Τρομάζει η ποσότητα σκουπιδιών βρέθηκαν στο στομάχι νεκρού φυσητήρα

Επτά διαφορετικά δίχτυα, παγίδες για ψάρια, φίλτρα και άλλα αλιευτικά εργαλεία βρέθηκαν στο στομάχι φυσητήρα που ξεβράστηκε νεκρός στη Χαβάη, θύμα των εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς.

Το κήτος, με μήκος 17 μέτρα και βάρος 54 τόνους, εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα στο Καουάι, ένα από τα νησιά του αρχιπελάγους της Χαβάης.

Τα ξένα σώματα που είχε καταπιεί φαίνεται ότι έφραξαν το άνοιγμα του στομαχιού προς το έντερο, δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press

η Κρίστι Ουέστ του Πανεπιστημίου της Χαβάης.

«Η παρουσία μη χωνεμένων ψαριών και καλαμαριών αποτελεί μια επιπλέον ένδειξη απόφραξης» είπε.

Πηγή: Hawaii Department of Land and Natural Resources

Από την κοιλιά του φυσητήρα ανασύρθηκαν έξι παγίδες για ψάρια, επτά είδη διχτυών, δύο είδη πλαστικής σακούλας, ένα προστατευτικό κάλυμμα φανού, αρκετές πετονιές και ένας πλωτήρας από δίχτυ.

Βρέθηκαν επίσης ράμφη καλαμαριών και κόκκαλα ψαριών, τα οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στο στομάχι αλλά χαμηλά στο έντερο.

Πηγή: Hawaii Department of Land and Natural Resources

Τα υπόλοιπα όργανα του κήτους βρέθηκαν υγιή, ένδειξη ότι η απόφραξη του εντέρου ήταν η κύρια αιτία θανάτου.

Κανείς δεν γνωρίζει από πού προήλθαν τα σκουπίδια, καθώς οι φυσητήρες –είδος που απαντά και στο Αιγαίο– διανύουν αποστάσεις χιλιάδων χιλιομέτρων αναζητώντας καλαμάρια, την κύρια πηγή τροφή τους, σε βάθος εκατοντάδων μέτρων.

Πηγή: Hawaii Department of Land and Natural Resources

Από τους 32 εκατομμύρια τόνους πλαστικών που παράγονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, περίπου το ένα τέταρτο εκτιμάται ότι καταλήγουν σε ποτάμια και θάλασσες.

Τα περισσότερα θαλασσοπούλια σε όλο τον κόσμο έχουν πλαστικά στο στομάχι και πολλά πεθαίνουν από απόφραξη του πεπτικού συστήματος.

Φώκιες και θαλάσσιες χελώνες παγιδεύονται σε δίχτυα, καρχαρίες τρώνε ψάρια που είχαν καταναλώσει μικροπλαστικά.

Οι φυσητήρες είναι απειλούμενο είδος που ζει σε βαθιά νερά σε όλο τον κόσμο, μεταξύ άλλων στην περιοχή της Ελληνικής Τάφρου.,

Σύμφωνα με την αμερικανική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA), περίπου 4.500 φυσητήρες απομένουν στα νερά της Χαβάης.

Keywords
Τυχαία Θέματα