα 2 δυτικά από Πλακίδα, Γιάννη, Μεσονήσι.

12) Σύμπλεγμα νησιών Β.Δ. Κάρπαθου: Αυγό, βραχονησίδα 1 δυτικά από Αυγό, βραχονησίδα 2 δυτικά από Αυγό, Καμηλονήσι, Μεγάλο Σοφράνο, Μικρό Σοφράνο, 2 βραχονησίδες νότια από το Μικρό Σοφράνο, Σόχας, Καραβονήσια, νησίδα νότια από Καραβονήσια, Αστακίδα Αστακιδόπουλο, νησίδα και βραχονησίδα βόρεια από Αστακιδόπουλο, νησίδα Β.Α. από Αστακιδόπουλο, Ουνιανήσια, νησίδα δυτικά από Ουνιανήσια.

ΚΡΗΤΙΚΟ ΠΕΛΑΓΟΣ

13) Σύμπλεγμα  νησιών Κρητικού Πελάγος:  Αυγονήσι, Δίας, δύο βραχονησίδες πλησίον Δίας, Πεταλίδι, Παξιμάδι, Διονυσάδες,  Βραχονησίδα βόρεια από Διονυσάδες, Δραγονάδα, Πρασονήσι, Παξιμάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα