Τριάντα χρόνια η Ελλάδα υποφέρει…

Σύμφωνα με τον Δείκτη Κλιματικού Κινδύνου 2025 της γερμανικής οργάνωσης «Germanwatch», η Ελλάδα κατατάσσεται στην 7η θέση παγκοσμίως όσον αφορά τις επιπτώσεις από ακραία καιρικά φαινόμενα κατά την περίοδο 1993-2022. Αυτή η κατάταξη βασίζεται σε ανθρώπινες απώλειες και οικονομικές ζημιές που προκλήθηκαν από φαινόμενα όπως καύσωνες, πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές.

Η έκθεση επισημαίνει ότι οι χώρες του Νότου, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, επηρεάζονται

ιδιαίτερα από αυτά τα φαινόμενα, παρά το γεγονός ότι η συμβολή τους στην κλιματική αλλαγή είναι σχετικά μικρή.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία η κλιματική αλλαγή κάνει πιο συνηθισμένα και σοβαρά, αφήνουν στο πέρασμά τους θανάτους και οικονομικές απώλειες. Μεταξύ 1993 και 2022 η ανθρωπότητα έχει βιώσει περισσότερα από 9.400 τέτοια γεγονότα, σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση. Περίπου 765.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ως αποτέλεσμα των ίδιων φαινομένων, που περιλαμβάνουν πλημμύρες, ξηρασίες, τυφώνες και κύματα καύσωνα. Επιπλέον, οι οικονομικές απώλειες ανήλθαν σε 4,2 τρισ. δολάρια (προσαρμοσμένες για τον πληθωρισμό τις τρεις αυτές δεκαετίες), περίπου 4,06 τρισ. ευρώ.

Για αυτή την τριακονταετία, στην 1η θέση βρίσκεται η Ντομίνικα, ένα μικρό νησιωτικό κράτος στην Καραϊβική, το οποίο πλήττεται επανειλημμένα από ισχυρούς τυφώνες. Ενας από τους πιο καταστροφικούς ήταν ο τυφώνας «Μαρία» το 2017, που προκάλεσε ζημιές ίσες με το 270% του ΑΕΠ της χώρας.

Στη 2η θέση ακολουθεί η Κίνα, η οποία έχει υποστεί τεράστιες απώλειες λόγω πλημμυρών και καταιγίδων. Συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα προκαλούν τόσο ανθρώπινες απώλειες όσο και σοβαρές οικονομικές ζημιές.

Η 3η θέση ανήκει στην Ονδούρα. Οι τυφώνες έχουν προκαλέσει επανειλημμένα καταστροφές σε υποδομές και καλλιέργειες, οδηγώντας σε τεράστιες οικονομικές απώλειες.

Στην 4η θέση βρίσκεται η Μιανμάρ, η οποία αντιμετωπίζει ισχυρούς κυκλώνες και καταιγίδες.

Η 5η θέση ανήκει στην Ιταλία, που έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από πλημμύρες και ακραία καιρικά φαινόμενα. Οι έντονες βροχοπτώσεις και οι χειμερινές καταιγίδες έχουν οδηγήσει σε καταστροφές που επηρεάζουν τόσο τις πόλεις όσο και τις αγροτικές περιοχές.

Στην 6η θέση κατατάσσεται η Ινδία, όπου οι καύσωνες και οι πλημμύρες είναι συχνό φαινόμενο.

Η 7η θέση ανήκει στην Ελλάδα, η οποία όπως αναφέρεται στην έκθεση «επηρεάζεται έντονα από καύσωνες, δασικές πυρκαγιές και πλημμύρες. Τα φαινόμενα αυτά έχουν προκαλέσει χιλιάδες θανάτους, ενώ οι οικονομικές ζημιές ανέρχονται σε δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Οι πιο καταστροφικές χρονιές περιλαμβάνουν τις πυρκαγιές του 2007, του 2018 και του 2023.

Keywords
Τυχαία Θέματα