Τριαντόπουλος – Πόσοι πυρόπληκτοι έχουν πάρει χρήματα από τις αποζημιώσεις

«Έχουν δοθεί σε 1.742 πολίτες παραπάνω από 10 εκατομμύρια», ανέφερε μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρήστος Τριαντόπουλος για τους πυρόπληκτους.

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η Νάνσυ Κουρέλλου, ιδρυτικό μέλος του φιλοζωικού σωματείου Rancheros. Ο Ιππικός Όμιλος Μαραθώνα λειτουργεί σαν καταφύγιο για πολλά άλογα από τις πληγείσες περιοχές. «Ήμασταν σε έναν παράδεισο, όλη η Εύβοια υπήρξε ένας παράδεισος και μακάρι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε αυτόν τον τόπο», ανέφερε.

«Έχουμε το φιλοζωικό σωματείο Ranheros με άλογα εγκαταλελειμμένα, που έχουν προβλήματα,

σκυλιά, γάτες. Βρισκόμασταν στην παραλία της Αγίας Άννας. Δεν είχε καεί ποτέ η δικιά μας πλευρά. Η φωτιά τώρα τερμάτισε στη θάλασσα, όπως σε όλα τα χωριά», τόνισε.

«Δεν νομίζω πως θα πάρουμε χρήματα, πολλοί έχουν προβλήματα με τις αποζημιώσεις. Οι κτηνοτρόφοι για παράδειγμα πρέπει να βρουν τα καμένα ζώα τους. Είναι μόνο για τα κτίρια οι αποζημιώσεις. Ενώ ήταν πολλοί άνθρωποι που ασχολούνταν με τα δέντρα, με ζώα», πρόσθεσε.

«Εμείς είχαμε απλό εξοπλισμό, είχαμε αποθήκες, κάποια στέγαστρα. Είχαμε δεξαμενή για νερό. Κάηκαν ολοσχερώς τα πάντα», σημείωσε και στην κουβέντα μπήκε ο κ. Χρήστος Τριαντόπουλος, υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ.

«Δικαιούνται αποζημιώσεις οι επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς. Μπορεί να μην έχει κτιριακή υποδομή, όμως όλες οι υποδομές αποζημιώνονται μέσα από τις επιτροπές περιφέρειας. Θα πρέπει να απευθυνθεί στις επιτροπές της περιφέρειας που κάνουν τις καταγραφές για να αποζημιωθεί στο 70%», ανέφερε.

Πόσα χρήματα έχουν δοθεί

Η κυρία Κουρέλλου σημείωσε ότι μέχρι τώρα δεν έχει περάσει για καταγραφή η Περιφέρεια, με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ να τονίζει ότι «και οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες με παραστατικά μπορούν να τεκμηριώσουν τις ζημιές. Καλύπτονται και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς».

«Ό, τι είχαν σαν μέσο παραγωγής, γίνεται η αποτίμηση από την επιτροπή της Περιφέρειας, μπορεί κάποιος να δηλώσει και στην πλατφόρμα, και προχωρά η αποζημίωση. Από την στιγμή που έχουμε την κατάθεση του φακέλου του ενδιαφερόμενου, πάει το κλιμάκιο των Επιτροπών, στέλνεται ο φάκελος με την εκτίμηση στο υπουργείο Οικονομικών και σε 3-4 βδομάδες στον Ιανό και τη Σάμο είχε αρχίσει η εκταμίευση του πρώτου 20%, της προκαταβολής», υπογράμμισε ο κ. Τριαντόπουλος, δίνοντας το παράδειγμα των αποζημιώσεων για προηγούμενες φυσικές καταστροφές.

«Παλιά έπαιρνες το 30% μετά από τέσσερα χρόνια, έτσι ήταν το θεσμικό πλαίσιο. Στη Σάμο, έχει δοθεί το 20% και έχει εκδοθεί και η υπουργική απόφαση για το 70%. Έχουμε δώσει εντολή να μας έρχονται οι φάκελοι ολοκληρωμένοι, όποιος φέρνει τον φάκελο, θα παίρνει τα χρήματα.

Είναι και ανάλογα τον φόρτο που έχουν ορισμένες περιοχές. Έχουμε συρρικνώσει πολύ το μέσο όρο. Οι αυτοψίες που έχουν γίνει ξεπερνούν τις 2,5 χιλιάδες συνολικά. Στην Εύβοια, είναι περισσότερες από 900. Το μεγάλο κομμάτι έχει γίνει, είμαστε στη δεύτερη φάση των ελέγχων», ανέφερε.

«Έχουν δοθεί σε 1.742 πολίτες παραπάνω από 10 εκατομμύρια, οι αιτήσεις έχουν ξεπεράσει τις 3.000, ένα ποσό που αθροιστικά ξεπερνά τα 18 εκατομμύρια. Θα είναι υψηλότερο από την προηγούμενη φορά τόσο ως προς τους δικαιούχους, όσο και προς το ποσό εκταμίευσης», πρόσθεσε.

«Κατά μέσο όρο 500 αιτήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχουμε την ημέρα», ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος που τόνισε ότι η διαδικασία των αποζημιώσεων έχει συρρικνωθεί. «Σε μια επιχείρηση δίνουμε το 20% σε 1,5 μήνα, ενώ έπαιρνε το 30% σε τέσσερα χρόνια και απαιτούνταν να είναι ανοιχτή για να πάρει το ποσό αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα