Τριγμοί στο παλάτι του σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν
Η αντικατάσταση του προέδρου της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας Μουράτ Ουισάλ το βράδυ της Παρασκευής και η ανακοίνωση της παραιτήσεως του υπουργού Oικονομίας και Oικονομικών και γαμπρού του τούρκου προέδρου Μπεράτ Αλμπαϊράκ μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Instagram το βράδυ της Κυριακής αποτελούν ισχυρά συμπτώματα μιας δομικής κρίσεως διακυβερνήσεως, η οποία επηρεάζει
Η μετατροπή της οικονομικής πολιτικής από ισχυρό χαρτί σε αχίλλειο πτέρνα της τουρκικής κυβερνήσεως συνδέεται με αυτήν την τάση. Η απομάκρυνση της οικονομικής πολιτικής από τις διεθνώς παραδεδεγμένες αρχές συνέπεσε με την προώθηση σε επιτελικές θέσεις στελεχών που διακρίνονταν όχι για τα προσόντα τους αλλά για την ευπείθεια ή/και τους προσωπικούς τους δεσμούς με το περιβάλλον του τούρκου προέδρου. Ετσι η απομάκρυνση του προηγουμένου διοικητή της κεντρικής τράπεζας Μουράτ Τσετίνκαγια είχε συνδεθεί με την απροθυμία του να πειθαρχήσει στις οδηγίες νομισματικής πολιτικής του προεδρικού μεγάρου. Υπό αυτές τις συνθήκες καλλιεργήθηκε η εμμονή της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας στην πολιτική χαμηλών επιτοκίων και συνοδεύθηκε από τη διατύπωση μιας εκτός πραγματικότητος οικονομικής θεωρίας σύμφωνα με την οποία τα υψηλά επιτόκια αναζωπυρώνουν και δεν πατάσσουν τον πληθωρισμό.
Η κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας τις τελευταίες εβδομάδες έθεσε τον δάκτυλον υπό τον τύπο των ήλων. Η ανεπιτυχής προσπάθεια υποστήριξης της τουρκικής λίρας κόστισε περί τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, ελαχιστοποιώντας τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Οι παράδοξες δηλώσεις του κ. Αλμπαϊράκ ότι «δεν τον ενδιαφέρει η ισοτιμία της τουρκικής λίρας» ενίσχυσαν τη λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον του. Στα πολιτικά παρασκήνια της Αγκυρας κυκλοφορούσαν φήμες ότι περί τους σαράντα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος απειλούσαν να αυτομολήσουν στο Κόμμα Δημοκρατίας και Προόδου του Αλί Μπαμπατζάν, αν δεν απομακρυνόταν ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ.
Η αντικατάσταση το βράδυ της Παρασκευής του φίλα προσκειμένου στον κ. Αλμπαϊράκ διοικητή της κεντρικής τράπεζας από τον τέως υπουργό Οικονομικών και νυν οικονομικό σύμβουλο του τούρκου προέδρου Νατζί Αγμπάλ ερμηνεύθηκε ως προσωπική προσβολή από τον υπουργό για δύο λόγους: Πρώτον, διότι ο τούρκος πρόεδρος εμφανιζόταν να καταλογίζει ευθύνες στον διοικητή της κεντρικής τράπεζας - άρα και τον προστάτη του υπουργό - για μια πολιτική που ο ίδιος υπαγόρευσε. Δεύτερον, διότι ο κ. Αγμπάλ ανήκε στους μετρημένους στα δάκτυλα πλέον τεχνοκράτες του κυβερνώντος κόμματος, ο οποίος διατηρούσε απευθείας προσωπική επικοινωνία με τον τούρκο πρόεδρο και αμφισβητούσε την εγκυρότητα των στοιχείων και των εκτιμήσεων του κ. Αλμπαϊράκ.
Το κλίμα βάρυνε και με τον ΜπάιντενΣτο βαρύ πολιτικό κλίμα στο προεδρικό μέγαρο συνέβαλε ασφαλώς και η αμηχανία από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία μπορεί να επιδράσει καταλυτικώς σε δύο ζητήματα μείζονος σημασίας για την τουρκική οικονομία: Πρώτον, την ενεργοποίηση της διαδικασίας επιβολής κυρώσεων από το Κογκρέσο στην Τουρκία για την αγορά και ενεργοποίηση των ρωσικών συστοιχιών πυραύλων S-400 στα πλαίσια του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA). Δεύτερον, την επιτάχυνση των διαδικασιών της δίκης εναντίον της τουρκικής τράπεζας Halkbank που απειλείται με ογκωδέστατο πρόστιμο λόγω παραβιάσεως του εμπάργκο του ΟΗΕ κατά του Ιράν. Σε αμφότερα τα ζητήματα η θεσμική και εξωθεσμική επιρροή του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ είχε συμβάλει στην αναστολή των εξελίξεων εις βάρος των τουρκικών συμφερόντων. Η επικείμενη όμως αλλαγή ενοίκου στον Λευκό Οίκο αφαιρεί αυτήν τη δικλίδα ασφαλείας.
Εντυπωσιακή υπήρξε επίσης η σιωπή των - εν μέρει ελεγχομένων από την οικογένεια Αλμπαϊράκ - φιλοκυβερνητικών μέσων τις πρώτες ώρες μετά την ανακοίνωση της παραιτήσεως, αλλά και η φημολογούμενη απόπειρα προσωπικής παρεμβάσεως του πατέρα του υπουργού, ιδεολογικού συνοδοιπόρου και συμπεθέρου του τούρκου προέδρου ισλαμιστή συγγραφέα και δημοσιογράφου Σαντίκ Αλμπαϊράκ. Αυτές ενίσχυσαν τις εικασίες ότι ο κ. Αλμπαϊράκ υπολόγιζε ότι η παραίτησή του δεν θα γίνει αποδεκτή κατά το προηγούμενο της παραιτήσεως του εσωκομματικού του ανταγωνιστή υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού τον Απρίλιο του 2020. Η έκβαση της κρίσεως θα επηρεάσει και τους εσωκομματικούς συσχετισμούς των επιδόξων διαδόχων του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας. Η οριστικοποίηση της αποχωρήσεως του κ. Αλμπαϊράκ θα αποτελέσει ένδειξη για την ενίσχυση της ακροδεξιάς πτέρυγος του κυβερνώντος κόμματος που συσπειρώνεται υπό την ηγεσία του κ. Σοϊλού. Με αποδυναμωμένους τους θεσμούς και με τα προβλήματα να συσσωρεύονται και να αντιμετωπίζονται με όρους οικογενειακής διαμάχης, το πρόβλημα διακυβερνήσεως της Τουρκίας εμφανίζεται ακόμη μεγαλύτερο και από το οικονομικό πρόβλημα της.
Ο Ιωάννης Ν. Γρηγοριάδης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ και επικεφαλής του Προγράμματος Τουρκίας του ΕΛΙΑΜΕΠ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Φαίνεται να τα κατάφεραν. Στο μηδέν νέα κρούσματα και θάνατοι για 11 συνεχείς μέρες
- «Έρχεται σκληρότερη καραντίνα αν δεν αποδώσουν τα μέτρα»
- Το πρωτοποριακό πείραμα της Σλοβακίας Μειώνουν δραστικά τα κρούσματα χωρίς lockdown
- Δείτε βίντεο: Άγρια συμπλοκή οπαδών στη Θεσσαλονίκη
- Αίσιο τέλος στην εξαφάνιση 47χρονης
- Πέθανε ο ηθοποιός Χρήστος Ζορμπάς
- GNTM: Αν αυτό δεν είναι κάρμα, τότε τι; Aυτός είναι ο παίκτης που αποχωρεί
- Χαρτί – «πρόσκληση» σε deluxe δωμάτιο είχαν οι τρεις παίκτες του Ολυμπιακού
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Τετάρτη 11 Νοεμβρίου
- Φτιάξτε σπιτική πλαστελίνη μέσα σε 5 λεπτά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: «Εκανα το εμβόλιο»
- Σενάρια για ακόμη πιο σκληρό lockdown - Τι περιμένει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες
- Κοροναϊός : Eθελοντές περιγράφουν τις παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer
- Πώς θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τα χαμένα ενοίκια - Βήματα και διαδικασία
- Τριγμοί στο παλάτι του σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν
- Κοροναϊός: Η «έκρηξη» των SMS φέρνει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση – Στο τραπέζι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00
- Ερημιά στο πρώτο lockdown, μποτιλιάρισμα στο δεύτερο
- Αγία Βαρβάρα: Σε συμμορία φέρεται να ήταν μπλεγμένος ο 16χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία
- Έφτασε στην Αθήνα ο Φατάχ αλ Σίσι
- Μπάιντεν : Είναι ντροπή για τον Τραμπ δεν αποδέχεται την ήττα του
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Τριγμοί στο παλάτι του σουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν
- Πώς θα πληρωθούν οι ιδιοκτήτες για τα χαμένα ενοίκια - Βήματα και διαδικασία
- Σενάρια για ακόμη πιο σκληρό lockdown - Τι περιμένει η κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες
- Στα «ΝΕΑ» της Τετάρτης: «Εκανα το εμβόλιο»
- Οι κυριότερες ειδήσεις στις 00:00
- Κοροναϊός: Η «έκρηξη» των SMS φέρνει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση – Στο τραπέζι απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00
- Κοροναϊός : Eθελοντές περιγράφουν τις παρενέργειες από το εμβόλιο της Pfizer
- Αγία Βαρβάρα: Σε συμμορία φέρεται να ήταν μπλεγμένος ο 16χρονος που κατηγορείται για τη δολοφονία
- Ερημιά στο πρώτο lockdown, μποτιλιάρισμα στο δεύτερο
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κώστας Φραγκογιάννης : «Η επένδυση στην Αστυπάλαια σηματοδοτεί αλλαγή πλεύσης»
- Δάνεια : Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης από τις τράπεζες
- Hγέτες σε κρίση
- H επανάσταση της Τζόρτζια
- Ολυμπιακός : Ο μεγάλος στόχος του Μαρτίνς μέχρι το ντέρμπι
- Κοροναϊός : Μέχρι το Σαββατοκύριακο θα κριθούν όλα: Αποκλιμάκωση ή νέα μέτρα
- «Τρέξτε, οι άλλοι τρέχουν πιο γρήγορα…»
- Covid-19 και ανοσία: Ο ρόλος των λεμφοκυττάρων
- Έλα στη θέση μου επεισόδιο 42: Τι θα γίνει την Τετάρτη 11/11 – Ο Βλάσης ενδιαφέρεται πραγματικά για τη Θάλεια
- ΗΠΑ-Covid-19: 201.961 κρούσματα και περισσότεροι από 1.500 νεκροί σε 24 ώρες