Τρομάζει τους ειδικούς το υψηλό ιικό φορτίο στην Αττική λίγο πριν το τρίτο κύμα

Έντονη ανησυχία για τρίτο κύμα της πανδημίας κοροναϊού εκφράζουν οι επιστήμονες και κάνουν λόγο για παράταση του lockdown ενώ ανησυχία προκαλεί και η αύξηση του ιικού φορτίου που διαπιστώνεται ήδη στην Αττική.

Τον Φεβρουάριο περίπου τοποθέτησε τον ερχομό του για το τρίτο κύμα της πανδημίας η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Αθήνας –Πειραιά, Ματίνα Παγώνη και υπογράμμισε πως ειδικά για την περίπτωση της Αττικής, η οποία εμφάνισε και χθες μεγάλο

αριθμό νέων κρουσμάτων, το ιικό φορτίο είναι ακόμη πολύ υψηλό και τα πράγματα δύσκολα γι’ αυτό πρέπει να γίνονται περισσότερα τεστ.

Την ίδια στιγμή, ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νικόλαος Καπραβέλος μιλώντας στο ΣΚΑΙ εξήγησε πως «αυτό που φοβόμαστε όλοι είναι μήπως η μερική αποκλιμάκωση πυροδοτήσει τη σφοδρότητα ενός τρίτου κύματος, δηλαδή μια έκρηξη της πανδημίας, η οποία θα είναι ολέθρια και καταστροφική» και προειδοποίησε σχετικά ότι «εάν πυροδοτηθεί αυτό στην Αθήνα, μια πολύ μεγαλύτερη περιφέρεια, οι συνέπειες θα είναι ολέθριες».

Προβληματισμός για την Αττική

Την αγωνία των επιστημόνων για τυχόν «εκτροχιασμό» της Αττικής ενισχύουν και τα νέα κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες το απόγευμα και διανέμονται ανά την επικράτεια ως εξής: 15 κρούσματα στην ΠΕ Ανατολικής Αττικής, 24 κρούσματα στην ΠΕ Βόρειου Τομέα Αθηνών ,21 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, 20 κρούσματα στην ΠΕ Δυτικής Αττικής,  59 κρούσματα στην ΠΕ Κεντρικού Τομέα Αθηνών και 14 κρούσματα στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών

Σύμφωνα με τον καθηγητή, Νίκο Θωμαΐδη, η Αττική βράζει, με τα λύματα έχουν ήδη δείξει αύξηση. Όπως αναφέρει ο ίδιος, στο Λεκανοπέδιο υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 22.000 ενεργοί φορείς του ιού.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Το πρώτο δεκαήμερο του νέου έτους, στην Αττική καταγράφηκαν 2.231 νέες λοιμώξεις.

Οι 589 από αυτές εντοπίστηκαν στο κέντρο της Αθήνας, οι 254 στα βόρεια προάστια, οι 202 στα νότια προάστια, οι 312 στον δυτικό τομέα Αθηνών και οι 280 στον Πειραιά.

Ακόμα, 312 νέα κρούσματα εμφανίστηκαν στην ανατολική Αττική και 282 στη δυτική που παραμένει σε αυστηρό lockdown από τα μέσα Δεκεμβρίου.

 «Καμπανάκι» ειδικών για αύξηση κρουσμάτων

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος προέβλεψε πως προς το τέλος του μήνα θα «αγγίξουμε» και πάλι τα 1.000 κρούσματα την ημέρα.

Ο καθηγητής, αν και εκτίμησε ότι το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα επιφέρει σημαντική επιβάρυνση στο επιδημιολογικό φορτίο, πρόσθεσε πως θα ήταν προτιμότερο να ανοίξει πρώτα το λιανεμπόριο με τη μέθοδο του click away, καθώς αυτό θα ήταν καλύτερο για την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τα στοιχεία δείχνουν πως την περίοδο των εορτών υπήρξε διπλασιασμός των επαφών κι αυτό έχει φανεί στα νούμερα καθώς σταμάτησε η πτωτική τάση των κρουσμάτων.

Προέβλεψε δε, μιλώντας στον ΑΝΤ1,  πως με τα μέχρι τώρα δεδομένα, τα κρούσματα θα αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι μετά τις 19 Ιανουαρίου και προς το τέλος του μήνα θα «βλέπουμε» περί τα 960 ημερήσια κρούσματα, ενώ τον Φεβρουάριο πιθανόν να έχουμε 1.000 κρούσματα την μέρα.

Η κατάσταση στη χώρα

Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 444 νέα κρούσματα του φονικού ιού, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 145.179, εκ των οποίων 52.2% άνδρες. Κατά την ιχνηλάτιση βρέθηκε ότι 5.630 (3.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 43.957 (30.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, 350 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 242 (69.1%) εκ των διασωληνωμένων είναι άνδρες. To 85.1%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 962 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας.

Τέλος, έχουμε 39 νέους θανάτους από τη νόσο COVID-19, φθάνοντας τους 5.302 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 3130 (59.0%) άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 95.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα