Τριμερής για το Κυπριακό με Γκουτέρες, Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Πληροφορίες για νέα πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για το Κυπριακό, έρχονται από τη Λευκωσία, μετά τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη με την ειδική απεσταλμένη του, Μαρία Ανχελ Ολγκίν. Και ξεκινάω από το σημαντικότερο που είναι η πληροφορία ότι σχεδιάζεται πραγματοποίηση κοινής συνάντησης του Γκουτέρες με τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη και τον τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Ερσίν Τατάρ.

Αυτή η τριμερής, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Θα πρόκειται για μια προσωπική κίνηση, δηλαδή, του Γκουτέρες προκειμένου να πιέσει όσο δύναται για να ανοίξει ξανά ο διάλογος για αμοιβαία αποδεκτή λύση, από εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά. Με τις… ευγενικές πιέσεις να στρέφονται, προφανώς, προς την τουρκοκυπριακή πλευρά που εμφανίζεται αυτή τη στιγμή πιο άτεγκτη από ποτέ.

Νέος γύρος συνομιλιών

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ θα επιστρέψει στην Κύπρο περίπου ένα μήνα μετά τις τελευταίες συναντήσεις της εκεί. Συγκεκριμένα, ενδέχεται να βρεθεί στην Κύπρο τις τελευταίες μέρες του Ιουνίου για να ανοίξει τον τρίτο κύκλο επαφών, με στόχο, σε πρώτη φάση, να πετύχει να οργανώσει την παραπάνω κοινή συνάντηση. Θυμίζω ότι η Ολγκίν την προηγούμενη εβδομάδα συσκέφθηκε με τον Γκουτέρες και έλαβε τρίμηνη παράταση στην αποστολή της. Κι ο χρόνος μετράει αντίστροφα.

Του Κώστα Μητρόπουλου

Ο λιγομίλητος και το κερί

Δεν σας κρύβω ότι χθες κι εγώ, όπως και πολλοί ακόμη κουτσομπόληδες, περίμενα να δω τι δηλώσεις θα κάνουν οι πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί όταν ψηφίσουν. Ο Αντώνης Σαμαράς, ας πούμε. Που ψήφισε στα μέρη του, στην Πύλο, κάνοντας ωστόσο μια λακωνική δήλωση, 16 λέξεις μετρημένες: «Σήμερα οι λαοί στέλνουμε ένα μήνυμα, για το ποια Ευρώπη θέλουμε και τι πρέπει να αλλάξει». Ο Κώστας Καραμανλής, από την άλλη, ψήφισε στη Θεσσαλονίκη, φτάνοντας στην κάλπη περιτριγυρισμένος από τοπικά στελέχη της ΝΔ. Δήλωση όμως δεν έκανε. Εκτός αν πρέπει να εκλάβω ως δήλωση το ότι πριν απ’ την κάλπη μπήκε σε εκκλησία δίπλα στο εκλογικό κέντρο, στον Αγιο Ελευθέριο, για να ανάψει ένα κερί. Περισσότερη εντύπωση έκανε πάντως η αντίδραση του Καραμανλή όταν είδε μπροστά του την Αφροδίτη Λατινοπούλου, η οποία ψήφιζε στο ίδιο εκλογικό κέντρο με αυτόν. Καθότι ευγενέστατος πάντα με τις κυρίες, κατέβηκε από το αμάξι του και τη χαιρέτησε θερμά και διά χειραψίας.

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Ρεσβάνη

Αγαπούσε το θέατρο και τους ποιητές. Διασκέδαζε με τους ενθουσιώδεις νεοεισερχόμενους και τις νεοεισερχόμενες στα δημοσιογραφικά γραφεία της Χρήστου Λαδά 3 τους οποίους και οποίες ενθάρρυνε να γράφουν ό,τι έβλεπαν, ό,τι άκουγαν, ό,τι τους ενοχλούσε στα πολιτιστικά πράγματα. Πάντα όμως με κόσμιο, πνευματώδη λόγο. Ο Κώστας Ρεσβάνης είχε ένα σύστημα αξιών τόσο υψηλό που επέμενε για την επαλήθευση, την εξακρίβωση, την αντικειμενική έρευνα μιας είδησης.

Διεθνής και γαλλομαθής στην παιδεία του ενδιαφερόταν ως αρχισυντάκτης του πολιτιστικού των «ΝΕΩΝ» να αποτυπώνουμε είτε σε μικρά μονόστηλα είτε σε πολυσέλιδα αφιερώματα το δυναμικό παρόν. Το élan, όπως θα έλεγε με κομψότητα ο ίδιος στην πρωινή σύσκεψη για το καθημερινό φύλλο, αξιολογώντας με την ίδια σοβαρότητα και ενδιαφέρον τις παρασκηνιακές κινήσεις διευθυντών στους κρατικούς θεατρικούς οργανισμούς, το πρόγραμμα των δημιουργών της έντεχνης αλλά και της λαϊκής μουσικής, την άφιξη των ροκ και ποπ σταρ, τα φαινόμενα που αναδύονταν στη μόδα, τις συνδικαλιστικές κόντρες των καλλιτεχνικών σωματείων, τις ανασφάλειες των δημιουργών απ’ όπου θα έβγαινε το νόημα μίας ουσιαστικής συνέντευξης.

Στα παράπονα των δημοσιογράφων για τους οποίους ήταν υπεύθυνος ότι αν έγραφαν αρνητικά δεν θα ήταν συμπαθείς απαντούσε: «Σε αυτό το επάγγελμα μπαίνεις και έχεις φίλους αλλά όσο προχωράς τους χάνεις και μένεις μόνος». Ο συνάδελφός μας Κώστας Ρεσβάνης έφυγε χθες σε ηλικία 80 ετών. Τα θερμά συλλυπητήριά μας στη σύζυγό του Μαρλένα Πολιτοπούλου, στον γιο του Μάρκο, στην οικογένεια και τους οικείους τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα