Τριμερής στο Κάιρο με το βλέμμα στη Δαμασκό

Νέα διάσταση λαμβάνει πλέον η προγραμματισμένη από καιρό τριμερής σύνοδος κορυφής ΕλλάδαςΚύπρουΑιγύπτου στο Κάιρο, στις 8 Ιανουαρίου, υπό το πρίσμα των πρόσφατων εξελίξεων στη Συρία και της έντονης «αλληλεπίδρασης» που αναπτύσσει με τη νέα, μεταβατική αρχή της Δαμασκού η

Τουρκία, η οποία έχει ήδη προαναγγείλει συμφωνία οριοθέτησης τουρκοσυριακής ΑΟΖ που παραγνωρίζει πλήρως την ύπαρξη της Κύπρου στην περιοχή. Στην κορυφή της ατζέντας στη συνάντηση Μητσοτάκη – Χριστοδουλίδη – Αλ Σίσι είναι δεδομένο πως θα βρεθεί η επόμενη μέρα στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των αλλαγών που φαίνεται να επέρχονται στη Δαμασκό.

Στο μικροσκόπιο των συνομιλιών των τριών ηγετών (και των ΥΠΕΞ που θα συμμετέχουν) θα τεθεί σίγουρα ο τουρκικός παράγοντας ούτως ώστε να αποτιμηθούν σωστά οι νέες ισορροπίες και να σχεδιαστούν τα βήματα μιας, κατά το δυνατόν, ενιαίας «προληπτικής στρατηγικής» απέναντι στη διαφαινόμενη τουρκική επεκτατικότητα. Δεν κρίνεται τυχαίο, εξάλλου, πως σε αυτή τη χρονική συγκυρία από τα τουρκικά ΜΜΕ έχει δοθεί το «σήμα» για ανάγκη «αλυσίδας συμφωνιών» οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμφωνία για μια παράνομη τουρκοσυριακή ΑΟΖ να περιγράφεται ως το «πρώτο βήμα» για την υπογραφή μιας «ανάλογης συμφωνίας με την Αίγυπτο» – την οποία ο Ερντογάν έχει ξεκινήσει να πολιορκεί με κινήσεις «φιλίας».

Με φόντο όλα τα νέα «δεδομένα» που προκύπτουν καθημερινά μεταξύ Δαμασκού και Αγκυρας και στη βάση των καινούργιων αναγκών που διαμορφώνονται στο τοπίο του Μεταναστευτικού, οι τρεις ηγέτες θα επιχειρήσουν στο Κάιρο να επαναβεβαιώσουν τους ισχυρούς δεσμούς τους και να επαναπροσδιορίσουν τα πεδία συνεργασίας τους.

Προτεραιότητα για την Αθήνα και τη Λευκωσία αποτελεί, αναντίρρητα, το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο ενός ακόμη ανυπόστατου μνημονίου – στα πρότυπα του τουρκολιβυκού – στην περιοχή, αλλά και το να βολιδοσκοπηθεί η πιθανή αντίδραση του Καΐρου σε περίπτωση κρούσης από πλευράς Αγκυρας για τουρκοαιγυπτιακή συμφωνία το προσεχές διάστημα.

Θετικά θα μετρήσει αναμφίβολα και μια δήλωση από πλευράς Σίσι για την επανεκκίνηση συνομιλιών για το Κυπριακό, την ώρα, μάλιστα, που το θέμα μοιάζει να έχει «παγώσει» προσωρινά από πλευράς Τουρκίας. Καίριας σημασίας, ταυτόχρονα, θα είναι το μήνυμα που θα επιλέξει να εκπέμψει ο αιγύπτιος πρόεδρος με το πέρας της συνάντησης για όλα όσα διακυβεύονται στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν αποκλείεται, δε, στη συγκεκριμένη συνάντηση να διερευνηθεί και η προοπτική επέκτασης της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως από πλευράς Αιγύπτου θα τεθούν μια σειρά από θέματα οικονομικής φύσεως τα οποία Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης θα αναλάβουν να μεταφέρουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Πέραν των ζητημάτων «χαμηλής ατζέντας», οι τρεις ηγέτες θα έχουν, επιπλέον, την ευκαιρία να διαπιστώσουν κατά πόσο θα μπορούσε να συγκληθεί, το προσεχές διάστημα, μια πολυμερής διάσκεψη μεταξύ των χωρών της περιοχής και ΕΕ, την οποία η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες, επιθυμεί και την οποία και η Αθήνα θα είχε λόγο να στηρίξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα