Τραμπ – Πούτιν: Τηλεφωνική επικοινωνία μιάμισης ώρας για Βενεζουέλα και πυρηνικά

Τηλεφωνική συνομιλία με τον Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, η οποία διήρκησε πάνω από μια ώρα. Τη συνομιλία επιβεβαίωσε το Κρεμλίνο και ο Λευκός Οίκος.

Οι δυο τους συζήτησαν για τη Βενεζουέλα, τη Βόρεια Κορέα, αλλά και την πιθανότητα νέας πυρηνικής συμφωνίας. Την Τρίτη ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, αυτοανακηρυγμένος μεταβατικός πρόεδρος της χώρας, Χουάν Γκουάιδο, μέσα από ένα βίντεο, απηύθυνε έκκληση για εξέγερση του στρατού και του λαού της Βενεζουέλας.

Η

κυβέρνηση του Καράκας κατήγγειλε απόπειρα πραξικοπήματος από μια μικρή ομάδα στρατιωτικών. Όπως έγινε γνωστό από τον Λευκό Οίκο, τέθηκε εν τω μεταξύ και το ενδεχόμενο επίτευξης μιας νέας πυρηνικής συμφωνίας.

Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είχαν προχωρήσει στην αναστολή των υποχρεώσεων που απορρέουν από τη Συνθήκη Πυρηνικών Όπλων Ενδιάμεσου Βεληνεκούς (INF). Για το θέμα της Βόρειας Κορέας, ο Αμερικανός πρόεδρος παρότρυνε τον Πούτιν να ασκήσει πιέσεις στην Πιονγκγιάνγκ ώστε να προχωρήσει στην αποπυρηνικοποίηση.

Σύμφωνα με τη Σάντερς, Τραμπ και Πούτιν αναφέρθηκαν επίσης εν συντομία και στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος ενημέρωσε τον ομόλογό του για τα αποτελέσματα της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα στο Βλαδιβοστόκ με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε εφόσον η Πιονγκγιάνγκ τηρεί πιστά τις υποχρεώσεις της, θα πρέπει να ανταμειφθεί με ανταποδοτικά μέτρα ώστε να ελαττωθούν οι πιέσεις που υφίσταται λόγω των κυρώσεων.

Και οι δύο πλευρές σημείωσαν ότι είναι σημαντικό να υπάρχει σταθερή πρόοδος προς την κατεύθυνση της αποπυρηνικοποίησης και της μακροπρόθεσμης σταθεροποίησης της κορεατικής χερσονήσου.

Σύμφωνα με τη Σάντερς, Τραμπ και Πούτιν αναφέρθηκαν επίσης εν συντομία και στην έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις ΗΠΑ. Η αναφορά τους στην υπόθεση αυτή σχετιζόταν με την ολοκλήρωση της έρευνας εκ μέρους του Μάλερ.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που συζήτησαν ήταν επίσης οι εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και οι εμπορικοί δεσμοί της Μόσχας με την Ουάσινγκτον και «το γεγονός ότι (το εμπόριο) έχει αυξηθεί μεταξύ των δύο χωρών αφότου ανέλαβε την προεδρία» ο Τραμπ, είπε η εκπρόσωπος. Για την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι ο νέος πρόεδρος που εξελέγη πρόσφατα στη χώρα θα πρέπει να κάνει «πραγματικά βήματα» για την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ.

«Είχαν μια πολύ καλή συζήτηση» πρόσθεσε η Σάντερς χαρακτηρίζοντας «πολύ θετική» τη συνομιλία, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, η εκπρόσωπος είπε ότι δεν έχει υπόψη της να σχεδιάζεται κάποια νέα συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Πούτιν στο εγγύς μέλλον.

Ρωσικά πρακτορεία μετέδωσαν ότι ένας εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ότι η συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσινγκτον.

Στα μαχαίρια ΗΠΑ – Ρωσία

Ο Μάικ Πομπέο, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ επικοινώνησε την Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ φορτισμένο κλίμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Όπως διαρρέει το Κρεμλίνο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σ.Λαβρόφ μίλησε για «καταστροφική επιρροή» των ΗΠΑ στην Βενεζουέλα.

Μάλιστα, τόνισε στον αμερικανό ομόλογό του Μάικ Πομπέο ότι «η ανάμειξη της Ουάσινγκτον στις υποθέσεις της Βενεζουέλας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» και ότι «αυτή η καταστροφική επιρροή δεν έχει καμία σχέση με την δημοκρατία», σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Από την πλευρά του ο Μάικ Πομπέο είπε στον Λαβρόφ ότι η Μόσχα «αποσταθεροποιεί» την Βενεζουέλα και ζήτησε από την Ρωσία να σταματήσει να υποστηρίζει τον Νικολάς Μαδούρο.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είπε ακόμη στον ρώσο ομόλογό του ότι «η επέμβαση της Ρωσίας και της Κούβας είναι αποσταθεροποιητική για την Βενεζουέλα και για τις διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας», όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το θερμόμετρο στις σχέσεις ΗΠΑ- Ρωσίας χτύπησε κόκκινο όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ουάσινγκτον ότι η Μόσχα έπεισε τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να μην εγκαταλείψει τη χώρα, λόγω των κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για πόλεμο παραπληροφόρησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα