Τουρκία: Βουτιά σε χρηματιστήριο και ομόλογα, με τον Ερντογάν φαβορί στον β’ γύρο

Μεγάλη βουτιά κατέγραψαν τα κρατικά ομόλογα σε δολάρια και οι μετοχές στην Τουρκία, ενώ τα CDS εκτινάχθηκαν καθώς η κούρσα για τον νέο πρόεδρο της χώρας θα συνεχιστεί και με δεύτερο σε δύο εβδομάδες από την πρώτη ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής, καθώς ο νυν πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον μεγάλο αντίπαλό του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.

Ο βασικός τραπεζικός δείκτης μετοχών της Τουρκίας υποχώρησε

κατά 9,6%, καθώς οι αγορές υπολόγισαν τις πιθανές επιπτώσεις από μια πιθανή συνέχιση των ανορθόδοξων πολιτικών του Ερντογάν, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης του υψηλού πληθωρισμού με χαμηλά επιτόκια. Ο δείκτης αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 26%, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο κέρδος από τα τέλη του 2002.

Ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης υποχώρησε κατά 6,1% τη Δευτέρα, τη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία πτώση του από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η αυστηρά ελεγχόμενη τουρκική λίρα σημείωσε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία πτώση της σε διάστημα άνω των έξι μηνών για να κλείσει στα 19,67 ανά δολάριο , που αποτελεί ένα από τα ιστορικά χαμηλά. Νωρίτερα άγγιξε το 19,70, όχι πολύ μακριά από το χαμηλό ρεκόρ των 19,80 που σημειώθηκε τον Μάρτιο.

Το εκλογικό συμβούλιο της Τουρκίας επιβεβαίωσε τον δεύτερο γύρο της 28ης Μαΐου μεταξύ του Ερντογάν και του αντιπάλου της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αφού κανένας από τους υποψήφιους δεν εξασφάλισε το όριο του 50% για να κερδίσει στις εκλογές της Κυριακής. Με τις περισσότερες καταμετρημένες ψήφους, ο Ερντογάν προηγήθηκε με 49,51% των ψήφων έναντι 44,88% του Κιλιτσντάρογλου.

Στις βουλευτικές εκλογές, η Λαϊκή Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένου του AKP του Ερντογάν, φάνηκε να κατακτά την πλειοψηφία.

«Από την αντίδραση της αγοράς μέχρι στιγμής είναι πολύ πειστικό ότι η αγορά περιμένει να κερδίσει ο Ερντογάν στον δεύτερο γύρο», δήλωσε ο Dan Wood, διαχειριστής χαρτοφυλακίου χρέους αναδυόμενων αγορών στη William Blair.

«Μπορείτε να δείτε στα κρατικά ομόλογα, οι επενδυτές ψήφισαν πραγματικά με τα… πόδια τους».

Τα ομόλογα

Κάποια από τα κρατικά ομόλογα της Τουρκίας σε δολάρια υποχώρησαν κατά περισσότερο από 7 σεντς, ενώ τα CDS της Τουρκίας για τα πενταετή ομόλογα αυξήθηκαν κατά 141 μονάδες βάσης (bps) στις 634 bps, που αποτελεί υψηλό από τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence.

«Δεν έχω διασφαλίσει πιστωτικό κίνδυνο ή κίνδυνο πληρωμών στην Τουρκία τα τελευταία τρία χρόνια. Το μειώνω», δήλωσε ο Crispin Hodges, επικεφαλής εμπορικού πολιτικού κινδύνου στην Canopius Group, σχολιάζοντας τη μεγάλη άνοδο στις τιμές των CDS.

«Η διατήρηση της εξουσίας του Ερντογάν θα σήμαινε ότι θα διατηρηθεί το status quo για εμάς, όπου συνεχίζουμε να μειώνουμε τις τουρκικές επιχειρήσεις λόγω της κατάστασης της οικονομίας, λόγω του πληθωρισμού, λόγω του αδύναμου νομίσματος και της στρατηγικής πολιτικής του».

Τα ομόλογα σκληρού νομίσματος των τουρκικών δανειστών δέχθηκαν επίσης πίεση. Η Akbank είδε το ομόλογό της του 2026 να διολισθαίνει πάνω από 3 σεντς στο δολάριο και να διαπραγματεύεται σε κάτι λιγότερο από 93 σεντς, το χαμηλότερο από τον Νοέμβριο.

Ο Ρίτσαρντ Μπριγκς, ανώτερος διευθυντής κεφαλαίων της Candriam για το χρέος των αναδυόμενων αγορών, είπε ότι μια νίκη του Ερντογάν θα μπορούσε να σημαίνει συνέχιση της οικονομικής ανισορροπίας, της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής και των δαπανηρών προσπαθειών για τη στήριξη της λίρας.

«Εάν η Τουρκία συνεχίσει να έχει μεγάλα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, όταν αυτές οι ροές σταματήσουν ή αντιστραφούν, η πίεση στο νόμισμα και την οικονομία θα μπορούσε να είναι σοβαρή χωρίς ένα αξιόπιστο πλαίσιο πολιτικής που είναι λιγότερο πιθανό υπό την υπάρχουσα διοίκηση», είπε ο Μπριγκς.

Η λίρα

Η JPMorgan είχε προβλέψει ότι η λίρα, η οποία έχει αποδυναμωθεί κατά 5% από την αρχή του έτους, θα μπορούσε να φτάσει σε ισοτιμία τα 24-25 δολάρια. Οι υπολογισμοί της Goldman Sachs έδειξαν ότι η αγορά βλέπει τη λίρα να αποδυναμώνεται κατά 50% τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Τη Δευτέρα, οι δείκτες αστάθειας της λίρας υποχώρησαν, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να παραμείνει σταθερή βραχυπρόθεσμα.

«Υποψιαζόμαστε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα κάνουν ό,τι μπορούν για να διασφαλίσουν τη σταθερότητα πριν από τον δεύτερο γύρο», εκτίμησε ο Τζέιμς Ράιλι, βοηθός οικονομολόγος της Capital Economics.

«Αλλά πιστεύουμε ότι θα χαλαρώσουν σταδιακά την σφιχτή πολιτική τους έναντι της λίρας στη συνέχεια, επιτρέποντας μια (σχετικά) ομαλή υποτίμηση έναντι του δολαρίου ΗΠΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα