Τουρκία: Βαριές ποινές για τη δήθεν αυτοκτονία της 23χρονης Σουλέ

Η 23χρονη Σουλέ σπούδαζε σε πανεπιστήμιο στην Άγκυρα και παράλληλα εργαζόταν για να χρηματοδοτήσει τις σπουδές της.  Ένα βράδυ του Μαΐου του 2018 δούλευε μέχρι αργά. Στο γραφείο ήταν το αφεντικό της και ένας φίλος του. Λίγες ώρες αργότερα βρέθηκε νεκρή στον ακάλυπτο. Είχε πέσει από τον 20ό όροφο. Κατά την ανάκρισή τους, οι δύο άντρες υποστήριξαν ότι αυτοκτόνησε και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Σχεδόν 20 μήνες μετά τον θάνατο της Τουρκάλας φοιτήτριας Σουλέ Τσετ τουρκικό δικαστήριο καταδίκασε σήμερα Τετάρτη σε βαριές ποινές κάθειρξης τους δύο άνδρες που κρίθηκαν ένοχοι για τον

βιασμό και τον φόνο της νεαρής γυναίκας.

Ο Τσαγκατάι Ακσού, ο επιχειρηματίας ο οποίος είχε προσλάβει τη Σουλέ ως βοηθό, καταδικάστηκε σε ισόβια για «ανθρωποκτονία εκ προθέσεως» και «βιασμό» από δικαστήριο της Άγκυρας, μετέδωσε το πρακτορείο Anadolu.

Ο άλλος κατηγορούμενος, ο Μπερκ Ακάντ, καταδικάστηκε σε περισσότερα από 18 χρόνια κάθειρξης ως συνεργός του, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι τουρκικές αρχές που είχαν αρχικά κηρύξει τον θάνατο της Τσετ αυτοκτονία, ξανάνοιξαν την υπόθεση μετά από την πίεση της οικογένειάς της και των φίλων της που ξεκίνησαν εκστρατεία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αρωγούς οργανώσεις προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών. Ξεκίνησε έρευνα για ανθρωποκτονία.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η νεκροψία-νεκροτομή που έγινε στη νεαρή γυναίκα έδειξε ότι είχε υποστεί σεξουαλική επίθεση πριν τον θάνατό της, ενώ βρέθηκαν ίχνη γενετικού υλικού από έναν από τους δύο κατηγορούμενους κάτω από τα νύχια της.

Εξάλλου η Τσετ λίγες ώρες πριν τον θάνατό της είχε στείλει SMS σε μία φίλη της στο οποίο έγραφε ότι την κρατούσαν παρά τη θέλησή της.

Η υπόθεσή της είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Τουρκία: στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας τον Φεβρουάριο ένας από τους δικηγόρους της υπεράσπισης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Τσετ δεν ήταν παρθένα.

Να σημειωθεί ότι στην Τουρκία τα μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν καθημερινά για περιστατικά δολοφονιών γυναικών από άνδρες, συχνά συντρόφων ή συζύγων τους.

Συνολικά 390 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί στη χώρα από την αρχή του έτους, σύμφωνα με την οργάνωση προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών «Θα σταματήσουμε τις γυναικοκτονίες».

Οργανώσεις κατηγορούν τακτικά τις τουρκικές αρχές ότι δεν λαμβάνουν επαρκή μέτρα για να σταματήσουν τους φόνους αυτούς.

300 gün oldu. #ŞuleÇetİçinAdalet istiyoruz. pic.twitter.com/Imtux2d85Y

— Şule Çet İçin Adalet (@suleicinadalet) March 7, 2019

Με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα