Τουρκικά παιχνίδια με τον ρωσικό πύραυλο

Σε πολιτικό πλεονέκτημα επιχειρεί να μετατρέψει - έμμεσα - την πτώση του S-200 στην κατεχόμενη Κύπρο το ψευδοκράτος και η Τουρκία, ενώ αναλυτές θέτουν ερωτηματικά εάν τελικά επρόκειτο όντως για λάθος και τι προεκτάσεις μπορεί να έχει η διαχείριση του συμβάντος από τα κατεχόμενα και την Αγκυρα. Η δήλωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ότι το κατοχικό κράτος θα απευθυνθεί για το ζήτημα στα Ηνωμένα Eθνη, αλλά και η δυνατότητα που δόθηκε στον αποκαλούμενο

«ΥΠΕΞ» Κουντρέτ Οζερσάι να τοποθετείται στα διεθνή ΜΜΕ με μία ιδιότητα την οποία δεν έχει, όπως τονίζουν παράγοντες που παρακολουθούν στενά τα τεκταινόμενα, προστίθενται στη δήλωση του «πρωθυπουργού» του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ ότι έγιναν συστάσεις μέσω Τουρκίας στη Συρία να είναι πιο προσεκτική από εδώ και στο εξής.  Με δεδομένο ότι η Βόρεια Κύπρος παραμένει τμήμα - έστω κατεχόμενο - της Κυπριακής Δημοκρατίας, η διαχείριση θα έπρεπε να γίνει από τη Λευκωσία.

Σε γραπτή του δήλωση, του μάλιστα ο Τατάρ δηλωσε ότι τα Βαρώσια δεν είναι πλέον θέμα που αφορά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ενώ απέρριψε και την πρόταση Αναστασιαδη για ίδρυση δικοινοτικής επιτροπής για τα Βαρώσια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, το αντικείμενο που εξερράγη στον Πενταδάκτυλο ήταν S-200 που φέρεται να εκτοξεύθηκε από τη Συρία με στόχο ισραηλινές δυνάμεις, ενώ αναδύονται και σενάρια ηλεκτρονικού πολέμου. Παραμένουν δε τα ερωτηματικά πώς και οι δυνάμεις του Αττίλα, αλλά και οι βρετανικές βάσεις δεν ανίχνευσαν τον πύραυλο και δεν αντέδρασαν.

Ο ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στο γεγονός λέγοντας ότι η Λευκωσία βρίσκεται σε επαφή με άλλες χώρες προκειμένου να λάβει ολοκληρωμένη πληροφόρηση και να υπάρξει υπεύθυνη και δημόσια τοποθέτηση, παρά την αρχική εκτίμηση, σημειώνοντας ωστόσο πως «το ότι έγινε στις κατεχόμενες περιοχές, μας δυσκολεύει στην πλήρη διερεύνηση».

Παράλληλα, ο κύπριος υπουργός Αμυνας Σάββας Αγγελίδης μίλησε για μεμονωμένο περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι η Λευκωσία διαθέτει συστήματα εντοπισμού και αναχαίτισης πυραύλων, αλλά δεν είναι δέκτης επιθέσεων έτσι ώστε αυτά να είναι σε ετοιμότητα επί 24 ώρες.

Σε αναμονή προκειμένου να ενημερωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία  για το τι ακριβώς συνέβη βρίσκεται και η Ελλάδα, όπως επισημαίνουν ανώτερες διπλωματικές πηγές, ενώ πολιτικοί αναλυτές στην Κύπρο θέτουν και το ερώτημα τι σημαίνει εάν το εν λόγω συμβάν δεν ήταν ακριβώς «λάθος», φέρνοντας στο επίκεντρο τις λεπτές ισορροπίες που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο και πόσο εύκολα μπορεί να υπάρξει ανάφλεξη, με οποιοδήποτε πρόσχημα...  Το ζήτημα αξιοποιείται και για να δικαιολογήσει «αναγκαιότητα» των S-400 από ΜΜΕ, όπως η «Γενί Σαφάκ», τη στιγμή που το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανήλθε στη σκληρή γραμμή της απειλής κυρώσεων προς την Αγκυρα με αιχμή τα ρωσικά αντιπυραυλικά συστήματα, παρά τις αβρότητες και τη διάθεση «διαλλακτικότητας» του Τραμπ στη συνάντησή του με τον Ερντογάν.

Κυπριακή ΑΟΖ

Παράλληλα, η τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ, κάθε άλλο παρά υποχωρεί, καθώς το «Γιαβούζ» αναμένεται να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην Καρπασία, ενώ διπλωματικές πηγές στην Αθήνα εκτιμούσαν ότι η επόμενη συζήτηση για μέτρα της ΕΕ, εναντίον της Αγκυρας, αναμένεται πιθανότατα στο συμβούλιο των ΥΠΕΞ της 15ης Ιουλίου. Η Κύπρος έχει ήδη κινήσει δικαστικές διαδικασίες εναντίον τριών εταιρειών που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις του «Πορθητή» με την κατηγορία της καταπάτησης της υφαλοκρηπίδας της χώρας.

Η κατοχική πλευρά συντηρεί και το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου, με τον Οζερσάι να επισκέπτεται την περιοχή και τον κατοχικό «πρωθυπουργό» να υποστηρίζει ότι έπειτα από 50 χρόνια είναι εμφανές πλέον ότι δεν μπορεί να υπάρχει μια συμφωνία στη βάση της ομοσπονδίας και πως αυτή η κίνηση θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη των Κατεχομένων.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό, ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος προκάλεσε σύγχυση με δηλώσεις του περί συνεκμετάλλευσης και τουρκικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο (One Channel), λέγοντας στη συνέχεια ότι τα δικαιώματα της γείτονος καθορίζονται από τις διμερείς συμβάσεις και το διεθνές δίκαιο και πως «οποιοδήποτε θέμα εκμετάλλευσης στο Αιγαίο είναι πολύ μεταγενέστερο» και αφορά τον χρόνο που θα έχουν οριοθετηθεί ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα κάθε χώρας με βάση το διεθνές δίκαιο. Πρόσθεσε δε (Star) ότι τότε «θα μπορούσε να προκύψει, για παράδειγμα, μια ανάγκη συνεκμετάλλευσης», αν υπάρχει ένα κοίτασμα που είναι μισό μισό, «μισό στη δική μας ΑΟΖ που θα έχει οριοθετηθεί, μισό στην Τουρκία».

Keywords
Τυχαία Θέματα