Τουρκία: Στο υπουργικό η αντίδραση στον εξοπλισμό των νησιών και το προσφυγικό

Την «ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της Ελλάδας σε αποστρατικοποιημένα νησιά» θα συζητήσει μεταξύ άλλων τη Δευτέρα το υπουργικό Συμβούλιο της Τουρκίας υπό τον τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. όπως αναφέρει η Daily Sabah δε το θέμα θα τεθεί «εν μέσω εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας».

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τουρκικές πηγές τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων (TSK) που εκτελούσαν πτήσεις στο Αιγαίο

εντόπισαν κίνηση και «διαπίστωσαν ότι δύο ελληνικά αποβατικά βρίσκονταν καθ’ οδόν προς Λέσβο και Σάμο».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ «αποκαλύφθηκε» ότι τα εν λόγω πλοία παρέδωσαν στη Λέσβο 23 τεθωρακισμένα και 18 στη Σάμο. Υποστηρίζουν δε ότι τα τεθωρακισμένα ήταν μεταξύ αυτών που εστάλησαν στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ.

«Αποδείξεις»

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα για την Άγκυρα οι εν λόγω «αποδείξεις» αποτελούν την πιο ξεκάθαρη ένδειξη ότι η Ελλάδα «συνεχίζει να εξοπλίζει τα νησιά κοντά στην Τουρκία, παραβιάζοντας το νομικό τους καθεστώς».

«Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητήσει τις παραβιάσεις της Ελλάδας στο Αιγαίο και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία, καθώς και σε σχέση με τις απωθήσεις  κατά των παράτυπων μεταναστών» αναφέρει το δημοσίευμα.

Η Πράγα

Υποστηρίζει δε ότι ο Ερντογάν αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα τον Οκτώβριο, αλλά το αν θα έχει ή όχι συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Ο πρόεδρος είχε δηλώσει προηγουμένως ότι ο Μητσοτάκης «δεν υπάρχει πια» γι’ αυτόν , λόγω των προκλητικών δηλώσεων του πρωθυπουργού της Ελλάδας, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Τονίζει δε ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε αντιπαράθεση για μια σειρά ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των ανταγωνιστικών διεκδικήσεων για τη δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο, τον εναέριο χώρο, την ενέργεια, το εθνικά διχασμένο νησί της Κύπρου και το καθεστώς των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος».

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Ελλάδας

Σημειώνει ότι μετά το καλοκαίρι του 2020 η Ελλάδα ξεκίνησε ένα μεγάλο στρατιωτικό πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.

Και υποστηρίζει ότι η Τουρκία απορρίπτει τις αξιώσεις της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο ενώ έχει επανειλημμένα τονίσει ότι η Άγκυρα είναι υπέρ της επίλυσης των εκκρεμών προβλημάτων στην περιοχή μέσω του διεθνούς δικαίου, των σχέσεων καλής γειτονίας, του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα